Zar su ženska imena tako... društveno uslovljena?
Јесу.
Џо је учтиво питао, па није ред да не одговорим. Кад сам већ рекао А морам и Б.
За ових шездесет година колико живим у Србији био сам сведок (сведоком, што би рекли Хрвати) разних промена. Упоредо са променама друштвено-економских прилика и у складу са њима, развојем технике и свега осталог, мењало се и понашање људи. Мењао се језик,оно о чему овде разговарамо, мењали су се критеријуми и погледи на свет мењао се, како се то сад каже, вредносни систем. Тако се и мењала мода давања именâ новорођеној деци. После рата су нека имена била врло популарна, па су измодела, дошла су друга и то је сасвим нормално. Можда је нормално и то што са сада женској деци надевају нека имена која се раније нису давала, као што су Уна, Теа, Миа... Или странска: Андреа, Анђела, Каролина...
Ни за једно име се, у принципу, не може (и не сме) рећи да је ружно, али ја ипак не могу да се отмем утиску да се једна мала Каролина из мог комшилука зове тако да би била што даље од Горње ... где је рођена. На то сам мислио када сам рекао да је давање имена на неки начин друштвено условљено.
Наравно, можда нисам у праву, као и много пута до сада, али се не устручавам да ово размишљање изнесем пред вас.