Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Др и остале скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.36 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Др и остале скраћенице  (Прочитано 210323 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #15 у: 12.37 ч. 11.07.2009. »

Ја сам и рекао углавном, не мора да значи. Поента је била да се рецимо ''коса'' сама по себи ређе среће него скраћеница ''др'' која нас може довести у заблуду. Нисам стручан по питању језика, за полисемију и хомонимију нисам ни чуо (осим ако хомонимија није везана за хомониме), само износим свој лични осећај, и драго ми је да дискутујем са људима којима је језик струка, или су барем доста стручнији Smiley

У изговору свакако нећемо приметити разлику, али је цела прича била око писања, када некоме на нпр. визит карти пише ''др Петар Петровић'', шта је он? (осим тога што је ''неписмен'', могао је лепо да напише - Петар Петровић, лекар, или - др мед Петар Петровић, или како се већ пише за доктора медицинских наука Wink )

Причам о томе да ако већ нека реч има примену у стручним круговима, можда би боље било да је јасније дефинисана њена скраћеница, да не долазимо у дилему... што опет не значи да сам ја много паметан и да би требало мењати правопис, него само примећујем пропуст, по мени Smiley

Није то никакав пропуст. Јако су ретки случајеви када контекст не разрешава двосмисленост. То што људи немају културу да напишу своје занимање на визит карти није проблем правописа. Ето, и г. је скраћеница и за ’господин’ и за ’година’, па се нико не збуњује око тога, нити предлаже да једанпут иде с тачком, а други пут без ње.
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић
Струка: дипл. инж. индустријске информатике
Поруке: 38

« Одговор #16 у: 15.59 ч. 11.07.2009. »

Није то никакав пропуст. Јако су ретки случајеви када контекст не разрешава двосмисленост. То што људи немају културу да напишу своје занимање на визит карти није проблем правописа. Ето, и г. је скраћеница и за ’господин’ и за ’година’, па се нико не збуњује око тога, нити предлаже да једанпут иде с тачком, а други пут без ње.

То за културу изражавања си у праву. Чекај, зар није скраћеница за годину ''год.''? А шта је било са оним ''гдин.'', или ''г-дин.'', како ли већ беше, за господин? Јесу ли ове скраћенице уопште исправне? Остало ми тако нешто у глави...
Сачувана

Говорим тихо и водим пса са собом.
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #17 у: 18.51 ч. 11.07.2009. »

За годину може и г. и год., а за господина само г. (пре је важило и гдин, без тачке). Исто, и гђа, гђица или гца пишу се без тачака и цртица, као др.
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:
Поруке: 14

« Одговор #18 у: 13.37 ч. 08.08.2009. »

Ovako, znam da sam to negdje pročitala, ali ne mogu sad da nađem. . .
Pišemo prof.  dr Nasa Nastić, ali da li je to slučaj i sa doc.  dr (docent doktor) i prof.  dr sci Huh
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:

« Одговор #19 у: 13.46 ч. 08.08.2009. »

Ne bi trebalo koristiti forum kao besplatnu službu za odgovore na sasvim jednostavna pitanja, pogotovu ne u ovakvim količinama, već kao mjesto gdje možemo raspravljati o nedoumicama koje zaista nisu dobro obrađene u dostupnoj literaturi.  Mnoge odgovore možeš pronaći u Rečniku jezičkih nedoumica, jednotomnom Rečniku Matice srpske, Pravopisu srpskoga jezika, raznim gramatikama, pa i u arhivi ovog foruma.
Mislim, ne bih da zloupotrbljavam forum, ali stao mi mozak! Grin
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #20 у: 13.51 ч. 08.08.2009. »

