Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  желите ли праву српску писану ћирилицу (словолик,фонт)? Треба вам претварач?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.13 ч. 10.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  
Аутор Тема: желите ли праву српску писану ћирилицу (словолик,фонт)? Треба вам претварач?  (Прочитано 93065 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #90 у: 21.39 ч. 10.06.2009. »

Predivno je pismo! A o se sasvim lepo razlikuje od A...

A i DJ i U lepo idu ispod crte... Smiley
Сачувана
slavne
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
na
Име и презиме:
slavne
Поруке: 25

« Одговор #91 у: 08.23 ч. 11.06.2009. »

Мало сам тражио по интернету. Не знам јеси ли, Славне, знао да је Зоран Костић већ направио букварско писмо и још једно слично које може проћи као калиграфско. Погледај овде: http://www.cirilica.net/, потражи канцеларијско и букварско писмо. И једно и друго се само у ситницама разликују од оног у Правопису и рекао бих да су прихватљива.
З. Костић је изванредно написао стање о нашој ћирилици. Предлажем свима да прочитају врло пажљиво његов текст
http://www.cirilica.net/documents/1.1%20Idejni%20projekat-izrada%20cirilice.pdf
Из тог чланка ће сви а не само ми лаици моћи поприлично да науче о стању ћирилице.

Оно што примећујем је да канцеларијско писмо (букварско нисам још уочио) није понуђено за преузимање, или ја бар нисам још пронашао указивач на преузимање. Човек (исправно) приступа проблему као професионалац и (опет исправно) наводи сатницу рада, сасвим коректно и сасвим професионално. Поздрављам. [mod: uklonjen neuljudan deo poruke]

Писмо је вероватно добро (за ово би ми требале мало детаљније провере), са очигленом грешком у спуштеном уву слова мало о које знатно омета читљивост. Ако се испостави да је човек ово писмо понудио за преузимање, онда наравно не видим неку јачу сврху мог труда по сличном питању. Тим пре што је човек ваљда професионалац са 100% радног времена у дизајну, па ће резултат вероватно бити адекватан томе јер се ја бавим и бројним другим стварима.

Очигледно да се на ћирилица.цом издешавало доста тога од када сам ја (безуспешно) прегледао ту веб локацију, тако да ти захваљујем Џо на овоме. Преиспитаћу озбиљно своје намере у вези овог пројекта, тј можда је писмо које сам ја желео да урадим већ у понуди или ће врло брзо бити понуђено.
« Задњи пут промењено: 23.40 ч. 11.06.2009. од Pedja » Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #92 у: 09.25 ч. 11.06.2009. »

Rekao bih da je Kostić kvačicu na "o" namerno spustio da bi se lepo vezala sa narednim slovom. U rukopisanju taj problem ne postoji — kvačica završava visoko i naredni slovolik prosto nastavljamo da vučemo od te tačke. Međutim, u tipografiji ne možete (bar nije lako izvesti, zahtevalo bi puno ligatura) dati dve varijante svakog slova zavisno da li dolazi iza "o" ili "e".

Nisam siguran da bih uradio isto što i on, ili bih prosto ostavio to "o" nepovezano sa narednim, ali on je ipak profesionalac a ja džangrizalo. Gledam kako je to rešeno u Adađo fontu — tamo "o" nema "kovrdžu" nego mu vezna crta počinje novim potezom. Ovo mi deluje diskretnije i čitljivije (mada manje u duhu rukopisa) nego što je on rešio.
Сачувана
slavne
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
na
Име и презиме:
slavne
Поруке: 25

« Одговор #93 у: 09.42 ч. 11.06.2009. »

Rekao bih da je Kostić kvačicu na "o" namerno spustio da bi se lepo vezala sa narednim slovom. U rukopisanju taj problem ne postoji — kvačica završava visoko i naredni slovolik prosto nastavljamo da vučemo od te tačke. Međutim, u tipografiji ne možete (bar nije lako izvesti, zahtevalo bi puno ligatura) dati dve varijante svakog slova zavisno da li dolazi iza "o" ili "e".

Nisam siguran da bih uradio isto što i on, ili bih prosto ostavio to "o" nepovezano sa narednim, ali on je ipak profesionalac a ja džangrizalo. Gledam kako je to rešeno u Adađo fontu — tamo "o" nema "kovrdžu" nego mu vezna crta počinje novim potezom. Ovo mi deluje diskretnije i čitljivije (mada manje u duhu rukopisa) nego što je on rešio.
Потпуно си у праву. Сигуран сам да је био у журби, иначе не верујем да би то тако оставио. Можда ће ствар дорадити... Иначе то његово писмо ми се на први поглед допада, што и јесте један од главних захтева за словолик у будућој употреби.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 5 6 [7]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!