Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Sa sve...
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
01.50 ч. 09.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Sa sve...  (Прочитано 22087 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Gordan
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Gordan Šakota
Поруке: 32

« у: 14.55 ч. 27.06.2009. »

U mnogim forumima srećem rečenice tipa: "Poći ću na trening sa sve opremom i torbom"; ili "Voleo bih da mogu da nabavim guitar hero III za PC, sa sve dzitrom."

To me mnogo nervira i mislim da je nespravno tako govoriti ili pisati.

Interesuje me jesam li u pravu? Ako nije ispravno da ih odmah kritikujem.  Grin
Сачувана
Unpredicable
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 20

« Одговор #1 у: 00.09 ч. 28.06.2009. »

Meni zvuči kao žargonski izraz, nepromenljiv po padežima.  Možda grešim.
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #2 у: 23.21 ч. 28.06.2009. »

Valjda je zargon. I u uzicu je poznati specijalitet koji se zove lepinja sa sve, iako "sa sve" uopste nije uobicajena greska za ovaj kraj nekako je u tom konkretnom slucaju odomacena.
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 23.31 ч. 28.06.2009. »

Nije baš tako, da je „sa sve“ odomaćeno u Užicu u imenu lepinje; ja nisam doskora uopšte čuo da neko govori „lepinja sa sve“.

To je valjda preko medija izvana uvezeno, i tako se, koliko ja mogu da vidim posećujući užičke buregdžinice i pekare, ona zove samo kod Šuljage i nigde više. Smiley Drugde je, sasvim normalno za ovaj kraj, „užička lepinja“ ili „komplet-lepinja“.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #4 у: 23.32 ч. 28.06.2009. »

Најчешће се овај израз користи у изреци „нема га педес’ кила са све креветом“! Grin Вероватно није у складу са нормом (индекс телесне масе му је премали, мора још да једе Smiley).
« Задњи пут промењено: 23.35 ч. 28.06.2009. од Мирослав » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #5 у: 23.34 ч. 28.06.2009. »

I to se u mom kraju kaže „dva(j)es’ kila s krevetom“, takođe bez toga „sa sve“.

Mislim da je to „sa sve“ baš vaša, južnjačka poslastica, koja se probila i šire u kolokvijalni govor.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #6 у: 23.39 ч. 28.06.2009. »

Ali, meni Pedjin primer i Gordanov nisu isto. Lepinja sa sve je smesno i ocigledno nepravilno, tj. omasen padez tog "sve". Valjda bi trebalo sa svime, ono kao, sa svim(e) i svacim(e)... S druge strane, ovo sa sve krevetom, hoce reci zajedno sa krevetom. Ne cini mi se pogresno. Zapravo, nikad nisam razmisljala o tome jer mi je veoma pritodno i barem u mojoj okolini oduvek se govorilo tako u tom kontekstu koji navodi Gordan. Ovo Pedjino je nesto sasvim drugo.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #7 у: 23.43 ч. 28.06.2009. »

I to se u mom kraju kaže „dva(j)es’ kila s krevetom“, takođe bez toga „sa sve“.

Mislim da je to „sa sve“ baš vaša, južnjačka poslastica, koja se probila i šire u kolokvijalni govor.

Хаха... Smiley Може бити. Биће да сам ја навикао, али чини ми се да оно „све“ појачава целокупни утисак. Smiley

(Ала имамо тих изрека за омаловажавање мршаваца, па чудо једно: „види га, кô притка за парадајз“ Grin, „носи камење у џеповима када дува ветар“ Grin, „можеш флаше да переш њиме/њоме“ Grin, „може да се сакрије иза чачкалице“ Grin ...)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 23.47 ч. 28.06.2009. »

hehe... ove prve dve sam i ja cula u Bgd... Jednoj mojoj drugarici je druga zlobnica rekla da teniski reket ima vise oblina od nje... Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 23.53 ч. 28.06.2009. »

He, he. Smiley A meni je bilo zanimljivo to što se težina kreveta razlikuje ovde kod mene, i kod vas na jugu — izgleda da su ovde kreveti, ako je suditi po popularnoj izreci, trideset kilograma lakši!

Baš zato što je pravilno „sa svim“ (instrumental), a ovde izostaje deklinacija, i jesam posumnjao na to da je poreklo ovoga izraza južnjačko, iz kraja gde nema padeži. Wink

Ili, možda je došlo do permutacije — umesto „SVE sa krevetom“, ili čime drugim (= zajedno sa...), obrnulo se u „sa SVE krevetom“, što jeste nepravilno.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 23.58 ч. 28.06.2009. »

Hm, bice da je to sa permutacijom... Medjutim, moram opet reci, meni taj izraz sa sve krevetom zvuci veoma normalno. Zapravo, nisam sigurna da ne bih potrcala da ispravim nekog kad bi rekao: Pera je je tolko mrsav, nema dva'es' kila u njemu sve sa krevetom...

A to Pedjino nije isto sto i ovo s krevetom... To Pedjino se zavrsava sa SVE. isto kao kad bi rekao lepinja sa paprike, a ne s paprikama.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #11 у: 00.10 ч. 29.06.2009. »

Имам неколико пријатеља међу планинарима из Ужица и они су ми причали за "лепињу са све". То, кажу, не сме да се загизе као хамбургер, зато што је житко, поред кајмака има и јаја, него се парчићи горње половине умачу у то док се не потроши.
Ужичани, исправите ме ако сам погрешио.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #12 у: 00.13 ч. 29.06.2009. »

Зоране, подсети ме кад сам то јео на Златибору пре коју годину, и сад ми иде вода на уста... Smiley На Златибору је зову комплет-лепиња, колико се сећам.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 00.17 ч. 29.06.2009. »

Meni se sve cini da Pedja i Djole zive u dva razlicita Uzica... Cheesy Sta ce biti na kraju, lepinja sa sve ili komplet lepinja? Grin
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #14 у: 00.26 ч. 29.06.2009. »

Ма, ми то зовемо комплет-лепиња, а тај назив „лепиња са све“ је дошао у скоро време из медија, тако сам читао једино по новинама, и верујем да и неки Ужичани сада и тако кажу, како се и иначе раја угледа на језик медија...

Осим кајмака и јаја, комплет-лепиња има и претоп, а једе се тако што се прво поједе „поклопац“, а затим доњи део. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!