Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Натукница или одредница?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.41 ч. 25.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Натукница или одредница?  (Прочитано 54907 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #15 у: 19.18 ч. 12.12.2008. »

И мени, и мени ...  Grin
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #16 у: 21.15 ч. 12.12.2008. »

Стоундаре и Бруни, мало сам се шалио и узео сам овде Стоундара „на зуб“, али сам цео коментар написао шаљивим тоном, што мислим да се примећује, мада признајем да сам мало пародирао његове ставове. Wink „Прилог“ и контексти његове употребе су у мојој интерпретацији луцпрди и не осликавају право стање ствари. Smiley А то значи: кад кажемо да је нешто „боље него“, то значи да је „боље“ Дензел Вошингтон и Ајзак Њутон, „него“... Grin Cheesy Grin
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #17 у: 21.57 ч. 12.12.2008. »

Признајем да ми није боље Ајзак Њутон. Њега не знам. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #18 у: 22.01 ч. 12.12.2008. »

Стоундаре и Бруни, мало сам се шалио и узео сам овде Стоундара „на зуб“, али сам цео коментар написао шаљивим тоном, што мислим да се примећује, мада признајем да сам мало пародирао његове ставове. Wink „Прилог“ и контексти његове употребе су у мојој интерпретацији луцпрди и не осликавају право стање ствари. Smiley А то значи: кад кажемо да је нешто „боље него“, то значи да је „боље“ Дензел Вошингтон и Ајзак Њутон, „него“... Grin Cheesy Grin

НЕЕЕЕЕЕЕЋЕШ ме навући да опет објашњавам оно о Вошингтону....  Grin

ПС: Морам признати да сам почела да пишем, ал' онда се сетих...  Cheesy
« Задњи пут промењено: 22.05 ч. 12.12.2008. од Brunichild » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #19 у: 22.03 ч. 12.12.2008. »

Па тај је добио помиловање од правопжџија (јел' овако, са Ж? Или са З?) па је он и даље Исак Њутн. Ал сви други су Ајзаци и Њутони...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #20 у: 22.40 ч. 12.12.2008. »

...a pošto je odrednica dalje po azbučnom redu, to znači da je u nekom smislu bolja varijanta.

Može li pojašnjenje?

Mislim na sljedeći dio iz predgovora, na str. 7: „U [rječniku] se, naime, zbog obima njegovog, moralo 'suditi' rečima, i to na više načina: ... 3) time što je reč koja je prva po azbučnom redu upućena na drugu koja tek sledi“, pa se daju kao primjeri inozemstvo v. inostranstvo, lunatik i lunatičar v. mesečar.

Prva dva načina suđenja jesu 1) potpuno izostavljanje iz rječnika i 2) davanje druge riječi u običnom slogu, kao npr. abdikacioni (abdikacijski).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 23.02 ч. 12.12.2008. »

Али то не значи да су оне речи које долазе касније мање правилне... то је урађено ради штедње простора....
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #22 у: 23.04 ч. 12.12.2008. »

Па тај је добио помиловање од правопжџија (јел' овако, са Ж? Или са З?) па је он и даље Исак Њутн. Ал сви други су Ајзаци и Њутони...

А она глумица Оливија? Да ли је Оливија Њутон Џон?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 23.08 ч. 12.12.2008. »

А она глумица Оливија? Да ли је Оливија Њутон Џон?

Е то не знам, али типујем да је она ипак Њутон а не Њутн, с обзиром да смо мењали и Преслија, а она је доста млађа од Кинга.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #24 у: 23.15 ч. 12.12.2008. »

Цитат
Али то не значи да су оне речи које долазе касније мање правилне... то је урађено ради штедње простора....

Брунхилда, мислим да ниси у праву. Узмимо, на пример, реч иноземство. По азбуци, она у речнику долази пре речи иностранство, али је аутори речника нису описали, већ уз њу поставили ознаку в. иностранство. Да је разлог био штедња простора, могли су да дају дефиницију речи иноземство и онда да упуте на иностранство, као синоним. Али, иако те речи јесу синоними, и аутори речника су (верујем) били свесни да у српском језику иноземство и иностранство немају исту фреквентност појављивања, па су ознаком в. указали на чешћу (и ајде и то да кажем, правилнију) варијанту у српском језику.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #25 у: 23.38 ч. 12.12.2008. »

Али Делија, није то рекао Стоундар. Он је рекао да код два синонима, други синоним је, само зато што долази на друго место по азбучном реду, правилнији од оног који му претходи. Барем ја тако разумем ово што ни Бојану није било јасно....

...a pošto je odrednica dalje po azbučnom redu, to znači da je u nekom smislu bolja varijanta.

Može li pojašnjenje?

А ово што је Стоундар цитирао из речника никако то не значи. Значи само да су, ради уштеде простора...

Цитат
3) ... reč koja je prva po azbučnom redu upućena na drugu koja tek sledi“, pa se daju kao primjeri inozemstvo v. inostranstvo, lunatik i lunatičar v. mesečar.

Ни у једном моменту се не спомиње да је прва са које се упућује, лошија или мање правилна од оне на коју се упућује.

Ево, нађох неке примере. Шта је правилније? Вишеженство или многоженство? Воајерство или воајеризам? Влашчић или Влашче? Редитељ или режисер? Одречно или одрично? Наруку или ићи на руку? Наруџба или наруџбеница? Насилништво или насиље? Појачивач или појачало?

Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #26 у: 23.57 ч. 12.12.2008. »

Upravo to sam rekao. Pročitaj još jednom moju prvu poruku:

U jednotomnom RMS se natuknici sudi jer se sa nje upućuje na odrednicu, koja se nalazi kasnije po azbučnom redu, mada se kod odrednice čitaocu kaže da uporedi tu riječ s natuknicom. Dakle, odrednica jeste bolje nego natuknica, mada mi iz jednotomnog RMS nije baš jasno koliko bolje.

U drugoj poruci nisam pažljivo ulazio u detalje, jer sam svoj stav već bio iznio u prvoj poruci, s očekivanjem da ste ga svi shvatili i da se mogu pozvati na kontekst — nisam tako blesav da kažem da je određena varijanta bolja samo zato što se nalazi dalje po azbučnom redu. A da je v. totalno beznačajno za suđenje, ne bi bilo pomenuto kao jedan od načina suđenja.
« Задњи пут промењено: 00.03 ч. 13.12.2008. од Stoundar » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 00.01 ч. 13.12.2008. »

Ја мислим да та реч суђење је употребљена више фигуративно, а не у правом смислу речи. Мислим, нема никакве логике да прва реч по азбучном реду буде мање добра од оне која јој следи САМО ЗАТО што иде пре по азбучном реду... Дала сам и примере. Заиста не видим да је у било ком пару који сам навела прва реч мање правилна од друге...
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #28 у: 00.11 ч. 13.12.2008. »

Ne. Da je pisalo da natuknica znači odrednica, onda bi azbučni red bio beznačajan, ali pošto piše natuknica v. odrednica, onda već nije.

Pisac rječnika ima dvije opcije — staviti definiciju kod riječi koja se nalazi prije po azbučnom redu ili kod one koja se nalazi kasnije. U prvom slučaju se štedi prostor, u drugom se sudi.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #29 у: 00.18 ч. 13.12.2008. »

Не разумем.

Значи, кад дефиниција стоји код прве речи, онда су обе правилне, кад стоји код друге, онда је друга добра а прва не ваља. Свашта. Србин не би био кад не би закомпликовао живот и себи и другима.

« Задњи пут промењено: 00.21 ч. 13.12.2008. од Brunichild » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!