J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
|
« Одговор #2 у: 23.14 ч. 01.08.2008. » |
|
Нема везе да ли постоји именица *монтиравање јер се премонтиравање не би градило од пре + монтиравање, него као глаголска именица од премонтиравати, што би био итератив од премонтирати. Редослед би био: монтирати > премонтирати > премонтиравати > премонтиравање. Једино, дакле, ваља расправљати о сувислости глагола премонтиравати. Иначе је овај творбени образац јако плодан у српском (натпевавати, овладавати, продавати, запржавати, обележавати, провејавати, распетљавати и тако у бесконачност) и ником паметном не пада на ум да тврди „Не може натпевавање јер не постоји певавање”.
Мени се чини да је овде учестали облик непотребан, зато што је премонтирати двовидски глагол (тако у Једнотомнику) и може значити ’једанпут накнадно монтирати’ и ’накнадно вршити процес монтирања’, тј. може се реализовати и у реченици Премонтирао сам то за пет минута и у Наставила је да премонтира ту слику или Премонтирали су то два сата. Ако се ово друго учини необично, не треба да чуди јер и проф. М. Николић у свом Обратном речнику наводи само „сврш. ”. Ипак, требало би узети Једнотомник као меродавнији (и сам Николић му је главни уредник) и закључити да је глаголска именица премонтирање регуларна и када значи ’накнадно монтирање (с акцентом на завршености радње)’ и када значи ’накнадно монтирање (с акцентом на трајању радње)’. Именица од учесталог глагола (премонтиравање) имала би смисла само ако се тумачи као ’изнова (учестало) накнадно монтирање’, а, поред тога, није згодна за употребу јер је рогобатна.
Са овим се може упоредити и нормативно решење речи *дошколовавање (треба дошколовање), али је та реч другачија јер има само свршено значење.
|