Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  ... дана тог и тог
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.24 ч. 26.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: ... дана тог и тог  (Прочитано 29949 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #30 у: 23.01 ч. 21.02.2009. »

Oni koji znaju i vole svoj posao, vole i da podele svoje znanje, pa gledaju da na sto jednostavniji nacin to objasne sto vecem broju ljudi.

Dobro došla na forum Vokabulara! Cheesy

Isto mi je simpatican i crkveni stil: "Dano u manastiru Ravanica,  26. jula , leta Gospodnjeg 2008."

Jedan kaluđer iz Račanske škole, jeromonah Jerotej Račanin, sastavio je početkom 18. veka barokni putopis o svomu pohodu u Jerusalim, koji je u tome stilu i naslovio: „Putašastvije k gradu Jerusalimu Jeroteja jeromonaha račaninskago v ljeto ot bitija 7212, a ot rožd. Hristova 1704. mjeseca Ijulija 7.“
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #31 у: 23.19 ч. 21.02.2009. »

О ружној навици да се прво пише презиме па име отворио сам тему још давно (још мало па три године). http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=101.0

Моје објашњење зашто је то тако сводило се, упрошћено, на то да чиновници желе да направе разлику између службеног и неслужбеног. Кога интересује нека прочита расправу, многи који су сада активни нису онда били на форуму.
Сачувана
mama Helen
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 68

« Одговор #32 у: 17.37 ч. 22.02.2009. »

Dobro došla na forum Vokabulara! Cheesy

Isto mi je simpatican i crkveni stil: "Dano u manastiru Ravanica,  26. jula , leta Gospodnjeg 2008."

Jedan kaluđer iz Račanske škole, jeromonah Jerotej Račanin, sastavio je početkom 18. veka barokni putopis o svomu pohodu u Jerusalim, koji je u tome stilu i naslovio: „Putašastvije k gradu Jerusalimu Jeroteja jeromonaha račaninskago v ljeto ot bitija 7212, a ot rožd. Hristova 1704. mjeseca Ijulija 7.“

Bolje vas nasla Smiley !

Lep primer, Djordje. Ko zna iz kog razloga, meni to zvuci romanticno Smiley
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #33 у: 23.04 ч. 23.01.2011. »

Vrlo zanimljivo da srpski insistira, tj. kao jedinu pravilnu propisuje konstrukciju dvadeset prvi maj dve hiljade jedanaeste godine, kao da ima 50 meseci koji se zovu maj ili sl. pa je ovo dvadeseti od tih pedeset, a ne dvadeset i prvi [dan] maja dve hiljade jedanaeste godine.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #34 у: 23.25 ч. 23.01.2011. »

Vrlo zanimljivo da srpski insistira, tj. kao jedinu pravilnu propisuje konstrukciju dvadeset prvi maj dve hiljade jedanaeste godine, kao da ima 50 meseci koji se zovu maj ili sl. pa je ovo dvadeseti od tih pedeset, a ne dvadeset i prvi [dan] maja dve hiljade jedanaeste godine.

Немамо 50, али имамо 31. Дакле, данашњи мај није исто што јучерашњи или сутрашњи. Друго је ако пишемо да се нешто догодило, нпр. 20-ог маја (20. маја 2011); но то је друга прича, јер се ту број не чита као двадесет, већ као двадесети. А речима се никако не може узети као исправно двадесет први маја. Апсурдно је.
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #35 у: 00.02 ч. 24.01.2011. »

O, Ars, o čemu ti pričaš? Apsolutno nemam pojma, a i ne zanima me nešto, nemam živaca da se udubljujem. Prosto sam objasnio.

Dvadeset prvi dan meseca maja skrajuće se – elizija – na dvadeset prvi maja. Prosto da prostije ne može biti. Smiley

Ili ako baš hoćeš taj dvadeseti, koji ja nisam spominjao niti pisao da je dvadeset redni broj, dvadeset prvi dan meseca majadvadeset prvi maja. Mesec je ionako suvišno.
Сачувана
ArsLonga
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 320

« Одговор #36 у: 00.15 ч. 24.01.2011. »

O, Ars, o čemu ti pričaš? Apsolutno nemam pojma, a i ne zanima me nešto, nemam živaca da se udubljujem. Prosto sam objasnio.

Dvadeset prvi dan meseca maja skrajuće se – elizija – na dvadeset prvi maja. Prosto da prostije ne može biti. Smiley

Каква елизија? Нећемо сад да се "фрљамо".  Shocked Ту никакве елизије нема.

Цитат
Ili ako baš hoćeš taj dvadeseti, koji ja nisam spominjao niti pisao da je dvadeset redni broj, dvadeset prvi dan meseca majadvadeset prvi maja. Mesec je ionako suvišno.[/size]
Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #37 у: 19.53 ч. 01.02.2011. »

Očigledno ništa nisi razumeo. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!