Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.09 ч. 28.03.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

 
   Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: gordost,nadmenost,famoznost  (Прочитано 73659 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 22.00 ч. 15.09.2008. »

Није једина ствар, о, Иване Грозни, у којој ти могу доскочити, да ћеш поскочити од чуда и ускочити назад у своју кожу — а да не морам ни да те заскочим. А онда ће неко морати да ти прискочи у помоћ када ти срце буде прескочило од муке.

Не треба више појашњења, све је кристално чисто. Да не буде забуне, ни ја немам РМС, па можеш затражити друго мишљење ако одлучиш да ми не верујеш на реч за затражена објашњења.

Из поштовања према Зорану Ђорђевићу, који је у праву овде — претерао сам мало — нећу више одговарати на твоје, хм, коментаре.
Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #16 у: 22.18 ч. 15.09.2008. »

E izvini, ali nisi moj tip, a ja nisam niti gey niti nastran. Moraces naci drugog muskarca za takve vrste orgijanja. Drago mi je sto si napokon razumeo i priznao. Ali ne brini, necu te vise brukati. Dovoljna je bila ona opomena Zoranova. Necu se vise srozavati na tvoj...hmm...nivo. I jos jednom da ponovim i zakljucim za kraj ovu temu: Ti se imas sa kim porediti, ja eto kao sto vidis...nemam... Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #17 у: 22.28 ч. 15.09.2008. »

Поносит и поносан су синоними. Ево шта пише у РМС:

поносан — 1. који је испуњен осећањем поноса, поносит. 2. који изражава понос, у чему се испољава понос: ~ корак.

поносит — в. поносан.



Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #18 у: 22.43 ч. 15.09.2008. »

Извињавам се Зорану, али морам одговорити на онакву бљувотину:

Никада ниси ни имао ниво, Иване Грозни, али те учешће на овом форуму можда малкице издигне са данца данца на коме си сада, употребиш ли енергије. Последњим коментаром си показао и доказао своју интелигенцију, равну старости особе броја у твоме надимку. Lips Sealed Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes
Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #19 у: 22.46 ч. 15.09.2008. »

Мики, молим те....
Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #20 у: 23.03 ч. 15.09.2008. »

Evo nam ga Miroslav. Vratio se. Opet uvreden i povreden. Rekao bih ponizen. Ali zasto se toliko ljutis? Ti si vec svoje pravo lice pokazao za razliku od " onih finih" ranijih postova. Skinuo si svoju masku strpljenja i pokazao svoje prave kandze. Nisi mogao da izdrzis, a da ne vredas. Ali razumem te. Takav je tvoj nivo. Ja nemam potrebe dokazivati svoju inteligenciju. Bar ne tebi. Svakako ne tebi.  :)Jer bi ti bila previse za jednog takvog tebe.  :)Ivan Grozni? Opet poredenje? Posto vidim da ti samo reci idu od ruke, a istorija ocigledno ne, ukucaj na googlu IVAN GROZNI i videces sa kim me poredis. Veoma sam ti zahvalan sto me uporedujes bas sa Njim. To je cast i privilegija za mene. Ti si prvi ko mi je odao takvo priznanje. Hvala ti puno. Toliko o tvom i mom nivou.  ;)Kad saznas ko je on sve ce ti biti jasno. A kad odradis taj domaci zadatak onda odradi jos jedan. Uguglaj IVAN MILJKOVIC i bice ti jasno zasto bas broj 14. A usput ce ti razgraniciti sve sumnje sto se ticu velikog Ivana Groznog i mog nadimka na ovom forumu. I da, kad prekor zbog  reci bljuvotina dolazi iz tvojih usta, to zaista zvuci kao kompliment. Wink
« Задњи пут промењено: 23.09 ч. 15.09.2008. од ivangrozni_14 » Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #21 у: 23.14 ч. 15.09.2008. »

Izvinjavam se svima koji su bili svedoci ove rasprave. Samo sam zeleo da otvorimo diskusiju na temu gordosti, ali ocigledno nam neki ne daju to. Morao sam da reagujem. Ispravljanje nepravde mi je u biti. Grin Zao mi je iskreno. Ali ako neko pozeli da nastavi tu pricu na temu gordosti neka slobodno pise. Voleo bih ako bi bilo raspolozenih za tumacenje iste. Hvala unapred!
« Задњи пут промењено: 23.16 ч. 15.09.2008. од ivangrozni_14 » Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #22 у: 23.19 ч. 15.09.2008. »

Hvala ti Brunichild. Sad mi je jasno. A da li ima nesto za gordost? Sta ti mislis o toj reci?
Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #23 у: 13.25 ч. 16.09.2008. »

