Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Знање српског језика у школама
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
13.59 ч. 09.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Знање српског језика у школама  (Прочитано 31019 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Miki
Гост
« Одговор #30 у: 00.40 ч. 05.03.2010. »

Šta ćemo sad? Ili ti nisi tipičan muškarac, ili ja nisam tipična žena... Wink

Или обе тврдње вреде? Smiley Wink (Нисам знао да не волиш љубавне филмове. Smiley)

П. С. Опет одосмо ван теме... Roll Eyes
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #31 у: 00.41 ч. 05.03.2010. »

i ne pogube se kad ima više od dva lika

Sad meni treba jedan:

Kao što ima i žena koje su nesposobne da žive u redu, i muškaraca kod kojih je svaka stvar na svom mestu...

Naravno, ono je bio samo generalan primer iz života za rodnu razliku koja, uostalom, i održava ovaj svet ovakvim kakav jest. Smiley

U suštini, svaki generalan primer koji bismo pokušali dati, i taj s neredom i sa filmovima i s knjigama, jeste kliše, ali ispod svakoga klišea ipak leži ta jedna osobina polova, inače se ni ti klišei ne bi pojavili. Wink
« Задњи пут промењено: 00.47 ч. 05.03.2010. од Ђорђе Божовић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #32 у: 00.47 ч. 05.03.2010. »

Када се сетим оних разговора, запитам се шта 15-годишњак уопште паметно може да каже или закључи одатле, шта је у стању да разуме. Вероватно има ко може, ја и моји другови из разреда нисмо.

Svaki petnaestogodišnjak sigurno može, a može i više od toga; ja upirem prstom samo na profesora koji je jedini krivac ako učenik tu svoju sposobnost koju i te kako poseduje ne ispolji, i ne razvije do jedne kultivisane faze.

Profesorski je posao najteži na svetu, i najsuptilniji. Zato ga samo izuzetno trenirani ljudi mogu valjano obavljati, i prva reforma školstva koju bih ja uveo ne bi se odnosila ni na učenike ni na gradivo nego na profesore, koji bi morali neprestano da se usavršavaju kako stručno, tako i metodički, a tako i psihološki. Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #33 у: 00.48 ч. 05.03.2010. »

Ima ovde jedna zabavna emjisija, zove se Hormiguero ili Mravinjak. Lajtmotiv su dva mrava od pliša koji vire iz stola, dok voditelj razgovara sa najrazličitijim gošćama (bilo je dosta i holivudskih glumaca, prošle nedelje je bio onaj crnja iz CSI Las Vegas, što ga utepaše u poslednjoj epizodi). Emisija je pre svega zabavna, tako da se uglavnom zezaju, strane gošće teraju da pevaju pesme na španskom (moram reći da su me mnogi Ameri iznenadili svojim poznavanjem španskog), onda izađe ludi naučnik pa svi zajedno vrše još luđe i besmislenije eksperimente, i tako... E, u toj emisiji, u jednom delu postoji obavezna "bitka polova". Voditelj i voditeljka se nadmeću ko će bolje da ismeje nedostatke onog drugog, koji se uglavnom svode na te klišee a pobedi onaj koji odnese više aplauza. U toj emisiji sam čula to da se muški pogube čim u knjizi/filmu ima više od dva lika. Cheesy
Сачувана
Шишмиш
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: ждера
Поруке: 126

« Одговор #34 у: 00.50 ч. 05.03.2010. »

Или обе тврдње вреде? Smiley Wink (Нисам знао да не волиш љубавне филмове. Smiley)

А не воли ни Васка Попу. Нешто с њом, изгледа, није у реду Smiley
Сачувана

[citation needed]
Miki
Гост
« Одговор #35 у: 00.52 ч. 05.03.2010. »

Од Ане Карењине сам бежао као ђаво од крста. Покушавао сам да је читам, није ишло. Када сам чуо радњу од оних који су у читању одмицали или који су са читањем завршили, читало ми се још мање.

