Cak su reci gospodin, gospodja i gospodjice plus dobile neko negativno znacnje:
Jeste. Ne znam da li iz ovih ili nekih drugih razloga, npr. ne volim kada mi se nepoznati ljudi obrate sa gospođo ili gospođice. I sama izbegavam, mada sam često prinuđena da druge oslovljavam sa gospodine/gospođo ... Za poslovne saradnike, one koji znaju moje lično ime, sasvim je ok da mi se njime obraćaju i naravno poželjno je da me persiraju. Iako nisam nikakav formalista, primetila sam da mi često zazvuči grubo kada mi se (nepoznati) stariji ljudi obraćaju sa ti. S druge strane volim kada me (nepoznata) deca ovako oslovljavaju.
Sa onima približnih godina sam češće na ti, takođe. Mogu da budem i na Vi, zavisi od situacije...
Btw, nervira me trend da se u emisijama voditelj nekim svojim, često vrlo uvaženim, uglednim, starijim sagovornicima, obraća na ti, zato što se oni kao privatno poznaju pa otud smatraju da im je familijarnost pred auditorijumom opravdana ili šta već... Svakako i to, u zavisnosti od prilike i tipa emisije, može da bude opravdano, normalno, poželjno, ali sam zapamtila nekolicinu stvarno neukusnih upotreba.