Ivona
члан
Ван мреже
Организација: i
Поруке: 52
|
|
« Одговор #15 у: 19.57 ч. 17.05.2013. » |
|
Molba mladosti
O mladosti, mladosti, da brzo prolaziš, ljudi kažu. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu Jednog bola i jedne radosti; Oko vrta svog zasadiću visoke Borove i bršljane i paviti; Vetrove i reke široke Bujicom ću naviti Svud oko našega brega; A vidik u krug ću zaviti Cičom i smetom snega.
O mladosti, nemoj od mene otići: niko neće moći u tvojoj suzi biti ovoliko ludo lud, ni ovako sumoran u tvojoj radosti. O mladosti, mladosti, Ni u čijem srcu neće tvoja žud U ovoliko sunce porasti; Niko neće ovoliko čistih Imati grehova ni strasti.
O mladosti, mladosti, Da sobom odnosiš, ljudi kažu, Svoje bolove i svoje radosti. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu Jedne ljubavi što mene voleće; U vrtu svome zasadiću proleće; Sve mirise slatke zarobiću Što bregom nihaju leti, Sva sunca, sve zvezde zadobiću Na nebu da našem rumene; Pa nećeš ni moći, ni hteti Nikad otići od mene.
O, teške, sumorne radosti, O slatki, ludi bolovi Moje mladosti, Nemojte otići od mene! Jer živeće tada dolovi, Mirisi, ljudi i zvezde rumene; A ja skamenjena sedeću na svom visu i biće mi sve jedno: da li su, ili nisu u meni nekad goreli tvoji bolovi i tvoje radosti, o, mladosti.
|