Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.14 ч. 09.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Бабарога, Дрекавац, Бабајага и друга чудна бића...  (Прочитано 26314 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« у: 20.17 ч. 15.05.2008. »

Сад писах нешто у некој другој теми, па схватих да у ствари нисам сигурна како се пишу имена ових чуда из народних прича...

Баба Рога, Баба рога, Бабарога или бабарога?
Баба Јага?
Дрекавац малим или великим словом?

За домаће бих била прилично сигурна да се пише малим словом, аналогно са вилењацима, патуљцима и леприконима (Wink)

И како ми зовемо оног бугимена што носи врећу да стрпа неваљали децу и да их однесе? Сад никако да се сетим...
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #1 у: 20.31 ч. 15.05.2008. »

Babaroga je jedna reč, i to se piše malim slovom (ipak, u nekim bajkama ona postoji kao konkretna ličnost, i tad se piše velikim). Za ovu drugu babu nikad nisam čuo.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #2 у: 20.54 ч. 15.05.2008. »

Babaroga je jedna reč, i to se piše malim slovom (ipak, u nekim bajkama ona postoji kao konkretna ličnost, i tad se piše velikim). Za ovu drugu babu nikad nisam čuo.

To je neka vrsta ruske babaroge... Vidi

A drekavac? I to je, pretpostavljam malim, kao i patuljci, vilenjaci i dobre vile?
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #3 у: 20.57 ч. 15.05.2008. »

Baba Jaga je ime konkretnog lika iz bajke, pa mislim da bi morale obe reči velikim.
Da, drekavac malim.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 23.38 ч. 16.05.2008. »

Чуо ли је неко за бабавангу, тј. баба Вангу? Grin То је парафразирано гатара, па ако се држимо дефиниције о бабарози/ги Smiley, онда пишемо у првом случају спојено: бабаванга; када неког назовемо бабавангом (ако је нешто успешно, а и неуспешно, предвидео), док у другом случају пишемо одвојено и великим словом, како је сада ово лично име. Можда су ово неки јужњачки локализми, па нису свима познати, те ћу на пар примера показати:

•Овај је права бабаванга! — „награда“ за успешно прорицање Grin;
•Ниси ти бабаванга/баба Ванга! — неуспешно „прорицање“ отелотворено општим називом/личним именом ове бабе Grin;
•Ићи ћу код баба Ванге! — овим се изражава „сумња у пророкове способности“ претњом одласком „лично“ код „праве пророчице, главом и брадом“ Grin.
« Задњи пут промењено: 23.47 ч. 16.05.2008. од Мирослав » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #5 у: 02.40 ч. 17.05.2008. »

Ne mogu sade tačno da se setim, ali čini mi se da je baba Vanga, ako nije južnjački lokalizam kao što Miroslav reče, čak stvarno postojala u nekom bugarskom selu i tamo proricala sudbinu, kao što to, naravno, i sve slične babe čine...

Ima tu i babâ Ranđija, babâ Smiljana (ova je bila Vukova poslastica Wink) i drugih zanimljivih spodoba... Wink A među njima bijaše i moja rođena čukunbaba, baba Jovanka, ili Jelena, kako su je, po pričanju, ovi naši ovdašnji Tarabići bili prozvali. Wink Ta je pravila zapise (to su amajlije, za sreću i protiv uroka), gledala u zob i čitala budućnost iz svoje „knjige starostavne“.

Baba Jaga je pak isključivo ruski specijalitet i nema je u našoj balkanskoj mitologiji, ali to svakako ne znači da ni mi ne oskudevamo u raznim babetinama i kojekakvim vešticama. Wink
« Задњи пут промењено: 07.41 ч. 17.05.2008. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 09.37 ч. 17.05.2008. »

Jao, kad rece baba Jovanka, e pa baba mog dede se zvala baba Jovanka i usla je u porodicne izreke u tolikoj meri da sam ja tek kad sam prilicno poodrasla shvatila da to nije bilo koja baba iz poslovica nego da je prava baba iz moje porodice... Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #7 у: 13.01 ч. 17.05.2008. »

Ja se sećam babe Vange. Ili je njeno ime odonda tako rasprostranjeno da je postalo sinonim za vračare, ili je ona uzela pseudonim da bi bila poznatija. Cheesy
Сачувана
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #8 у: 13.30 ч. 17.05.2008. »

Kako izgleda, njena kuća je privlačna i za turiste. Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #9 у: 23.06 ч. 17.05.2008. »

Jao, kad rece baba Jovanka, e pa baba mog dede se zvala baba Jovanka i usla je u porodicne izreke u tolikoj meri da sam ja tek kad sam prilicno poodrasla shvatila da to nije bilo koja baba iz poslovica nego da je prava baba iz moje porodice... Smiley

Boga ti, još će ispasti i da smo neki rod preko dedine babe. Cheesy O mojoj vidovitoj čukunbabi Jovanki govorili su navodno i vidoviti Tarabići iz susedna sela, samo su je zvali Jelenom. Wink

Сачувана
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #10 у: 16.12 ч. 28.05.2008. »

"Baba Jaga je pak isključivo ruski specijalitet i nema je u našoj balkanskoj mitologiji..."
  Ne znam za mitologiju, ali je Baba Jaga vrlo popularan lik u bugarskim bajkama. Možda smo to pozajmili od rusa, ne znam. Što se tiče babe Vange, to je njeno pravo ime, nije nikakav pseudonim. Njoj uopče nije trebao pseudonim jer je bila največa proročica dvadesetog veka na Balkanu. Ona je bila toliko popularna da se je njeno ime pretvorilo u sinonim proročanstva.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #11 у: 16.53 ч. 28.05.2008. »

Цитат
jer je bila največa proročica dvadesetog veka na Balkanu.

Доказе на сунце!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 16.57 ч. 28.05.2008. »

Цитат
jer je bila največa proročica dvadesetog veka na Balkanu.

Доказе на сунце!

Da, referencu molim  Grin
Сачувана
arksi
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:
škola
Име и презиме:
iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64

« Одговор #13 у: 19.32 ч. 28.05.2008. »

Evo malo podataka o Vangi sa Wikipedije. Treba mi malo vremena da prevedem podatke koje imam o njoj sa bugarskog jezika.

" Вангелија Димитрова (девојачко Пандева, мужевљево Гуштерова, а после смрти Димитрова; 3. октобар 1911. - 11. август 1996), бугарска пророчица

Рођена је у Струмици 1911. У преводу са грчког њено име значи носилац радосних вести. Ослепела је у 12. години, а у Дому за слепе у Земуну провела 3 године. После удаје настанила се у бугарском граду Петричу. Предвидела је бројне догађаје почев од бомбардовања Београда 6. априла 1941. године, предсказање смрти бугарског цара Бориса који ју је посетио годину дана пре смрти, земљотрес у Скопљу, судбину италијанског премијера Алда Мора, тачан датум смрти свога мужа. Сматра се да је око милион људи од ње тражило помоћ. Умрла је 1996. године и сахрањена у цркви св. Петке уз присуство и председника Бугарске. Њена сестра Љупка одбила је да да научницима њен мозак на испитивање."
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 19.38 ч. 28.05.2008. »

Википедија није референца.
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!