O boze, kakav je ovaj Miroslav! Ni na private mi ne da mira... Smiley
Сачувана
Stoundar
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973


« Одговор #24 у: 20.56 ч. 16.09.2008. »

Neću da se uključujem u prepucavanje, ali za pitanja korisnika ivangrozni_14 postoji jednostavno rješenje. Ivangrozni_14: pošto se toliko interesuješ za osnovna značenja riječi, očigledno ti treba RMS. Možeš ga kupiti i u nekoliko onlajn knjižara, mada bih preporučio one staromodne jer onda vidiš u kakvom je stanju primjerak koji dobijaš. Teme u kojima se prosto citira RMS ili neki drugi rječnik nisu pretjerano zanimljive. Trebao bi otvoriti posebnu temu za svaku riječ, i to tek onda kada nađeš neku definiciju s kojom se ne slažeš, za koju misliš da je netačna, zastarjela, nepotpuna i sl.

Dalje, ne možeš očekivati da te shvataju ozbiljno ako se makar ne potrudiš da pišeš normalno na forumu na kojem se uglavnom poštuje Pravopis. Tvoje su poruke tek nedavno postale čitljive. Uopšte se ne čudim da je Miroslav posumnjao u tvoje dobre namjere — ne samo da otvaraš toliko nezanimljivih tema, nego i pišeš kao da si na četu, a jasno je da ipak znaš gdje se stavljaju bjeline. Na forumima postoje drukčije konvencije, koje su valjda očigledne.

Mislim da bi ovu temu trebalo zatvoriti.
« Задњи пут промењено: 22.54 ч. 16.09.2008. од Stoundar » Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993


« Одговор #25 у: 21.09 ч. 16.09.2008. »

Ипак да додам. Слажем се са Стоундаром. Звучало је провокативно и неприродно. Мирослав је ревносно одговарао и осетио се за тренутк лоше. То је људски.
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
***
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373


« Одговор #26 у: 23.54 ч. 16.09.2008. »

Каква расправа! Нисам читала раније покретане теме од стране иванагрозног_14 али мени не изгледа посебно необично оно што њега интересује - овде је било расправе и о томе да ли треба рећи код куће или кући: то би требало да је сасвим свакодневно.
Мислим да се гордост и надменост добрим делом поклапају у садржају али први пут чујем за облик фамозност. Знам да се каже да је нешто фамозно и то је позитивна оцена или је бар било тако у некој врсти омладинског жаргона шездесетих-седамдесетих година прошлог века (!) Каже се и "фамозан/на" али је то помало иронично. "Фамозност", мислим да то не постоји као особина. Појава би могла бити "фама" - из латинског, глас, репутација, код нас можда мало мистификована (репутација): говорило се, бар, "бије га фама да је..." рецимо, срећан на картама или тако нешто, добар коцкар, на пример, вешт возач, али, да ли је то баш сасвим истина не можемо са сигурношћу рећи.
Over and out.
Сачувана
ivangrozni
члан
***
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:
kg
Име и презиме:

Поруке: 73


« Одговор #27 у: 01.44 ч. 17.09.2008. »