Исто и ја. Од читања, пак, нисам могао да се извучем, пошто смо знали да ће се појавити на писменом задатку. Али не лези враже: тада сам рекао професорки да ћу погледати филм за који сам сазнао да је верно снимљен по књизи (чак и сцена погибије пса на прузи, на самом почетку) али описати догађаје својим речима и пренети утиске — добио сам четворку од професорке, а псовке од другова и другарица који су добили тројке и двојке јербо су — користили интерпретације. Мене није обесхрабривало евентуално непојмљење уметничког дојма којег би таква књига требало да остави, већ — превелик размак између прве и последње стране... Лењ сам доста по природи. Embarrassed
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #36 у: 00.58 ч. 05.03.2010. »

А не воли ни Васка Попу. Нешто с њом, изгледа, није у реду Smiley

Ma sigurno Smiley. Doduše, volim Luciju Ečevari, feministkinju i dobitnicu vema važne španske nagrade za književnost, Planeta... Isidoru Bjelicu ne mogu ni na sliki da vidim, a kamoli da čitam ono što je naškrabala. Svideo mi se Krleža, npr. Baraka 5b, ne mogu da zaboravim opis blata i pacova, smrada koji se širio, toliko verno opisano da mi je gotovo muka pripala... Zanimljivo je da su na primer, opisi pripremanja hrane kod Markesa isto delovali na mene kao i taj Krležin opis, ali u suprotnom pravcu: prosto sam osećala miris tih banana prženih na buteru, i ostalih đakonija o kojima je on pisao a koje ja u životu nisam videla... Mada, moram priznati, pokušala sam više puta da pročitam onu njegovu autobiografiju, i ne ide, pa ne ide...

Volim politički roman (ima dosta takvih u hispanoameričkoj književnosti, i svaki je potresna priča za sebe)...
« Задњи пут промењено: 01.01 ч. 05.03.2010. од Бруни » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #37 у: 01.24 ч. 05.03.2010. »

Pa i Popa je vrlo „muški“ pesnik... Smiley

I ja obožavam Krležu, i izuzetno volim feminističku književnost. Niko ne zna jasno i glasno da kaže to što želi da kaže kao feministkinje.

Jesi li čitala Radu Lazić?
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #38 у: 08.02 ч. 05.03.2010. »

... toliko verno opisano da mi je gotovo muka pripala... Zanimljivo je da su na primer, opisi pripremanja hrane kod Markesa isto delovali na mene kao i taj Krležin opis, ali u suprotnom pravcu: prosto sam osećala miris tih banana prženih na buteru, i ostalih đakonija o kojima je on pisao a koje ja u životu nisam videla...

"Хозе, ти толико добро сањаш да и ја осећам мирис сира!" (Исправите ме ако је био Мануел или неки други)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #39 у: 11.38 ч. 05.03.2010. »

... toliko verno opisano da mi je gotovo muka pripala... Zanimljivo je da su na primer, opisi pripremanja hrane kod Markesa isto delovali na mene kao i taj Krležin opis, ali u suprotnom pravcu: prosto sam osećala miris tih banana prženih na buteru, i ostalih đakonija o kojima je on pisao a koje ja u životu nisam videla...

"Хозе, ти толико добро сањаш да и ја осећам мирис сира!" (Исправите ме ако је био Мануел или неки други)

Jel to Brzi Gonzales? Cheesy

Đole, nisam čitala Radu, uopšte vrlo slabo čitam naše pisce. Takoreći, uopšte ih ne čitam. U poslednje vreme sam zaokupljena istorijskim knjigama, tako da sam lepu književnost malo zapostavila. Kad sam završila faks, onda sam se bacila na sve knjige o kojima smo na ispitima govorili jer sam htela SVE da ih pročitam, toliko su mi se činile zanimljivima. Kad sam završila (zapravo, pročitala većinu njih, jer to se nikasd ne može završiti), izgradila sam neke svoje kritekrijume, i odlučila se da mi se ipak najviše dopada Ljosin realizam. Jarčeva fešta je da kažemo, najrealniji, najpotresniji i najgadniji roman koji sam čitala. Isprva sam mislila da je to G. Predsednik, Migela Anhela Asturijasa, ali Ljosa ga je nadmašio. Oba romana opisuju period diktature prvi je o diktaturi dominikanskog diktatora Truhilja, a drugi o Estradi Kabreri, gvatemalskom diktatoru. Ljosa je već ranije pisao o diktaturama, u romanu Razgovor u katedrali (koji je izuetno zanimljiv i sa tačke forme, koja je u vidu kineske kutije. Nema početka, nema kraja, nema hronološkog ređanja dogašaja, sve je ispretumbano tako da jednostavno MORAŠ da nastaviš da čitaš dok ne pročitaš, jer tek kad pročitaš celu knjigu, postaje ti jasno šta se u stvari desilo. Mene lično je oduševio time. Takođe ono što mi se dopada kod Ljose, jeste da je svaka njegova knjiga drugačija: nema ponavljanja kao kod eto te Ečeverije, koja me je oduševbila nakon prvog romana, zatim drugi, treći nisam ni dovršila, četvrti sam kupila i nisam ni počela. Teme, likovi, sredine, sam duh knjige, svaka knjiga je apsolutno različita od druge. Markes, verovali ili ne, i on me je smorio s njegovim magičnim relizmom. Sto godina samoće mi je bilo svojevrsno otkrovenje, taj način pisanja, kad se osećaš kao da si u Zemlji čuda a da se Alisa negde izgubila i da je zla kraljica srce zavladala (mislim, neverovatne simbolike u onom delu kad počinju da zaboravljaju imena stvari, pa im u očajničkim pokupšajima da odlože konačni zaborav, pišu etikete sa imenima... Kao i one stotine hiljada radnika pobijenih na plantažama jankijevske kompanije Fruits Company koje su posle tajno vozom vozili do mora i bacali ih u vodu... (to se stvarno desilo, čisto da znate)... A onda sam pokušala da čitam Najavljena smrt i bacila. Prvo sam okrivljivala prevodioca, jer je stil bio potpuno različit, jednostavno t nije bio Markes kog sam ja upoznala. A onda sam na španskom pokušala da čitam onu autobiografsku knjigu i dođem do neke 100 strane i bacim. I tako više puta...

