Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Koju knjigu niste mogli da pročitate do kraja?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
03.07 ч. 02.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Штампај  
Аутор Тема: Koju knjigu niste mogli da pročitate do kraja?  (Прочитано 73806 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
senada
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
bura mendela
Поруке: 14

« Одговор #60 у: 21.22 ч. 07.02.2009. »

Djordje branis Pavica
to je vec potresno
nadam se da si promenio misljenje za ove dve godine 
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #61 у: 22.35 ч. 07.02.2009. »

Djordje branis Pavica
to je vec potresno

Zašto tako misliš? Šta je za tebe ovde potresno?

nadam se da si promenio misljenje za ove dve godine 

Ali ja ni pre dve godine nisam imao niukoliko drukčije mišljenje.

Meni se Pavić dopao, premda smatram da je loše to što se unekoliko komercijalizovao. (Sada piše hiperlinkovane pripovetke koje se raznoliko mogu čitati, a i njegovo „devetodramlje“ je već previše.) Ipak, stil mu je sasvim zgodan. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #62 у: 22.40 ч. 07.02.2009. »

Usiljen.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #63 у: 22.42 ч. 07.02.2009. »

Cheesy
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #64 у: 22.52 ч. 07.02.2009. »

Cheesy

Moja mora da bude zadnja!  Wink
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #65 у: 23.23 ч. 07.02.2009. »

... (љубавне романе или оно што ја зовем "црквењачким романима" - о славној православној историји Србаља с радњом смештеном негде у средњовековној Рашкој, а цела књига састоји се од дијалога који сви почињу са "Мутимире...", "Јарославе..." и другим нашим старим лепим, лепим, а нажалост заборављеним именима...)

Baš zgodan termin. Stvarno mislim da ti „crkvenjački romani“ već zaslužuju status žanra u našoj književnosti, sa sve podvrstama crkvenjačko-ljubavni i crkvenjačko rodoljubivi Wink

He, he, ima jedan  roman koji tematski pripada crkvenjačko-ljubavnom žanru, ali je divan, predivan. Iako je napisan još odavno, nemam pojma tačno kad, saznala sam tek preko filma, isto starog (davao se na TV-u pre godinu-dve) da tako nešto postoji. Reč je o "Doroteju" Dobrila Nenadića. Roman je pitak, nije komplikovan, nije pretenciozan na zamarajući način i drži pažnju. Vrlo simpatičan, biser u svom žanru! Sve pohvale autoru.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
senada
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
bura mendela
Поруке: 14

« Одговор #66 у: 00.04 ч. 08.02.2009. »

hm stil
covek koji je u stanju da se prostituise sa idejom je sve sam rekao o ideji
o pavicu ne bih vise ni rec
Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #67 у: 13.57 ч. 11.03.2009. »

Ja nisam uspjela da dovršim Don Kihota, ali planiram da pokušam ponovo. Za veće romane obično u toku čitanja negdje izgubim vrijeme za njih, pa ostanu nepročitane. Ipak, roman Braća Karamazovi mi je jedan od omiljenih. Tihi Don me je, s druge strane, namučio i mnogo sam preskakala opise bitaka. Pop Ćira i pop Spira - ni ovaj roman nisam isprve pročitala. Ima puno digresija. Hazarski rečnik nisam još završila...
   Moja taktika kad mi se neki roman čini odbojnim je da prije čitanja saznam nešto malo o njemu, pronađem nešto na Internetu, zainteresujem se (kojem vremenu i pravcu pripada, da li u vezi s njim postoje neke anegdote i sl.). Tada mi je lakše i da ga prihvatim i da ga shvatim.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #68 у: 14.47 ч. 11.03.2009. »

Ja nisam uspjela da dovršim Don Kihota, ali planiram da pokušam ponovo.
Don Kihot iziskuje predznanja iz oblasti spanske istorije i knjizevnosti kako bi se mogla pratiti radnja. Meni se isto desilo u srednjoj skoli — nista nisam kapirala i bilo mi je krajnje dosadno. Na fakultetu, kad sam saznala nesto o temama koje obradjuje Don Kihot, bila je sasvim druga stvar.

Moja taktika kad mi se neki roman čini odbojnim je da prije čitanja saznam nešto malo o njemu, pronađem nešto na Internetu, zainteresujem se (kojem vremenu i pravcu pripada, da li u vezi s njim postoje neke anegdote i sl.). Tada mi je lakše i da ga prihvatim i da ga shvatim.

Ovo je odlicna taktika kad je Don Kihot u pitanju. Ima delova (uglavnom dugacki Don Kihotovi monolozi) u kojima Servantes izlaze kritiku tadasnjeg stanja u spanskoj knjizevbnosti, kritiku poezije, pozorista, proze, kao i odredjenih pisaca tog vremena. Tii delovi su sigurno nadasve dosadni onima koji nisu hispanisti ili studenti svetske knjizevnosti i lako se mogu preskociti. S druge strane, mnoge dogodovstine kao i ubacene pripovetke (novele) govore o tadasnjem spanskom drustvu, specificnostima i podeli, kao npr. problem starih i novih hriscana klasna podela koja je postojala SAMO i iskljucivo u Spaniji ii nigde drugde i koja je nastala sa prvim borbama Rekonkiste i bila je aktuelna sve do kraja 19. i pocetka 20 veka...

Za pocetak, preporucujem citanje sledecih tekstova o Don Kihotu kao delu, kao i o Servantesu i njegovom delu...
« Задњи пут промењено: 14.51 ч. 11.03.2009. од Brunichild » Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #69 у: 08.52 ч. 12.03.2009. »

Linkovi su odlični, odnosno sadržaj stranica. Hvala! Smiley
Сачувана
boki12
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 70

« Одговор #70 у: 11.13 ч. 15.03.2009. »

Harry Potter, Ana Karenjina
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #71 у: 11.24 ч. 15.03.2009. »

Harija Potera nema smisla citati. Filmovi su super. Karenjinu ni ja nisam mogla da zavrsim. Opisi njenih haljina me ubise... Kad zavrsis citanje jednog od njih, zaboravis sta je bilo pre toga. Kao reklame u sred filmova na TV Cheesy
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #72 у: 14.12 ч. 15.03.2009. »

Можда сте мало преостељива, Бруницхилд. Мени су у нарочитој успомени остале уши г. Карењина из успомене његове госпође, са самог почетка.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #73 у: 16.08 ч. 15.03.2009. »

hehe.. Mozda bi trebalo da opet probam. Mozda ce biti kao sa Don Kihotom, s obzirom da sam i Karenjinu citala u srednjoj skoli... Ne znam. Znam samo da mi je isti osecaj bio ii sa Ratom i mirom. Koliko su mi god bili zanimljivi delovi koji su se desavali u gradu, selu i sl. oni delovi beskrajnih opisa borbi, taktika i bojnih polja su mi bili smrtno dosadni i za moj ukus preterano (i bespotrebno) detaljni...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #74 у: 18.12 ч. 15.03.2009. »

Е, па да, то је истина. Стварно су исцрпни и за читаоца исцрпљујући описи битака. Сећам се да се ту негде загубио и лик на коме је наша проф. књижевности инсистирала, као - мали човек, велика мудрост, не могу да се сетим имена, рецимо Платон Неки или нешто томе слично... ја сам га стварно мрзела - због њега се морало ронити кроз све оно остало јер се он појављивао само ту, на фронту и нигде више ни пре ни после тога. Cheesy
« Задњи пут промењено: 18.18 ч. 15.03.2009. од b.n. » Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!