Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  НИН
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
17.43 ч. 18.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: НИН  (Прочитано 28675 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Duja
Гост
« Одговор #30 у: 14.04 ч. 15.09.2009. »

Цитат
Mihailović to, očigledno, ne razume, već on misli da je rečnik SANU — rečnik srpskoga jezika,

Цитат
Nadam se da smo se sada razumeli, za razliku od Mihailovića, koji uopšte ne razume čemu služi ovaj rečnik koji kritikuje, pa zato i pogrešno o njemu rezonuje i nije u pravu.

Đorđe, nemoj mi reći da ovo ozbiljno misliš?

Dragoslav Mihailović je pisac, član Akademije. Rad na RSANU prati i kritikuje već 25 godina. Pri tom tamo jedini predstavlja nekakvu opoziciju (koja je pritom, po njegovim rečima, u toj istoj SANU, ubijena) koju niko ne šljivi. On dvadeset i pet godina ne zna šta kritikuje?

Ipse dixit. Činjenica da je on poznat pisac, i član SANU, ne čini njegove stavove same po sebi išta istinitijim. Pokušajmo da raspravljamo o tim stavovima, a ne o tome ko je on.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #31 у: 14.13 ч. 15.09.2009. »

Rad na RSANU prati i kritikuje već 25 godina.

Pa očigledno to 25 godina pogrešno radi. Smiley I to što je, kako i sama primećuješ, jedini koji to radi, takođe je simptomatično, zar ne?
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #32 у: 14.23 ч. 15.09.2009. »

E, sad stvarno nemam reči !

Kako li je tako glup primljen u Akademiju?
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #33 у: 14.23 ч. 15.09.2009. »

Živelo jednoumlje !
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Duja
Гост
« Одговор #34 у: 14.34 ч. 15.09.2009. »

E, sad stvarno nemam reči !

Kako li je tako glup primljen u Akademiju?

Živelo jednoumlje !

Je l' ovo argument ili šta je? Samo zato što je neko (usamljeni) glas opozicije bilo čemu, to automatski znači da je u pravu i da su mu argumenti u redu?

Pošto vidim da si sa argumenata prešla na stil rasprave "Ju! Ju! Sram vas bilo!", mislim da ću se povući.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #35 у: 14.35 ч. 15.09.2009. »

To što je akademik ne znači da je sveznajuć i bezgrešan. Koliko znam, to važi samo za pape. Cheesy Wink

I akademici greše; a sem toga, i profesor Klajn je, koga si mogla čitati u ovome članku u NIN-u kako polemiše sa Mihailovićem oko ovoga ne slažući se s njime, takođe akademik. Šta ćemo onda? Štaviše, u toj polemici, Klajn jeste lingvist, što Mihailović nije.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #36 у: 14.44 ч. 15.09.2009. »

Цитат
Pokušajmo da raspravljamo o tim stavovima, a ne o tome ko je on.

Sad si otkrio toplu vodu! Sve vreme o tome i pišem, pročitaj moje postove ponovo ako već nisi ! Shocked

On je za vas šovinista.

Сачувана

Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #37 у: 14.49 ч. 15.09.2009. »

Osim toga, ja dalju raspravu ne mogu da vodim bez ljutog sarkazma.

Toliko ne mogu da verujem nekim stvarima ...  Wink

Ako ćete ostati pri stavu da Mihailović ne zna šta kritikuje ... ljudi, ne mogu da verujem ... moram ponovo da pitam ... da li to ozbiljno mislite ?
Сачувана

Duja
Гост
« Одговор #38 у: 15.07 ч. 15.09.2009. »

Ako ćete ostati pri stavu da Mihailović ne zna šta kritikuje ... ljudi, ne mogu da verujem ... moram ponovo da pitam ... da li to ozbiljno mislite ?

Pa evo, tu se donekle ne slažemo. Đorđe je dobronamerniji (kao i uvek) pa mu zamera više neznanje (Hanlonova oštrica), a ja sam skloniji da njegove stavove pripišem mržnji.

I evo, da sažmem, a bez sarkazma:

1) Rečnik je krenuo da se realizuje kao rečnik srpskohrvatskog književnog jezika, pa je logično da se tako i nastavi. Mihajlović očito smatra da ovo treba da bude rečnik srpskog jezika.
2) Sve i da se zaozbiljno uzme Mihajlovićeva teza da rečnik treba da se fokusira samo na "srpski jezik" (što je već čudno, jer će pola tomova biti ovako a pola onako), ostaje problem njegove definicije...
3) ...nastavljajući tom linijom, Mihajlović dalje definiše srpski jezik kao "jezik kojim pišu pisci koji su etnički Srbi i nisu u međuvremenu promenili mišljenje", što (bar) Džo i ja smatramo šovinizmom par excellence.