« Задњи пут промењено: 12.25 ч. 05.03.2010. од Бруни » Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #40 у: 11.44 ч. 05.03.2010. »

Jel to Brzi Gonzales? Cheesy

Of kors.
...
Види, мајку му, никако се не зове:
http://www.youtube.com/watch?v=cG3LeVXjgq8&feature=PlayList&p=92C1910CBFAE5B98&playnext=1&playnext_from=PL&index=89
« Задњи пут промењено: 11.52 ч. 05.03.2010. од Соња » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #41 у: 12.16 ч. 05.03.2010. »

Ma nije važno, bitno je ono: Ti tako dobro sanjaš da i ja osećam miris sira!!! Cheesy
Сачувана
maja...
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 57

« Одговор #42 у: 14.48 ч. 05.03.2010. »

Поприлично сте се удаљили од теме. Smiley
Каласици су класици, ваљда зато што се свевремени. Школски програм може да застари, ал класици не.
Није проблем у разумјевању дјела (тешко да било ко може цијело дјело схватити у потпуности, ал сви могу пронаћи неки дјелић који ће да их заинтересује, покрене, и у 15-ој и у 50-ој), прије је у лијености ученика.
Шта ће читати бирају по броју страница, па тако "Странца" прочитају сви, а "Ану Крањину" нико. А шта мислити које од ових дјела тинејџер може боље разумјети?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #43 у: 15.08 ч. 05.03.2010. »

Hm,stvarno nije zbog broja stranica, ali Stranac me je odusevio. Karenjina me je ubila od dosade. Sad se setih i Kafkinog Procesa. Eto, tu sam knjigu progutala jer sam bila mnogo nestrpljiva da saznam da li će se razjasniti svi ti navodni nesporazumi u koje je upao nesrećni Jozef K. Kasnije sam tek shvatila da se uopšte nije radilo ni o kakvim nesporazumima... Sad
Сачувана
DM
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 70

« Одговор #44 у: 19.18 ч. 01.04.2010. »

Цитирано: Шишмиш link=topic=4508. msg51277#msg51277 date=1267741158
Цитирано: J o e link=topic=4508. msg51267#msg51267 date=1267739745
А шта ти предлажеш да читају средњошколци?

Сами да бирају, а не да им се намеће.  Па макар то био Коељо, Видојковић или Анабела Басало, избор треба да буде њихов и ничији више.  Неко ће читати шунд, неко Достојевског, али ће свако уживати, занимати се и забављати, највероватније и заволети књигу.

Volela bih da vidim kako bi to izgledalo kada bi deca sama birala.  :D

Znam da sam čitala lektiru, ali ne mogu da se setim sa kolikim poletom sam to radila.  Smatram da su klasici obavezni, zbog opšte kulture.  Postoje knjige koje nisam mogla u potpunosti da razumem.  Na primer, Kafkin "Proces".  U tim nevinim i naivnim godinama, čitavo moje biće se bunilo protiv nepravde.  Danas, knjigu doživljavam na sasvim drugačiji način.  Možda je to neka vrsta pripreme za život. 
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!