Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Име које у српском означава просечног човека
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.18 ч. 03.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8
  Штампај  
Аутор Тема: Име које у српском означава просечног човека  (Прочитано 82289 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #90 у: 23.21 ч. 19.09.2009. »

Враћам се на тему.
   Кад би ме неко питао које је „најенглескије“ име, вероватно би ми прво пало на памет име Џон. Ипак, да ли је то, колико год често, типично енглеско име? Оно спада, колико ја знам, у такозвана „библијска имена“ – Јован, Петар, Павле, Тома... која се налазе у већини европских језика и врло су честа.
   Зато мислим да би, као типично српско, могло да се сматра име Раде. Заправо, сва она имена које за основу имају именицу рад. А њих има много, да их не набрајам. Питао сам пре неколико дана (оне који знају боље од мене) да ли и у другим језицима има сличних комбинација, варијанти на тему, али ми нико није одговорио.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #91 у: 23.39 ч. 19.09.2009. »

Varijanti na temu rada, ili inace imena koja znace nesto?

Ima u spanskom gomila budalastih imena koja nama eto, zvuce lepo, zato sto ne osecamo njihovo znacenje. Na primer, Dolores, tako lepo ime, znaci u stvari Bolovi, a sad zamislite da ima jos prezime de Barriga (stomak)... Dolores de Barriga je sasvim moguce ime ovde, a kad bismo na sprski preveli, bilo bi Stomacni Bolovi  Grin

Meni se cini da su najsrpskija imena ona koja se zavrsavaju na -din -ojko za muska, i na -ojka ili -ka za zenska. Miladin, Zivadin, Stojadin, Milojko, Stanojko, Stanojka, Zivadinka, Milojka, Perka... To su prava sumadijska imena. Po meni. Nema nista "sumadijskije" od tih imena... Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #92 у: 00.01 ч. 20.09.2009. »

Varijanti na temu rada, ili inace imena koja znace nesto?

Варијанти на тему рада, или нечег другог, као наша имена на Жив-. Нисам мислио на значење.
Отмено звучи немачко презиме фон Оксенберг, ако не знаш шта значи. Smiley
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #93 у: 00.27 ч. 20.09.2009. »

Pošto je naslov ove diskusije više uticao na njezin tok nego Molratovo stvarno pitanje Smiley, kako bi bilo da je preimenujemo u Ime koje u srpskom označava prosečnog čoveka (na ekavici, jer Molrat tako piše). Onda ćemo se vjerovatno vratiti na temu, a mislim da će se rasprava brže i završiti, jer mi se na osnovu dosadašnjih odgovora čini da zapravo ne postoji lično ime koje precizno odgovara Molratovom kontekstu; Pera Perić je tu negdje, ali ne mislim da je dovoljno rasprostranjeno — pomogao bi nam neko ko razumije ruski izraz iz Molratove uvodne poruke. Ako nema ništa bolje nego „prosječan čovjek“, onda će to biti konačni odgovor.
Сачувана
Бојан Башић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« Одговор #94 у: 01.24 ч. 20.09.2009. »

Dolores de Barriga je sasvim moguce ime ovde

Još bolje: Dolores Fuertes de Barriga. Smiley

Pošto je naslov ove diskusije više uticao na njezin tok nego Molratovo stvarno pitanje Smiley, kako bi bilo da je preimenujemo u Ime koje u srpskom označava prosečnog čoveka (na ekavici, jer Molrat tako piše).

Obavljeno. Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #95 у: 01.38 ч. 20.09.2009. »

Ja sam i dalje ponajviše za malog Pericu, jer na tome i jeste akcenat Mallratova pitanja, a nije toliko na „srpskosti“ imena kako smo se mi zanijeli pogađajući se — u pravu je Stoundar.

To mu, u stvari, dođe kao neka varijanta Pere Perića? Pera Perić je otac malog Perice? Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #96 у: 14.05 ч. 21.09.2009. »

Ја ти се, Ђорђе, извињавам што не могу сада да одговорим на занимљиве ствари за које си ми дао референце. Са временом сам слаб, конекција ми је ужасна, али ћу се трудити да што пре све пажљиво прочитам.

Neka, slobodno rasporedi vreme kako ti odgovara. Ja ću u međuvremenu citirati Dragoslava Andrića — pronašao sam Svaštaru pre neki dan zaturenu među starim knjigama! Smiley

„Stari Grci su savetovali: Upoznaj sebe! Savremeni sociolingvističari pitaju konkretno: S kim?Cheesy
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #97 у: 15.34 ч. 21.09.2009. »

E, moja je Svaštara nekad davno ostala kod jedne devojčice, i jako mi je nedostajala... A onda sam je pre par dana kupila polovnu ispred fakulteta Cheesy.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #98 у: 16.38 ч. 21.09.2009. »

Ja sam mislio da sam je izgubio ili dao nekome, pa mi nisu vratili; nisam imao pojma da je još uvek tu! Smiley

I tako preturam po knjigama, i nađem i Svaštaru i jedan stari udžbenik filozofije marksizma, i čak i jednu debelu, ukoričenu (bordo crvenih korica) istoriju KPJ—SKJ od 1919. do 1979. godine! Wink Cheesy
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #99 у: 17.09 ч. 21.09.2009. »

E, moja je Svaštara nekad davno ostala kod jedne devojčice, i jako mi je nedostajala... A onda sam je pre par dana kupila polovnu ispred fakulteta Cheesy.

Благо теби! Ја сам је тражио пре неки дан и нисам могао да нађем... Ваљда ће је бити кад дођем у Београд. Sad
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #100 у: 22.05 ч. 21.09.2009. »

E, ja sam među dedinim knjigama našla i Vukov riječnik, sav raskupusan Smiley. Priznajem, nisam ga listala, ali otprilike znam gde je, pa ću, valjda, nekad naći vremena...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #101 у: 22.13 ч. 21.09.2009. »

Rjecnik, Soske. Rjecnik Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #102 у: 09.48 ч. 22.09.2009. »

Iju! Mea culpa!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #103 у: 10.09 ч. 22.09.2009. »

Iju! Mea culpa!
Ma ne brigaj, ne bih ni ja znala da nije bilo opasnih svadja na viki oko toga... Wink
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #104 у: 19.52 ч. 05.10.2009. »

Е  данас је и ја купих испред факултета... Био је то тренутак среће пре него што сам крочио у зграду и сазнао да ми у среду почињу предавања Cry
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!