Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #15 у: 16.07 ч. 07.11.2009. » |
|
Znam, ali gde? Koja strana?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
 |
« Одговор #16 у: 18.53 ч. 07.11.2009. » |
|
Pise li to negde? По Правопису стоји да могу доћи угласте заграде ту, али и не морају. ... Nije baš da mogu ali i ne moraju, već da ih treba izbjegavati jer su rijetko stvarno potrebne. Dakle, izostaviti kad god ne postoji dobar razlog za njihovu upotrebu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #17 у: 09.29 ч. 04.08.2010. » |
|
Цртом!  Не цртом, већ цртицом. Бруни је била у праву. Мислим, доста сам филмова одгледао на ТВ-у и увек је то била цртица (знам да их препознам), доста чешће без размака него с њим.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
 |
« Одговор #18 у: 10.08 ч. 04.08.2010. » |
|
Ја нисам говорио о томе који знак користе неуки преводиоци и техничари, него који знак ту по Правопису иде.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #19 у: 10.18 ч. 04.08.2010. » |
|
Ја нисам говорио о томе који знак користе неуки преводиоци и техничари, него који знак ту по Правопису иде.
Правопис пише и о томе? Лепо. Изгледа да онда то нико не поштује. Истина, ко ће још да се мучи да користи комбинације с alt-ом када постоји посебно дугме на тастатури за цртицу? Џо, можеш да ми цитираш, ако ти је Правопис при руци? Занима ме шта још пише по том питању.  Хвала!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #20 у: 10.37 ч. 04.08.2010. » |
|
Цртом се у тексту приповедачког стила замењују наводници приликом преношења дијалога и уопште кад се туђи текст (говор неке личности) даје у посебном ставку (пасусу). Она се пише на почетку навода (наводна црта), а на његовом крају (изводна црта) само ако иза навода у истом пасусу следи пишчево објашњење (конферанса). Остало о црти погледај у Правопису. Можеш да скинеш из Тамног вилајета.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #21 у: 20.55 ч. 07.08.2010. » |
|
Остало о црти погледај у Правопису. Можеш да скинеш из Тамног вилајета.
Погледао. Хвала! Него, тамо не пише ништа о размаку када наступа црта. На пример: — Добро, узећу ово, иако ми је мало нелагодно. — Зашто, кад тим не оштећујеш никога. Да ли је обавезно раздвојити црту од почетка речи? Узгред, зар не би требало да је у другом примеру упитник? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #22 у: 22.59 ч. 07.08.2010. » |
|
Обавезно је у тим случајевима. Кад, дакле, црта учествује у интерпункцији реченице (одваја њене делове), увек иде с размацима. У осталим случајевима (кад стоји између два члана реченице: утакмица Црвена звезда – Партизан, пруга Београд – Бар) у обзир долази примакнуто и размакнуто писање. Узгред, зар не би требало да је у другом примеру упитник?  Требало би, могуће је да је у питању типографски пропуст. Ипак, то може бити и реторско питање, које не захтева упитник.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #23 у: 00.48 ч. 08.08.2010. » |
|
Обавезно је у тим случајевима. Кад, дакле, црта учествује у интерпункцији реченице (одваја њене делове), увек иде с размацима. То важи и за титлове када је у питању дијалог и др., је л' да? Много лепше изгледа без размака и са цртицом. Који год фонт изаберем, превише је дугачка, и самим тим изгледа одвратно. Користим комбинацију Alt + 0151. Треба ли нека друга или шта? Небитно. Никог није брига да ли је црта или цртица, осим ситничарима. Стално се досад користила цртица, и на ТВ-у, па нека тако и остане. 
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 00.57 ч. 08.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #24 у: 12.56 ч. 08.08.2010. » |
|
Јесте та. На основу чега кажеш да је лепше? Баш напротив — кад стоји уз саму реч, делује као да само њој припада, да важи само за њу, а она одваја реченице, не речи. Небитно. Никог није брига да ли је црта или цртица, осим ситничарима. Стално се досад користила цртица, и на ТВ-у, па нека тако и остане.  Ниси ваљда озбиљан?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #25 у: 05.50 ч. 18.08.2010. » |
|
Ниси ваљда озбиљан?
Не знам да ли се само мени чини, али црта у поређењу с цртицом ми не изгледа тако добро, бар не у титловима. Користио сам фонт Arial који је уобичајен за титлове и један од мојих омиљених фонтова — Trebuchet MS. На овом другом и може да прође, али у Arial-у црта хоће да заузме цео екран, а један је од најзаступљенијих фонтова за титловање.  Ставио сам у свим комбинацијама — црта и цртица са размаком и без њега (— Пример, - Пример, —Пример, -Пример), али ми још увек изгледа без везе.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 18.31 ч. 18.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #26 у: 08.41 ч. 18.08.2010. » |
|
О естетици бисмо могли у недоглед; сваком је своје лепше. Мени, понављам, одвратно изгледа са цртицом, нарочито спојеном. Но, ако ти се баш не допада дугачка црта (m), пробај са кратком (n): — –. Ствар је у томе да се црта и цртица морају разликовати. На крају крајева, то није питање естетике, него правописа.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #27 у: 18.13 ч. 18.08.2010. » |
|
Нисам знао да постоји и та краћа црта. Она је онако баш таман! Цртица прекратка, а обична црта предугачка. Од сада ћу само њу користити, са размаком. Него, можеш ли да ми кажеш која је комбинација с алтом? Хвала лепо!
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 18.32 ч. 18.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #28 у: 18.21 ч. 18.08.2010. » |
|
Alt + 0150. Нема на чему.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #29 у: 21.06 ч. 18.08.2010. » |
|
Него, можеш ли да ми кажеш која је комбинација с алтом?
Ајде да те још мало запослим кад си ми већ при руци.  Смем ли да урадим ово подебљано? Истина, да је у питању било ctrl, на пример, то никако не бих урадио (цтрл, фуј! =).
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 21.10 ч. 18.08.2010. од charmed94 »
|
Сачувана
|
|
|
|
|