Ne bi trebalo koristiti forum kao besplatnu službu za odgovore na sasvim jednostavna pitanja, pogotovu ne u ovakvim količinama, već kao mjesto gdje možemo raspravljati o nedoumicama koje zaista nisu dobro obrađene u dostupnoj literaturi.  Mnoge odgovore možeš pronaći u Rečniku jezičkih nedoumica, jednotomnom Rečniku Matice srpske, Pravopisu srpskoga jezika, raznim gramatikama, pa i u arhivi ovog foruma.
Mislim, ne bih da zloupotrbljavam forum, ali stao mi mozak! Grin

Dobro dosla! Izvini, gde si nasla taj tekst?
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:

« Одговор #21 у: 13.58 ч. 08.08.2009. »

Bolje vas našla! Nađoh u Razno: Stoundarov odgovor na, čini mi se, spagetinu listu pitanja.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #22 у: 14.02 ч. 08.08.2009. »

Ти си још нова, па не знаш да Брунхилда има памћење као риба.  Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 14.09 ч. 08.08.2009. »

Ти си још нова, па не знаш да Брунхилда има памћење као риба.  Smiley

Cheesy

A, bre, Zorane, pa ko jos pamti sve sto se pisalo na ovom forumu? To ovi mladji mogu da pamte ko slonovi  — npr. nas BB — oduvek me je fascinirala njegova sposobnost da se seti tacnog posta, tacne teme tacnog foruma Vokabulara a bogami i van Vokabulara, gde je neko nesto rekao ili pisao... Ja inace nemam predispozicije da budem tak'a (porodicna karakteristika nam je zaboravnost i rasejanost Cheesy), a bogami i godinice me stisle...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #24 у: 14.11 ч. 08.08.2009. »

Bolje vas našla! Nađoh u Razno: Stoundarov odgovor na, čini mi se, spagetinu listu pitanja.

Ih, pa to je nesto drugo. Ovo tvoje ne moze se porediti sa spagetinom listom, svakako. A mislim da se to jos nije ni pominjalo (mislim, konkretno taj primer), mada, nemoj me drzati za rec, s obzirom da mi memorija nije najjaca strana... Cheesy
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:

« Одговор #25 у: 14.16 ч. 08.08.2009. »

Uh, napisala sam odgovor ali nesta mi negdje.  Vidiš Bruni, ima nas svakakvih! Grin
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:

« Одговор #26 у: 14.18 ч. 08.08.2009. »

Sada moram da idem, ali baš mi je drago da sam popričala s najmilijim mi forumašima!
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #27 у: 14.33 ч. 08.08.2009. »

Ovako, znam da sam to negdje pročitala, ali ne mogu sad da nađem. . .
Pišemo prof.  dr Nasa Nastić, ali da li je to slučaj i sa doc.  dr (docent doktor) i prof.  dr sci Huh

Јесте, увек се пише без тачке. Само, пази и на ово:

Ako želimo da istaknemo kako je neko doktor medicine, tu je skraćenica dr sc. med. (koju danas viđamo gotovo isključivo u lošem obliku dr sci. med.).
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #28 у: 15.28 ч. 08.08.2009. »

Ih, pa to je nesto drugo. Ovo tvoje ne moze se porediti sa spagetinom listom, svakako. A mislim da se to jos nije ni pominjalo (mislim, konkretno taj primer), mada, nemoj me drzati za rec, s obzirom da mi memorija nije najjaca strana... Cheesy

Špagetina prva poruka na ovom forumu previše je ličila na domaći zadatak, na šta po prav'lima treba mrko gledati kada se traže samo gotova rješenja. Iako smo saznali da se ne radi o tome, opet mi je glupo očekivati od ostalih forumaša da se bave fizičkim poslom traženja akcenata po rječniku i prenošenja tipičnih nedoumica iz RJN, umjesto da se raspravlja o nejasnoćama u literaturi. Ipak, drago mi je što se nakon detaljnih odgovora došlo do očekivanog zaključka, tj. da su pitanja jednostavna i da treba nabaviti RJN, SJP i RMS.
Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:

« Одговор #29 у: 09.09 ч. 10.08.2009. »

Hvala!!!
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!