Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Како да започнем имејл асистенту на факултету?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.45 ч. 14.09.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Како да започнем имејл асистенту на факултету?  (Прочитано 29700 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #15 у: 02.47 ч. 16.11.2009. »

Nedostaje, dakle, oslovljanje mladog gospodina od strane još mlađe osobe.

Čiko, čiko... (je l’ sav ovaj ljebac tvoj?) Cheesy

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #16 у: 10.16 ч. 16.11.2009. »

Цитат
Naravno, naglasio sam u prošloj poruci da je ovo lični utisak, ne poturam ga kao jedini ispravan stav.

Naravno, Bojane, i ja sam izlozila svoje vidjenje, jer smatram da se ovde radi upravo o nekom unutrasnjem osecaju onog koji pise, a ne o nekim pravilima (mozda pravilima bontona, ali opet, on nema toliko veze sa srspkim jezikom). Nekako mislim da su nas godine komunizma dok su gospoda bila proterana iz svakodnevnog govora, dosle glave pa se sad nesto sve ustrucavamo da se obratimo nekome na dolican nacin. Cak su reci gospodin, gospodja i gospodjice plus dobile neko negativno znacnje: Vidi ti njega, gospodina, kako se uvalio u fotelju, i nema nameru da mrdne dupe da pomogne malo. Ih, a gospoica polomila nokat, ma sta kazes! A gospodja ne moze da ide autobusom, zagusljivo joj, ma nemoj mi reci...
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #17 у: 14.29 ч. 16.11.2009. »

Cak su reci gospodin, gospodja i gospodjice plus dobile neko negativno znacnje:

Jeste. Ne znam da li iz ovih ili nekih drugih razloga, npr. ne volim kada mi se nepoznati ljudi obrate sa gospođo ili gospođice. I sama izbegavam, mada sam često prinuđena da druge oslovljavam sa gospodine/gospođo ... Za poslovne saradnike, one koji znaju moje lično ime, sasvim je ok da mi se njime obraćaju i naravno poželjno je da me persiraju. Iako nisam nikakav formalista, primetila sam da mi često zazvuči grubo kada mi se (nepoznati) stariji ljudi obraćaju sa ti. S druge strane volim kada me (nepoznata) deca ovako oslovljavaju. Cheesy   Sa onima približnih godina sam češće na ti, takođe. Mogu da budem i na Vi, zavisi od situacije...

Btw, nervira me trend da se u emisijama voditelj nekim svojim, često vrlo uvaženim, uglednim, starijim sagovornicima, obraća na ti, zato što se oni kao privatno poznaju pa otud smatraju da im je familijarnost pred auditorijumom opravdana ili šta već... Svakako i to, u zavisnosti od prilike i tipa emisije, može da bude opravdano, normalno, poželjno, ali sam zapamtila nekolicinu stvarno neukusnih upotreba.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #18 у: 17.16 ч. 16.11.2009. »

Btw, nervira me trend da se u emisijama voditelj nekim svojim, često vrlo uvaženim, uglednim, starijim sagovornicima, obraća na ti, zato što se oni kao privatno poznaju pa otud smatraju da im je familijarnost pred auditorijumom opravdana ili šta već... Svakako i to, u zavisnosti od prilike i tipa emisije, može da bude opravdano, normalno, poželjno, ali sam zapamtila nekolicinu stvarno neukusnih upotreba.

Надам се да то није тренд него незнање водитеља (и непажња редитеља). Некад јесте оправдано, али је углавном неукусно. Водитељи, нарочито водитељке, често дозвољавају себи више слободе него што им то допушта оквир емисије, тема и гости.

Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!