Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Moj - svoj?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.27 ч. 25.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Moj - svoj?  (Прочитано 51084 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263

« у: 22.42 ч. 31.05.2009. »

Da li se mogu ravnopravno upotrebiti ova dva prideva; moj i svoj? Je li ispravno reći (napisati), osuđujem mog brata ili treba reći: osuđujem svog brata.

Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
Филип Милетић
хардвераш
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Филип Милетић
Струка: електротехничар
Поруке: 230

« Одговор #1 у: 23.19 ч. 31.05.2009. »

Кад поставиш такво питање, не могу да се отмем утиску да проблем није у граматици.

ф
Сачувана
crni_bor
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: електроника и рачунар
Поруке: 263

« Одговор #2 у: 23.25 ч. 31.05.2009. »

Кад поставиш такво питање, не могу да се отмем утиску да проблем није у граматици.

ф

Sačekaj malo pa će se neko javiti ko zna više Smiley
Сачувана

Sve se moze kad se hoce.
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић
Струка: дипл. инж. индустријске информатике
Поруке: 38

« Одговор #3 у: 23.51 ч. 31.05.2009. »

Цитирано: crni_bor link=topic=3945.  msg38894#msg38894 date=1243802539
Da li se mogu ravnopravno upotrebiti ova dva prideva; moj i svoj? Je li ispravno reći (napisati), osuđujem mog brata ili treba reći: osuđujem svog brata. 

Ja nisam ekspert, ali da probam :)

Osuđujem je lični oblik za prvo lice jednine (JA osuđujem), tako da nakon toga već znamo da TI osuđujes, i logično je da stoji SVOG brata (ako je brat tvoj).  Ako ne znamo ko osuđuje tvog brata, onda bi ti napisao (npr. ) - ''Oni osuđuju MOG brata'' (neko, ne znamo ko).  Ili, osuđen je moj brat (opet ne znamo ko ga je osudio, ali znamo da je brat tvoj).  Isto tako, ako nisi ti taj koji osuđuje sopstvenog brata, već je to neko drugi, opet ide MOJ (Pera osuđuje mog brata).

Verovatno sam previše zakomplikovao, i verovatno većinu ovih stvari znaš, ali poenta je da kada neko nešto radi sa stvarima koje su njegove, ispravno je reći - ''ON vozi SVOJ bicikl'', a ne - ''ON vozi NJEGOV bicikl'' (što znači da bicikl nije od ovoga što vozi, nego nečiji tuđi), pa pretpostavljam da je ista logika i kog MOJ / SVOJ.  Ukoliko grešim, već će me neko učeniji ispraviti Wink
Сачувана

Говорим тихо и водим пса са собом.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #4 у: 00.18 ч. 01.06.2009. »

Tako nekako jeste. I „moga brata“ bi moglo da prođe, ali je pravilno, svakako, na prvom mestu: „svog brata“.

Kada se prisvojna zamenica što ide uz objekat (čiji?) odnosi na subjekat (ovde ja), onda je u povratnom obliku (svog). Tako i kada su objekat i subjekat ista osoba, upotrebljavamo povratnu zamenicu sebe u objektu.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #5 у: 07.56 ч. 01.06.2009. »

Јес, вала, доста се ту греши и брка. Ја, рецимо, никад нисам размишљала о правилу и разлозима, али изгледа да ми осећај углавном није лош  Smiley. Лепо су објаснили БугА и Ђорђе.
   Ево ти још један пример: имам постер на којем пише: „Штитећи угрожене птице штитимо нашу животну средину“. Ја бих ту писала „своју животну средину“. Што рекоше другари, кад смо ми, онда је своја; да неко други штити средину, стајало би нашу. И онда би, између осталог, недвосмислено било кад би писало да неки они, чинећи нешто, нпр. штите нешто своје, али истовремено угрожавају нешто наше (ми штитимо своју, они нашу; ми штитимо њихову и своју; ми штитимо своју, али угрожавамо њихову; они штите своју, али угрожавају нашу; њихова је заштићена боље од наше...). Играј се, размишљај о смислу и јавиће ти се само.
   Сетих се оног бицикла од малопре: запамтићеш смисао разлике ако замислиш реченицу „Његовим (Периним) бициклом је отишао да обиђе свог брата.“ - или је, у другом случају, својим бициклом отишао да обиђе његовог (Периног) брата. Кад људи побркају наше, своје и њихово, долази до забуна.
« Задњи пут промењено: 08.00 ч. 01.06.2009. од Сошке » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #6 у: 08.49 ч. 01.06.2009. »

Moj bankomat me "pozdravi" porukom:

Molimo uzmite Vaš novac

Angry  Huh  Cry  Shocked

Dođe mi da ga ne uzmem, ali eto nekako praktičnost ipak prevagne nad inatom...  Roll Eyes
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић

« Одговор #7 у: 09.48 ч. 01.06.2009. »

E sit se nasmejah za ovaj bankomat :D :D :D (pu.  .  .   smajlići jos ne rade, tj.   ne svi Wink )

To i mene strašno nervira, gotovo da sam alergičan na to, a to se najviše potencira u reklamama, ljudi nepismeni pa kao žele da budu kulturni, da persiraju, i onda daju prednost tom Vaš (sa sve velikim V, oooo kako to samo važno zvuči) iako je to pogrešno.   Uložite VAŠ novac, obradujte VAŠE dete, održite VAŠE telo u formi. . .  Šta je bre tu čije? :) Ono što me mnogo više nervira od same greške je činjenica da to niko ne proverava, da li postoje osobe koje su zadužene za lektorisanje reklama (ili kako se to već zove), ili je to već ''usvojeno'' kao pravilno u tom nekom ''poslovnom'' žargonu, gde kao persiramo mušterijama. . .  glupost.