Као прво, једно да рашчистим. То што многи мисле да намерно пишем латиницом и то што у почетку нисам раздвајао речи након интерпукцијских знакова и тиме вређао кућни ред форума, могу само одговорити да то није тачно. Једноставно нов сам овде. И нисам био упознат са правилима. Иначе сам навикао да пишем латиницом. А као што многи знају навика је чудо. Али, као што видите, исправљам се и брзо учим. Али не знам колико то вреди, пошто изгледа да сам већ априори осуђен. Извинио сам се свима који су били сведоци оне раправе. И уверавам вас да та моја тема нија била провокативна и двосмислена. Ово су моје прве теме које покрећем и зато молим за толеранцију и разумевање. Но добро, шта је ту је.  Што се тиче РМС, хвала на савету али, ја заиста тренутно немам финансиских средстава за једну такву инвестицију. Нажалост је тако. Мислим да нисам једини. Мислио сам да овај форум служи за помоћ и зато сам се обратио за СВЕ оне речи. Нисам желео никог да вређам својим темама нити да будем досадан. Само сам искрено желео да знам значење свих тих речи. Свакодневних, како неки кажу. Али мени нису свакодневне. И изгледа да нисам једини. Да објасним. Ја у свакодневном животу сам користио већину тих речи и употребљавао их кад год је ситуација захтевала то. И ретко кад бих грешио у њиховој употреби у мојим реченицама и у свом говору. Али не знам да ли се неком  од вас десило да зна када и где да удене неку реч, то и учини и то буде прикладно и испадне добро, а да касније када застане и замисли и покуша да објасни самом себи, или неком другом значење те исте речи, онда настане проблем. Јер некако, једноставно не уме. Или не може. Не може наћи синониме који би му помогли. Нпр. реч ђаво. Сви ми знамо шта је ђаво и шта он представља и које се све асоцијације нама јављају при помену те речи. Али како би сте нпр. малом детету које тражи да разуме, објаснили значење те речи. Онако, својим речима. На врху је памети, али једноствно наведена реч не може се дефинисати и објаснити. Ја бих том детету рекао да је ђаво оличење зла и свега лошег. Наравно, персонификацијски речено. А да ли би то био адекватан начин? Да ли је тако правилно? Да ли јe довољно разумљиво за то дете? Ето, такве просте речи. И има их тако пуно. Е на то сам ја мислио. Не знам да ли ме сада разумете. Има још пуно таквих речи. Простих и свакодневних. Које када покушате да без речничке или било какве друге дефиниције објасните, онако простим, својим речима, једноставно не успевате. Знате их, осећате у себи њихово значење, али...КАКО извући сопствену дефиницију тих речи? И те све лаке речи тако остану заробљене у мени. И то тако много копка. Е па, мени се то десило. И дешава ми се. Баш код таквих речи. Зато вама изгледа сумњичаво и провокативно. И зато сам се обратио за испомоћ. И корисник б.н. ме је уверио да нисам једини у томе. Још нешто, да не буде забуне, ја нисам брже боље поскочио и обратио се вама за помоћ, јер сам то сматрао линијом мањег отпора. Не, ја сам тражио те речи у свим средствима која су ми приступачна. И тек на крају, када нисам успео, обратио сам се овде, вама. Само сам желео да сазнам значење тих речи и да продискутујемо о њима. И то је све. Ја ћу понекад постављати теме са непознатим речима. Сличне овима. Не морају да одговарају они који не желе и мисле да их зафркавам. Њима се искрено унапред извињавам. Можда ће бити и оних који ће одговорити на моје теме и учестовати у дискусијама. То је бар моја нада. Хвала што сте ме макар саслушали.
« Задњи пут промењено: 02.30 ч. 17.09.2008. од ivangrozni_14 » Сачувана
Madiuxa
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Жена
Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477


« Одговор #28 у: 09.44 ч. 17.09.2008. »

Ja uopšte ne kapiram što se drugi toliko vređaju i iščuđavaju na pisanje ošišanom latinicom. Malo sam šetala po ostalim forumima na srpskom jeziku i mogu vam reći da sam se zgranula. Zaboga, naišla sam na forum koji je CEO ispisan ošišanom latinicom! Shocked Nama se to ne sviđa, mi smo forum ZA i O srpskom jeziku i za razliku od SVIH drugih (ovo mirne duše mogu da kažem) nama JESTE stalo do negovanja srpskog jezika u svojoj pravilnoj formi. Međutim neko ko je navikao na druge forume gde postoji gomila totalno besmislenih pravila (tipa ne smeš staviti svoj avatar nego avatar "kuće" tj. foruma - to me podsetilo na ono komunističko vreme i kecelje Wink), dok se o pravopisu i lepom pisanju apsolutno ne vodi računa.

Dakle, u tom svetlu, Ivane, mi samo ovde pokušavamo da za razliku od drugih foruma, zaista očuvamo srpski u svojoj originalnoj i pravilnoj formi, za razliku od drugih foruma gde im srpski služi isključivo za sporazumevanje pa ne vode toliko računa, te ga na kraju svedu na gotovo nemušti jezik. U tvojim pisanijama nije bio problem latinica (evo ja pišem latinicom), nego OŠIŠANA latinica. Latinica je isto toliko pismo srpskog jezika kao ćirilica i svako ima pravo da koristi ono pismo koje mu više odgovara i nema pravo da prigovara drugome koji koristi drugo pismo.

A što se tiče pitanja... Pa... Lepo je Ivan rekao. Ko misli da je zajebancija, neka ne odgovara.  Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
****
Ван мреже Ван мреже

Пол: Мушкарац
Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364



« Одговор #29 у: 09.47 ч. 17.09.2008. »

Цитат
Али не знам колико то вреди, пошто изгледа да сам већ априори осуђен.

Ниси осуђен, само се нисмо разумели. Можда је ово требало да напишеш на почетку.
« Задњи пут промењено: 09.49 ч. 17.09.2008. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  
 
Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!