Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Ћирилица
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
11.56 ч. 03.10.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 9 10 [11]
  Штампај  
Аутор Тема: Ћирилица  (Прочитано 78863 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #150 у: 20.09 ч. 24.01.2010. »

Цитат
Радашине, читај.  То што и ти и Дарко уводите неку своју нову терминологију, не значи да и други морају да је се придржавају.  У писању математичких, физичких и хемијских формула се користи латиница.  Прецизније, она латиница која чини новолатински и енглески алфабет, можда и још нечији, а чија је сличност са српском латиницом већа од сличности српске и бугарске ћирилице. 
Па није ни моја ни Даркова кривица што се Гајев латинички састав разликује од латинског алфабета, никаква терминологија ту елементарну ствар не може да заташка и прикрије. 
Гајева латиница има š,đ,č,ć,ž,lj,nj,dž, a нема qwxy, па то је разлика од 12 слова, мало ли је?
Српска латиница не постоји, а богме и српска ћирилица има приличан број слова којих има у латинском алфабету.
Све у свему, академик Клајн замењује тезе. 

Цитат
Грчки алфабет, осим стручњацима, није неопходан пошто се користи свега неколико грчких слова, чији се број повећава са нивоом школовања.  Али ни то није поента, јер не постоји варијанта модерног грчког алфабета прилагођена нашем језику, нити је ико игде користи, а овде уместо да причамо о живом писму, нетачно тумачимо бабе и непрестано уплићемо жабе.  Тако се разговор не води, то више личи на телевизијски дуел безобразних политичара.
Аха, а откуд ти знаш ко би од малих Српчића могао да постане стручњак? Зашто би деци ускратио знање, зар то није мало безобразно, ускраћујеш им грчки алфабет неопходан за природне науке, а намећеш им фаличну Гајеву латиницу.
А пошто тврдиш да овде причамо о живом писму, зашто се онда у школама не бу учила тзв.  ћелава латиница, судећи по броју коментара који се њоме пишу по интернету и СМС-овима, то је врло живо писмо и вид комуникације.

>>Мод:Уклоњена вређања по личној основи на признатог академика.<<
« Задњи пут промењено: 21.22 ч. 24.01.2010. од Бруни » Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #151 у: 20.13 ч. 24.01.2010. »

Цитат
Радашине, са каквим усхићењем пишеш о овоме и вољан си да другима објашњаваш, види се да ти је све ово ново и да си тиме још увек фасциниран.  Међутим, ради се о нечему што није никаква новост и што је свакоме овде познато јер су у питању најосновније ствари.  Још када схватиш да „латиница“ означава скуп тих писама и мало поукључујеш искључене прекидаче у мозгу, онај Клајнов цитат ћеш много лепше прочитати, а можда ћеш га и схватити.
Вараш се, јако сам дуго у овој материји, али опет не нудиш никакав аргумент, осим да треба још мало да се удубим, па ће све доћи само од себе.  ::)
Али ајде, рецимо да сам ја новајлија, па да питам:
Ако латиница означава скуп тих писама које сам ја навео, кажи ми онда колико елемената има тај скуп?
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959

« Одговор #152 у: 15.08 ч. 25.01.2010. »

Тема је, због тога што је начин дискуије одступио од прихватљивог, закључана до даљњег.
Сачувана

Тагови:
Странице: 1 ... 9 10 [11]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!