Сошке, meni je uvek u glavi neka ilustracija iz knjige za srpski jezik, još iz osnovne škole, gde je na jednoj slici nasmejani dečak sa cipelama na nogama i ispod piše - ''Marko je obuo svoje cipele'', a na drugoj isti taj dečak, zbunjen (sa sve onim znacima pitanja iznad glave), ''pliva'' u cipelama par brojeva većim dok ispod piše - ''Marko je obuo njegove cipele''. . .  ko zna čije, mučenik :)
Сачувана

Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #8 у: 10.26 ч. 01.06.2009. »

Поплава „Вашег“ последица је углавном необазривог превођења са енглеског језика, у коме your често служи као „доодређени“ члан (fash face — недостаје члан, fash the face — чије? fash your face — у реду). За већину примера као овде банкомата или реклама, лако је претпоставити да се ради о прилагођеном изворно енглеском материјалу. Тако да не само да „ваш“ чисто граматички често треба да буде „свој“, него обично не треба да буде ни једног ни другог. „Молимо узмите новац“ (свакако не пролазников; овде је и „Молимо“ сувишно, друго лице множине већ исказује поштовање), „Обрадујте дете“ (свакако не комшијско), „Одржите тело у форми“ (свакако не...), итд.
« Задњи пут промењено: 10.39 ч. 01.06.2009. од Часлав Илић » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #9 у: 10.37 ч. 01.06.2009. »

fash face — недостаје члан, fash the face — чије? fash your face — у реду

Uh, je li ovo fash triput ponovljena greška u kucanju, upotreba retkog glagola (http://www.thefreedictionary.com/Fash) u nove svrhe, ili neki novi izraz za foobar za koji još nisam čuo?  Huh
Сачувана
Часлав Илић
језикословац
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: машинац
Поруке: 474

« Одговор #10 у: 10.42 ч. 01.06.2009. »

Кад си вербално приметио, онда морам да враћам на старо :) Требало је да стоји wash; не знам која је то нервна скретница заказала да трипут поновим f, сигурно није копирај-налепи синдром. Занимљива претпоставка ова последња за foobar :)
Сачувана
durdubak
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129

« Одговор #11 у: 12.24 ч. 01.06.2009. »

Тако да не само да „ваш“ чисто граматички често треба да буде „свој“, него обично не треба да буде ни једног ни другог. „Молимо узмите новац“ (свакако не пролазников; овде је и „Молимо“ сувишно, друго лице множине већ исказује поштовање), „Обрадујте дете“ (свакако не комшијско), „Одржите тело у форми“ (свакако не...), итд.

Bravo, Časlave, tako razmišlja pravi lektor, ali zastao si na pola puta. Pošto si već na bankomatu, znači da uzimaš novac (svakako ne kruške), tako da ne treba ni reč novac, a pošto ti mašina već izbaci novčanice, normalno je da ćeš te novčanice i uzeti (svakako se nećeš okrenuti i otići). Dakle, ne treba ništa da piše. Ti ćušneš karticu, oni tebi kintu i svima lepo.  Grin
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић

« Одговор #12 у: 12.38 ч. 01.06.2009. »

Oko ovog nesrećnog prevođenja se slažem s Časlavom.  Što se tiče činjenice da uglavnom nije potrebno staviti ni SVOJ (a tek VAŠ nikako), i tu bih se složio, zavisno od slučaja do slučaja.

durdubak, pretera ga :))
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #13 у: 14.01 ч. 01.06.2009. »

То је слично ономе што се често чује (и чита): целог свог живота је радио и мучио се, али...
Чему оно свог?
Сачувана
BugA
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Игор Ђорђевић

« Одговор #14 у: 15.09 ч. 01.06.2009. »

Цитирано: Зоран Ђорђевић link=topic=3945. msg38919#msg38919 date=1243857677
То је слично ономе што се често чује (и чита): целог свог живота је радио и мучио се, али. . .
Чему оно свог?

Možda grešim, ali mislim da je ovo piščeva potreba da naglasi da je život ovoga što se mučio, da nekako dodatno pojača svoju misao, više je umetnička sloboda, tako nešto.  U književnim delima ima pokatkad dosta gomilanja, npr.  prideva, ali to ostaje na dušu piscu i njegovoj misli, njegovoj potrebi da nešto istakne.
Сачувана

Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!