Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Конструкција „за + глагол“
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
23.20 ч. 24.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Конструкција „за + глагол“  (Прочитано 29873 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #30 у: 14.11 ч. 29.06.2008. »

Мирославе, нисмо се разумели. Нема места толиком чуђењу. Ја сам схватила оно "да" као речцу а не као треће лице једнине од глагола дати. Дакле, ДА, звучи ми безвезе:

То може да се урадити.

Очигледно се поново не разумемо. То може да се урадити не би нико изрекао ни у шали, јер је овде да везник и правилно, логично и једино могуће је то може да се уради, док је у то се дâ урадити, дâ треће лице у презенту глагола дати и смењује такође треће лице презента глагола моћи: то се дâ/може урадити. Wink

Допуна: Требало је да одмах ставим дугосилазни нагласак на да, како бисмо избегли неспоразуме.
« Задњи пут промењено: 14.26 ч. 29.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #31 у: 14.11 ч. 29.06.2008. »

Мени звучи тотално безвезе. Ја бих рекла "то је могло и ДА СЕ ОЧЕКУЈЕ".
Може се очекивати од ње(га) да уради 'то и то', ти звучи тотално безвезе?! Према теби овај исказ постоји само у прошлом времену? Добро, да сачекам да неко нешто уради, па пустим мало времена да прође, а онда прокоментаришем: то је могло и ДА СЕ ОЧЕКУЈЕ. Свашта. Чекнидер, а потенцијал то би се могло очекивати? Или то се и очекује од... Звуче безвезе?!

Чекај, не капирам чему толико жучи?Huh И одакле си ти то закључио да ЗА МЕНЕ постоји само прошло време овог израза?

То се може и очекивати од њега и То се могло и очекивати од њега имају два различита значења и користе се у двема различитим ситуацијама. За оно што смо ми овде расправљали а то је неправилна конструкција за + инфинитив, иде пре да расправљамо о прошлом времену, јер кад неко каже: Па то је и за очекивати од њега, дешава се управо то што си ти описао: неко нешто прво уради, па се онда ми разочаравамо његовим поступком.

И да знаш, уопште ми се не свиђа тон којим ми се обраћаш.

Свашта!
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #32 у: 14.19 ч. 29.06.2008. »

Хеј, полако! Нема жучи! Да смиримо страсти:

Ја мислим да за очекивати (на страну неправилност овог израза) има значење презента или потенцијала: то је за очекивати (од њега) = то се може очекивати (од њега), то би се могло очекивати (од њега), док је то је и било за очекивати = то се и могло очекивати (од њега). Барем сам ја наилазио на овакву употребу.

Надам се да је сад јасније. Извињавам се ако сам зазвучао свађалачки у оној поруци.
« Задњи пут промењено: 14.21 ч. 29.06.2008. од Мирослав » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #33 у: 14.26 ч. 29.06.2008. »

Хеј, полако! Нема жучи! Да смиримо страсти:

Ја мислим да за очекивати (на страну неправилност овог израза) има значење презента или потенцијала: то је за очекивати = то се може очекивати, то би се могло очекивати, док је то је и било за очекивати = то се и могло очекивати. Барем сам ја наилазио на овакву употребу.

Надам се да је сад јасније. Извињавам се ако сам зазвучао свађалачки у оној поруци.

Е, ту је онда наше неслагање, јер ја мислим да га људи обично користе тек кад је штета начињена. Међутим, кад мало боље размислим, мислим да смо обоје у праву. Презент или потенцијал би се користили у некој ситуацији када ти и ја оговарамо неког трећег, па кажемо:
— Пера неће доћи, знаш да је много лењ за такве ствари.
— Имаш право, то је "и за очекивати од њега" јер је прави трут дебели!

или правилно:

—Имаш право, то се може/би се могло и очекивати од њега јер је прави трут дебели!

Прошло време би било овако:

— На крају Пера ипак није дошао! То је и за очекивати од њега/То се могло и очекивати од њега....

Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #34 у: 14.34 ч. 29.06.2008. »

Прошло време би било овако:

— На крају Пера ипак није дошао! То је и за очекивати од њега/То се могло и очекивати од њега....

Ух, ја мислим да овде овај израз има опет презентско значење понављања радње, као нпр. у реченици он увек касни, где помоћу прилога увек ово означавамо, а слично се може наслутити из оног ипак у твојој реченици.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 14.39 ч. 29.06.2008. »

Што више гледам, све више ми се чини да си у праву... Можда би прошло време од неправилног израза било "То је било и за очекивати од њега"?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #36 у: 00.19 ч. 30.06.2008. »

Па да, тако ја мислим. Али треба избегавати ову конструкцију кадгод је могуће, будући да није у духу нашег језика, и увек је сменити са може/могло се... Наравно, у говорном језику је за очекивати Grin да се оваква конструкција јавља, али у писаном језику не би смела.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #37 у: 09.31 ч. 30.06.2008. »

Нешто размишљам, па заправо, најуобичајеније је да се резигнирано постави реторичко ПИТАЊЕ у таквим ситуацијама:
— Па шта се друго могло и очекивати од њега? (у прошлости)
— Па шта друго и да се очекује од њега? (садашњост)

Мени то са инфинитивом и за делује тотално неприродно...
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #38 у: 11.39 ч. 30.06.2008. »

треба избегавати ову конструкцију кадгод је могуће

У овом значењи треба кад год Cool.

Наравно, у говорном језику је за очекивати Grin да се оваква конструкција јавља, али у писаном језику не би смела.

Хм. Ову ћемо конструкцију сретати и у говорном и у писаном језику, али не би је требало користити ни у једном ни у другом, ако желимо да поштујемо језичке стандарде.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #39 у: 11.44 ч. 30.06.2008. »

треба избегавати ову конструкцију кадгод је могуће

У овом значењи треба кад год Cool.

Тако и бејах првобитно написао, ал' ме неки ђаво натера да спојим. Tongue Sad
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #40 у: 11.58 ч. 30.06.2008. »

Ниси се без разлога мислио, може и кадгод, али кад појачава неодређено значење: Дођи кадгод и код мене. А кад год да дођеш, добро дошао.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #41 у: 10.48 ч. 05.07.2008. »

Чини ми се да уколико неко баш инсистира да употреби за + неки облик, у духу језика би много више биле конструкције за + именица или за + глаголска именица, док је
за + инфинитив стварно непотребан и делује вештачки.

Храна за понети је храна за ношење, зар не ?

Када говоримо о намени ствари тј. појмова, кажемо: машина за прање, Агенција за приватизацију, гумица за брисање ( Smiley ух, прва асоцијација на ово ми је онај суморни Линчов филм Глава за брисање), место за седење или стајање, тема за размишљање, пројекат за реконструкцију моста, формулар за регистрацију возила, пушка за подводни риболов, став који није за потцењивање, предлог за разматрање, разлог за одбијање ...

а не кажемо: пушка за ловити под водом, машина за опрати, место за седети/стајати, тема за размислити ...
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #42 у: 11.55 ч. 05.07.2008. »

Napis u novinama o „švercovanju“ u gradskom prevozu: „Za ne poverovati je da sam jedva našla osobu koja redovno plaća svoje dažbine gradskom prevozniku. Ili je možda baš za poverovati?“

Klajnov komentar: „Za ne poverovati je da je takva sintaksa za objaviti u jednom uglednom dnevnom listu. Mladim novinarima je za učiti gramatiku maternjeg jezika. Tamo će saznati da u srpskom jeziku predlozi nisu za postavljati ispred glagola...“

Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!