Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Императив глагола хтети, смети, моћи!
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.04 ч. 18.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Императив глагола хтети, смети, моћи!  (Прочитано 25626 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #15 у: 22.48 ч. 11.04.2009. »

Од рећи може само реци, каже шестотомник.

Због овог:

Умало ме шлог не стрефи док сам читао Ћириловљев текст! Таман помислим да не може да напише неистинитији чланак, али ме он сваки пут изненади.

Написах ово:

А види и оне друге облике: *мој и *смеј! Shocked Roll Eyes Смеј... Смеј... Где ли сам већ то чуо... ? Ах, смеј се, од гл. смејати се! Смејте му се људи, он не зна шта прича!

И ево, извињавам се, мало сам се залетео, али крајње је време да овај наш уважени чланкописац прибави неки озбиљнији језички приручник, како му се више не би омицали (можда би он рекао *омацињали?) овакви кардинални пропусти...
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #16 у: 22.49 ч. 11.04.2009. »

Ne mogu da zamislim da bih mogla da izgovorim "htedni ovo ili ono" - osećala bih se kao iz čista mira kažem, recimo: "kušaj malo kruha " umesto "probaj ovaj hleb".
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #17 у: 22.54 ч. 11.04.2009. »

А види и оне друге облике: *мој и *смеј! Shocked Roll Eyes Смеј... Смеј... Где ли сам већ то чуо... ? Ах, смеј се, од гл. смејати се! Смејте му се људи, он не зна шта прича!.

Не заборави да уза смеј мораш имати и повратну речцу да би било од смејати сеWink

Тако и написах, са повратном речцом (искошеним словима), јер сам „покушавао да се сетим где сам то чуо, па ми није одмах испрва пало на памет да је од глагола ’смејати се’“. Smiley

Мени овде пажњу с облика императива више одвлачи њихово значење. За мене су сва три глагола иначе несвршени (мада има и реализација када су свршени), али императиве хтедни и могни поимам искључиво као свршене. Једноставно ми радња нема трајање кад кажем хтедни, као што га има кад кажем гледај, него се заврши у тренутку. Јел' и ви тако осећате?

Хтедни ми свакако звучи свршено, али ми могни насупрот тога звучи несвршено (да не кажем *можеј Smiley).
Сачувана
b.n.
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 373

« Одговор #18 у: 22.57 ч. 11.04.2009. »

можеј није лоше  Cheesy
(over and out)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #19 у: 22.58 ч. 11.04.2009. »

Кажи где тачно да тражим и погледаћу.

Па под инфинитивима тих глагола.
(Већ стичемо праксу у трагању по П60. Grin)

Нема. Има све, ал' нема императив. Sad
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #20 у: 23.03 ч. 11.04.2009. »

крајње је време да овај наш уважени чланкописац прибави неки озбиљнији језички приручник, како му се више не би омицали (можда би он рекао *омацињали?) овакви кардинални пропусти...

Не сећам се да ли је на форуму било коментара на емисију о писмености из октобра 2005 (то је био Кључ Наташе Миљковић). Између осталих, гостовао је Ћирилов (и Клајн као противтежа Grin). Ко је докон и жељан смеха, нека погледа: http://www.uzelipapoludeli.org/bjuti//modules/xstreamer/index.php?class=video&id=22.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #21 у: 23.05 ч. 11.04.2009. »

Нема. Има све, ал' нема императив. Sad

Ее. Sad А он је обично исцрпан. Ако неко има велико издање новог правописа, нек погледа за сваки случај и тамо. Ја сам гледао у школском — нема.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #22 у: 23.16 ч. 11.04.2009. »

крајње је време да овај наш уважени чланкописац прибави неки озбиљнији језички приручник, како му се више не би омицали (можда би он рекао *омацињали?) овакви кардинални пропусти...

Не сећам се да ли је на форуму било коментара на емисију о писмености из октобра 2005 (то је био Кључ Наташе Миљковић). Између осталих, гостовао је Ћирилов (и Клајн као противтежа Grin). Ко је докон и жељан смеха, нека погледа: http://www.uzelipapoludeli.org/bjuti//modules/xstreamer/index.php?class=video&id=22.

Ел има ово на јутубу? Овде много штекће и кочи се сваки час па ме много нервира....
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #23 у: 23.20 ч. 11.04.2009. »

Нажалост, нема. Сачекај да се цело учита, па онда пусти.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #24 у: 23.53 ч. 11.04.2009. »

У Правопису стоје сви облици глагола хтети који су могући. Императива нема. Ја тек сад видех ову тему.
Мени није логично да неко неком наређује нити да нешто хоће, нити да нешто може, нити да нешто сме, те у складу с тим, императив није ни нужан ни препоручљив, тако да ја не знам имају ли га уопште ови глаголи.
Својевремено је Владо Ђукановић нешто слично писао о вокативу. Немају све именице, вели он, вокатив. Замислите себе како говорите: "О, монитору мој!" нпр. Мислим да је исти случај са императивом ових глагола.
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #25 у: 00.00 ч. 12.04.2009. »

U jezicima koje sam učila obično modalni glagoli nemaju imperativa, bar ne u drugom licu, tako da ni meni nije baš logično. No to su ipak drugi jezici, dok žuta gramatika jasno kaže da je htedni imperativ od hteti, a valjda to nisu tek tako izmislili ni iz čega.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #26 у: 00.11 ч. 12.04.2009. »

Код Шваба има, само у књижевном језику додуше, облика хтедни и хтедните (Wolle!, Wollet!). Но, да се манемо других језика, мислим да се хтедни више схвата као (по)жели (себи нешто). Поменух већ да сам чуо у говору облик могни, док императив од смети, смеј, морам признати, нисам сретао до сада ни у писаном ни у говорном језику.
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #27 у: 11.14 ч. 12.04.2009. »

Запажање Владе Ђукановића и било је у правцу чињенице да и уколико постоји/"постоји" неки облик, то не значи да ће он у пракси икад бити употребљен.

Слободно, смеј то и то!
Сине, хтедни у своју собу (потхитно Grin).
Душо, могни да скочиш два метра без залета!

Неко је горе упитао за императив глагола рећи. Будући да рећи има два презента: рекнем и речем, логично је и постојање двају императива: реци и рекни.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #28 у: 11.23 ч. 12.04.2009. »

Сине, хтедни у своју собу (потхитно).

Ов не, али...

Сине, хтедни једном и да распремиш своју собу, неће ти круна пасти с главе....

Што да не?
Сачувана
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић

« Одговор #29 у: 11.27 ч. 12.04.2009. »

Хм. Не звучи лоше, али ипак, не бих радо то рекла.
Можда ово и има смисла, ко зна, до краја можда и остали моји примери буду пољуљани. Grin
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!