Dakle, Mihajlović materijalno greši 1) što misli da je reč o rečniku isključivo srpskog jezika a moralno greši 2) načinom na koji definiše srpski jezik. Ti se ne moraš složiti s ovom argumentacijom, ali onda ponudi svoju, bez "mahanja rukama" (ju! ju! Šta si rekao!) i pozivom na autoritet ("on je pisac i akademik pa mora da zna šta govori").
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #39 у: 15.16 ч. 15.09.2009. »

...kao što niko ne može zabraniti, šta znam, Institutu za Istoriju da vodi istraživanje koje se bavi istorijom Balkana ili zapadne Evrope, tako niko ne može zabraniti SANU da piše rečnik srpskohrvatskog, ili ako više voliš, istočnojužnoslovenskog jezika. To nema nikakve veze sa "ljubavlju" prema (bivšoj nam) braći, niti sa stavovima lingvista u drugim krajevima nekadašnje zajedničke nam domovine, te argumenti o "grljenju" i "odbijanju" nisu naročito relevantni. Za srpsku (a i svetsku) nauku, srpskohrvatski je jedan jezik.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #40 у: 15.21 ч. 15.09.2009. »

Ružno je i demagoški što tako izvrćeš moje reči i daješ im smisao koji očigledno nemaju !  Angry

Da je D. Mihailović pisac i akademik, napisala sam kao odgovor na Đorđevu tvrdnju da on ne razume suštinu rečnika što je u meni izazvalo čuđenje, a ne kao argumentaciju da je on u pravu. Pročitaj to ponovo.

Mihailovićeve stavove sam branila u svim postovima do sada.

Toliko je bar, jasno.

Ajde, izvuci sada još nešto iz konteksta i pripiši mi najžešću glupost !  Angry

Samo napred !
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #41 у: 15.35 ч. 15.09.2009. »

Rečnik je krenuo da se realizuje kao rečnik srpskohrvatskog književnog jezika

Rečnik srpskohrvatskoga književnog i narodnog jezika; velika je razlika, i veoma značajna za ovu diskusiju.

Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika jeste onaj šestotomnik Matice srpske i Matice hrvatske; ovaj je nešto drugo.

Zato što jeste rečnik srpskohrvatskoga književnog i narodnog jezika, zato i Mihailovićeva kritika ne drži vodu, jer on bi ovaj rečnik rado video kao rečnik srpskoga jezika (i to, da zlo bude veće, etnički podobnog srpskoga jezika), a to on nije niti se s tom namerom u SANU pravi. Ovo je rečnik jednoga lingvističkog entiteta koji nije samo srpski jezik, zato u njemu i ima i drugih pisaca, a ne samo srpskih. Jer, ovo nije rečnik srpskog jezika, čujemo li se tamo s druge strane zaslona, Ena?

A da li ti, onda, misliš da Klajn ne zna šta Mihailović kritikuje, kada mu u istome ovakvom maniru tamo odgovara? Ili da Milka Ivić, koja napušta sednicu u znak protesta zbog Mihailovićevih stavova, a koja je isto tako akademik i, što je još važnije, lingvistkinja, za razliku od Mihailovića, i to jedna od najvrsnijih lingvistkinja u nas, — takođe ne zna šta on kritikuje, kada tako čini?

Uostalom, i Klajn je akademik, pa se ne slaže sa Mihailovićem, te jedan od njih dvojice mora biti da greši, jer kako imaju oprečne stavove, ne može biti da su obojica u isto vreme u pravu, i mene živo zanima kako ti, Ena, gledaš na to, jer ne dopuštaš akademicima da greše i, u ovom slučaju, pričaju gluposti na jedan vrlo glup i odvratan način.

Nakraju, mislim da ćeš se složiti da nije pitanje ko je akademik, a ko papa, nego ko je lingvista i zna šta priča kada je o lingvistici reč, a ko nije lingvista i, da se poslužim Zoranovim eufemizmom od juče, ima samo maglovitu predstavu o onome što bi o lingvistici da kaže. I Klajn i Milka Ivić su akademici, Ena, ali su i lingvisti, što Mihailović nije, i ja ću biti toliko slobodan, ako mi dozvoliš, da kažem kako se ipak, s obzirom na to, možda malčice bolje od Mihailovića razumeju u suštinu i zadatak ovoga rečnika.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #42 у: 15.44 ч. 15.09.2009. »

Pa, da li treba ponovo da kažem da ste mi pripisali nešto čega nema?  Cheesy

Podmetnuli ste mi da je moja argumentacija to što je Mihailović akademik. Ne razumem na koju foru (!), i sad se držite toga. Ponavljam, to NIJE MOJA argumentacija !, to je odgovor na tvoju izjavu da on ne zna šta kritikuje.

Koliko puta treba da ponovim ?

Evo kako je to izgledalo

Цитат
Mihailović to, očigledno, ne razume, već on misli da je rečnik SANU — rečnik srpskoga jezika,

Цитат
Nadam se da smo se sada razumeli, za razliku od Mihailovića, koji uopšte ne razume čemu služi ovaj rečnik koji kritikuje, pa zato i pogrešno o njemu rezonuje i nije u pravu.

Đorđe, nemoj mi reći da ovo ozbiljno misliš?

Dragoslav Mihailović je pisac, član Akademije. Rad na RSANU prati i kritikuje već 25 godina. Pri tom tamo jedini predstavlja nekakvu opoziciju (koja je pritom, po njegovim rečima, u toj istoj SANU, ubijena) koju niko ne šljivi. On dvadeset i pet godina ne zna šta kritikuje?

Сачувана

Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #43 у: 15.45 ч. 15.09.2009. »

Da li je sad jasno ?
Сачувана

Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #44 у: 15.52 ч. 15.09.2009. »

Smiley sorry zbog izraza, tek sam sad uvidela njegovu nakaznost.

Ne mora da znači da ste mi podmetnuli, možda ste me samo pogrešno protumačili.
« Задњи пут промењено: 16.00 ч. 15.09.2009. од Ena » Сачувана

Тагови: SANU 
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!