Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Натукница или одредница?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.02 ч. 25.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Натукница или одредница?  (Прочитано 54918 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #60 у: 20.42 ч. 17.12.2008. »

Pa nece  mi kruna pasti s glave ako svaki put kad utrefim neku rec koja ima svoju ijekavsku varijantu da okrenem na ekavsku.. No dobor, to je samo moje licno misljenje, sad, sto je ono samo meni logicno...  Grin

Djole, znam ja sta je sinonim a sta je varijanta jedne iste reci u dvama narecjima. Pa toliko znam, bre, Djooole.... Cheesy

Medjutim, gledajuci s prakticne strane, sta su sinonimi do dve reci za isti pojam, a sta su ijekavska iekavska varijanta do isto to: dve reci koje obelezavaju jedno te isto. Znam da je ovo krajnje uprosceno i da se kosi sa svim mogucim lingvistickim pravilima ali nije mi cilj da ovde sad lingvisticki sitnicarim, nego da prakticno razmisljam. Ako nam je vec svejedno da li je nesto napisano latinicom ili cirilicom, onda bi trebalo da nam bude svejedno da li je nesto napisano ijekavicom ili ekavicom, treba da citamo i jedno i drugo i da nismo ni svesni da citamo ekavicu ili ijekavicu, kao sto nam se to desava sa latinicom ili cirilicom. Ako vec ne stampamo jednu te istu knjigu malo u cirilici malo u latinici, nego se odabere jedno pismo, isto bi trebalo da bude i s ijekavicom i ekavicom kad su knjige u pitanju (kao npr. Pravopis), a kad su recnici u pitanju (ponovicu) totalno je besmisleno praviti ekavski ili ijekavski recnik i varijente ekavice i ijekavice treba tretirati kao bilo koju drugu rec (znaci, isti tretman im dati kao ostalim recima kad je u pitanju redjanje po azbucnom redu). To je moja poJenta, nista vise.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #61 у: 20.47 ч. 17.12.2008. »

Шта би било кад би било... Да имамо све варијације ћириличко-латиничко-екавско-јекавске, па да свако има оно што воли... Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #62 у: 20.50 ч. 17.12.2008. »

Шта би било кад би било... Да имамо све варијације ћириличко-латиничко-екавско-јекавске, па да свако има оно што воли... Smiley

Pa jel da da je glupo?
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #63 у: 20.58 ч. 17.12.2008. »

До коске! Smiley Ал' што волимо да кажемо како имамо предност што знамо два писма и неколико наречја... Grin
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #64 у: 21.02 ч. 17.12.2008. »

Djole, znam ja sta je sinonim a sta je varijanta jedne iste reci u dvama narecjima. Pa toliko znam, bre, Djooole.... Cheesy

Izvini, verovatno mi se učinilo da si pitala kako nisu sinonimi ili tako nešto. Wink

Pa jel da da je glupo?

Glupo, skupo i nepraktično. Nije rečnik stolnjak, pa kad uđete u knjižaru i zatražite rečnik srpskoga jezika, a prodavac vas upita koji tačno dezen želite. Cheesy Mogu se i potkrasti štamparske i greške u sastavljanju izdanjâ, pa da u različitim izdanjima izađe različito i eto nevolje.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #65 у: 21.39 ч. 17.12.2008. »

Pa niko nije rekao da je problem to što se ne štampaju razne varijante; teško je snabdijevati knjižare i jednom varijantom, ali opet — najviše je ekavaca među kupcima, i njima treba da bude udobnije (što ne znači da je ijekavcima naročito neudobno), tako da nije logično ignorisati narječje i ostaviti sve po azbučnom redu. To bi funkcionisalo samo onda kada bi svako podjednako znao i ekavicu i ijekavicu, ali sigurno nije tako. Cilj je da se odmah pronađe značenje neke riječi, ne da se razmišlja o tome gdje je bio jat, pa onda treba li je ili ije. Naravno, većina ljudi zna oba narječja donekle, ali zašto ne bismo uveli i ovu malu udobnost, umjesto da prepustimo sve nemilosrdnom azbučnom redu? Smiley

Naravno, ako izađe planirano elektronsko izdanje, valjda će normalno funkcionisati i preslovljavanje i automatsko preusmjeravanje, na osnovu globalnih podešavanja.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #66 у: 21.49 ч. 17.12.2008. »

Naravno, ako izađe planirano elektronsko izdanje, valjda će normalno funkcionisati i preslovljavanje i automatsko preusmjeravanje, na osnovu globalnih podešavanja.

Ух, надам се да то није једно велико АКО, као што код нас обично бива.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #67 у: 21.55 ч. 17.12.2008. »

Pa niko nije rekao da je problem to što se ne štampaju razne varijante; teško je snabdijevati knjižare i jednom varijantom, ali opet — najviše je ekavaca među kupcima, i njima treba da bude udobnije (što ne znači da je ijekavcima naročito neudobno), tako da nije logično ignorisati narječje i ostaviti sve po azbučnom redu. To bi funkcionisalo samo onda kada bi svako podjednako znao i ekavicu i ijekavicu, ali sigurno nije tako. Cilj je da se odmah pronađe značenje neke riječi, ne da se razmišlja o tome gdje je bio jat, pa onda treba li je ili ije. Naravno, većina ljudi zna oba narječja donekle, ali zašto ne bismo uveli i ovu malu udobnost, umjesto da prepustimo sve nemilosrdnom azbučnom redu? Smiley

Ali Stoundar, sto bih ja uopste morala da znam gd eje bio jat ili ne? jednostavno potrazim svoju ekavsku rec, kad je nadjem, tamo mi vec pise gde se nalazi definicija. Nema potrebe da se smisljam ja gde je bilo jat ili nije....
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #68 у: 22.05 ч. 17.12.2008. »

Zato što hoćeš da nalaziš definicije iz prve, ne da te stalno preusmjeravaju. Ni ja ne tražim ijekavske oblike, već idem direktno na ekavske (ako promašim, promašim, ali ne dešava se često).
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #69 у: 09.45 ч. 18.12.2008. »

Zato što hoćeš da nalaziš definicije iz prve, ne da te stalno preusmjeravaju. Ni ja ne tražim ijekavske oblike, već idem direktno na ekavske (ako promašim, promašim, ali ne dešava se često).

E, da ne bi i muzicku zelju Wink? Salim se, ne zameri mi. Ali zaista ne vidim neki preveliki problem u tome kad naidjes na rec koja te preusmerava na neku drugu...
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!