Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Trol
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
12.29 ч. 27.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Trol  (Прочитано 17964 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #15 у: 01.41 ч. 18.01.2009. »

Онда ја споро капирам. Можда што сам нов, а?
Донт вори, истренираћеш се већ! Wink

Па ја не знам за неког другог трола, осим оног Толкиновог, а с обзиром да све време причамо о информатици и компјутертима, не би имало много смисла да питам за превод Толкиновог трола, изн'т ит? Wink
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #16 у: 01.44 ч. 18.01.2009. »

Шишмајловски Мишко

То сам сконтао, него велим за надимак. Smiley

Па ја не знам за неког другог трола, осим оног Толкиновог, а с обзиром да све време причамо о информатици и компјутертима, не би имало много смисла да питам за превод Толкиновог трола, изн'т ит? Wink

У информатичком смислу би се могло већ употребити „потурач“, „потуткач“ и сл., али ми је ипак „трол“ најживописније.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 01.46 ч. 18.01.2009. »

Подбадач!!!!
Сачувана
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« Одговор #18 у: 01.48 ч. 18.01.2009. »

Цитат
Па ја не знам за неког другог трола, осим оног Толкиновог, а с обзиром да све време причамо о информатици и компјутертима, не би имало много смисла да питам за превод Толкиновог трола, изн'т ит

Ај доноу. Мејби д флексибилити из ди аменети он дис форум. Ај лајк ит олреди.

Цитат
То сам сконтао, него велим за надимак.
И то си фино сконтао.
Сачувана

[citation needed]
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #19 у: 01.48 ч. 18.01.2009. »

Evo i naših živopisnih narodnih bića sličnih trolu: alamunja, bijes, mutljika, belaj, smlata, čuma, mora, zamora, alaudža, karakondžula. Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #20 у: 01.51 ч. 18.01.2009. »

Evo i naših živopisnih narodnih bića sličnih trolu: alamunja, bijes, mutljika, belaj, smlata, čuma, mora, zamora, alaudža, karakondžula. Cheesy

Страва! Па свака од ових речи је сто пута експресивнија од трола.... Гласам за белај, мада ми се и алауџа допада иако немам појма шта значи.... Аламуња такође, неко ко "баца муње"...  Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #21 у: 02.06 ч. 18.01.2009. »

Гласам за белај, мада ми се и алауџа допада иако немам појма шта значи.... Аламуња такође, неко ко "баца муње"...  Smiley

Belaj je izvorno istočnjačko demonsko biće koje je na brdoviti Balkan došlo, naravno, sa Turcima i kao turcizam se zadržalo u narodnom jeziku da označi stanje nereda i zijana kakvo ovo biće u mitologiji pravi.

Alàmunja i alàudža su ista stvar, samo u dvema varijantama — prva je užička, druga crnogorska. Takođe označavaju nered, rusvaj, lom, ali pre svega i vremensku nepogodu (strahovitu oluju i kijamet — jasna je veza alamunje s munjom, koju si zametila, a alaudža je onomatopeja). Vrlo je moguće i da imaju jasne veze sa alom, drugim poznatim bićem iz naše narodne mitologije.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 02.07 ч. 18.01.2009. »

Гласам за белај, мада ми се и алауџа допада иако немам појма шта значи.... Аламуња такође, неко ко "баца муње"...  Smiley

Belaj je izvorno istočnjačko demonsko biće koje je na brdoviti Balkan došlo, naravno, sa Turcima i kao turcizam se zadržalo u narodnom jeziku da označi stanje nereda i zijana kakvo ovo biće u mitologiji pravi.

Alàmunja i alàudža su ista stvar, samo u dvema varijantama — prva je užička, druga crnogorska. Takođe označavaju nered, rusvaj, lom, ali pre svega i vremensku nepogodu (strahovitu oluju i kijamet — jasna je veza alamunje s munjom, koju si zametila, a alaudža je onomatopeja). Vrlo je moguće i da imaju jasne veze sa alom, drugim poznatim bićem iz naše narodne mitologije.

Eto, savrseno. Sve tri reci obelezavaju neki lom, krs, rusvaj sto u stvari trolovi i rade...
Сачувана
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« Одговор #23 у: 02.10 ч. 18.01.2009. »

А шта је смлата? Мени је тај израз веома леп и милозвучан.
Сачувана

[citation needed]
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 02.11 ч. 18.01.2009. »

Verovatno nesto slicno, nesto sto mlati, lomi, krsi...
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #25 у: 02.13 ч. 18.01.2009. »

Au bre, ne mogu da vas pratim koliko se raspisaste! Sviđa mi se čuma, a ni zamora nije loše pošto zvuči kao da smara, što trol i radi. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #26 у: 02.18 ч. 18.01.2009. »

А може и смор. Не храните сморове. Не храните алауџе! Не храните аламуње!...

Тек да се зна да и ми трола за трку имамо... Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #27 у: 02.24 ч. 18.01.2009. »

Verovatno nesto slicno, nesto sto mlati, lomi, krsi...

Smlata je nespretno i izgubljeno biće, ono uvek pravi lom. Kada nekoga spopadne, tome vazda ispadaju stvari iz ruku, ne može ništa valjano da uradi nego se sve nešto smotava. Slično je po zamisli bijedi; to je jadno, slinavo, nikakvo biće koje kada nekoga spopadne („Spopala ga bijeda“), tome sve krene naopako, razboli se, osiromaši, izgubi sreću.

Au bre, ne mogu da vas pratim koliko se raspisaste! Sviđa mi se čuma, a ni zamora nije loše pošto zvuči kao da smara, što trol i radi. Smiley

Još crnje i gore, jeza da te uvati! Smiley Mora i zamora donose loše snove, ali i smrt; a čuma je najgora od svih, ni manje ni više nego — kuga. U mom kraju postoji pomalo crnohumorna izreka „odnijeti ko čuma đecu“ ili „odnio ko čuma đecu“, kada neko nešto potamani kao kuga što tamani nejaku makanjad.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #28 у: 02.27 ч. 18.01.2009. »

Хеј, па смлата је онда замлата! Smiley Али онда не може бити трол, није то баш трол... Као ни џума...
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #29 у: 02.31 ч. 18.01.2009. »

Trolovi su u nordijskoj mitologiji strašna bića, zveri, napasnici, razbojnici, ološ. Po tome sam izlistao ove naše ekvivalente nordijskim trolovima. Često se u njihovim mitovima događa da trolovi otmu kraljevu kćer ili ubiju nekoga (to će Alčesta potvrditi sada kada je pazarila Norveške bajke Smiley). Jedino što ih izdvaja jeste to što su, kako god okreneš, veoma glupi. Zato sam ih uporedio sa smlatom.

Naš narod je verovao da je kuga (tj. čuma) demonsko biće koje dolazi i ubija raju. Čuma je u narodnoj mitologiji demon isto kao i trol, osim što je i narodni izraz za kugu kao bolest.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!