Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Zlatiborski jezik
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.52 ч. 16.11.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Zlatiborski jezik  (Прочитано 11648 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« у: 03.48 ч. 23.10.2006. »

Na Vikipediji postoji odrednica Златиборски говор.

Kada se to pojavilo, mi Užičani smo se smejali dobrom fazonu i duhovitosti. Međutim, čini mi se da oni to misle ozbiljno i već su počeli da primenjuju taj "novi" jezik. Tekstovi o Zlatiboru su dobrim delom napisano tim zlatiborskim.

Ne sporim da taj govor postoji, ne bas kao jasno definisan dijalekt ali se navodi iz tog teksta zaista pojavljuju u govoru, uglavnom kod starijih ljudi i to po pravilu iz seoskog područja, nikada nije smatrano dijalektom, a kada se čuje po pravilu je povod za podsmeh.

Navedeni članak o jeziku mi ne smeta, simpatičan mi je i smatram da kao takav treba da postoji.

Međutim, nekako mi se čini da je neprimereno članke na Vikipediji koji se tiču zlatiborskog kraja pisati tim jezikom. Vikipedija bi morala da insistira na književnom jeziku i poštovawu njegovih normi.
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #1 у: 17.43 ч. 21.11.2006. »

Kada se to pojavilo, mi Užičani smo se smejali dobrom fazonu i duhovitosti. Međutim, čini mi se da oni to misle ozbiljno i već su počeli da primenjuju taj "novi" jezik. Tekstovi o Zlatiboru su dobrim delom napisano tim zlatiborskim. [...] Međutim, nekako mi se čini da je neprimereno članke na Vikipediji koji se tiču zlatiborskog kraja pisati tim jezikom. Vikipedija bi morala da insistira na književnom jeziku i poštovawu njegovih normi.

Предраже, ја Вас уверавам да на Википедији на српском језику не постоји ниједан чланак који (намерно) одудара од српског стандарда, а посебно не зарад промоције неког новог језика. Молим Вас, немојте ширити дезинформације. Smiley Ако Ви баш сматрате да такви чланци писани златиборским језиком постоје на Википедији, ја Вас молим да макар наведете пример пре него што се почнете смејати нечијој доброј духовитости. Wink

Ne sporim da taj govor postoji, ne bas kao jasno definisan dijalekt ali se navodi iz tog teksta zaista pojavljuju u govoru, uglavnom kod starijih ljudi i to po pravilu iz seoskog područja, nikada nije smatrano dijalektom, a kada se čuje po pravilu je povod za podsmeh.

Сасвим сте у праву што се тиче овога. Smiley Ни Википедија не сматра изворни језик Златибораца и других Ужичана дијалектом. Погледајте још једном, наслов чланка ипак гласи "Златиборски говор".
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.014

« Одговор #2 у: 22.58 ч. 21.11.2006. »

Mislim da si malo pobrkao loncice.
Jezik i govor nisu jedno te isto.

Цитат
Međutim, nekako mi se čini da je neprimereno članke na Vikipediji koji se tiču zlatiborskog kraja pisati tim jezikom. Vikipedija bi morala da insistira na književnom jeziku i poštovawu njegovih normi.
Osim toga, ovo sto kazes nije tacno, barem ne ako se sledi link koji si dao. Ne postoji Wiki na zlatiborskom jeziku niti je clanak tvog linka napisan tim "jezikom".
« Задњи пут промењено: 23.01 ч. 21.11.2006. од natasha2000 » Сачувана

Ni najtemeljnije planiranje ne može da zameni čistu sreću. Murphy /Danov zakon/
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #3 у: 23.16 ч. 21.11.2006. »

Ne postoji Wiki na zlatiborskom jeziku niti je clanak tvog linka napisan tim "jezikom".

Što je bila i moja poenta. Wink
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #4 у: 07.54 ч. 22.11.2006. »

Могуће је да само ја видим, рецимо, ијекавицу у тим текстовима, док су остали текстови на Википедији писани екавицом. Ијекавица није природан говор у Србији нити у Златиборском крају а инсистирање да текстови о златиборском крају буду писани ијекавицом је управо везано за архаични златиборски говор.
Сачувана

kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #5 у: 09.01 ч. 22.11.2006. »

Ček, sad sam ja zbunjena. U čemu je problem sa ijekavicom? Kao mala sam slušala svoju baku kako govori ijekavicu, baš kao i mnoge u njenom selu. Vremenom je izgubila taj običaj, pa sad tek tu i tamo progovori "po starom", ali nikada mi niko nije rekao da to nije "prirodan govor" u Srbiji. Je l' treba sve da ih obavestim da je to no-no i da se obavezno prešaltaju na ekavicu? I Vuk i Daničić su onda gadno zgr(ij)ešili.  Cheesy
Сачувана
Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 09.46 ч. 22.11.2006. »

Ijekavski govor - http://sr.wikipedia .org/wiki/%D0%98%D1%98%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80

Ako obratis paznju na prvu recenicu, lepo ti pise:
Цитат
Ијекавски изговор (такође јекавски изговор) је један од три изговора српског језика и први који је прихваћен у књижевном језику.

Ne govore samo Zlatiborci ijekavicom.
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #7 у: 16.48 ч. 22.11.2006. »

Не видим шта имаш против ијекавице. Нико не инсистира да се неки чланак на Википедији пише једним или другим изговором - тај чланак сам писао ја и ваљда имам право да пишем ијекавицом ако хоћу. Ијекавски изговор је у стандардном српском језику потпуно равноправан са екавским. Заиста не схватам зашто људи из Србије имају толику фобију од ијекавског изговора.

Такође није тачно да су "остали текстови на Википедији писани екавицом". На Википедији на српском језику има и екавских и ијекавских текстова, Предраже, без обзира на то колико то Вама изгледало неприродно или духовито. Википедија не санкционише ни екавицу ни ијекавицу, из простог разлога што су ова два изговора (веровали или не!) сасвим равноправна у српском језику.

Ужички изворни говор је ијекавски, свиђало се то Вама или не (што, свакако, нема везе са чињеницом да је овај чланак писан ијекавицом, већ ово само напомињем јер Ви погрешно тврдите да је ијекавица у ужичком крају неприродна Roll Eyes). Ноншалантно се правите луди поред Пријепоља, Сјенице, Дријетња (село само четири километра удаљено од Ужица), Сјеништа, Звијезде, Биоске и других ужичких села, брда и потока. Smiley

То што је већина србијанских говора екавска (а изгледа да Вам није познато да је ијекавски рефлекс јата врло присутан у западној и југозападној Србији) не значи да је српски језик искључиво и само екавски, јер нити Срби живе само у Србији, нити се српски говори само у Србији. Србија, упркос томе што тврде наши политичари, није (једина) српска матица, нити је "мајка свих Срба" и српског језика и већ шта ја знам. Црна Гора и Босна и Херцеговина су такође матичне државе многих Срба, који тамо говоре ијекавски. Нису сви Срби из Србије. Играјући ову србофобичну америчку игру коју нам протурају кроз медије да је Србија једина српска држава, да су Срби само из Србије и да се српски језик говори само у Србији (и стога је само екавски), одричемо се великог дела нашег народа и великог дела нашег језика и културе. Нажалост, и једно и друго оберучке прихватају Хрвати. Sad

И још нешто. Ја Вас молим, Предраже, да више не оптужујете и не окривљујете на празно. Ви константно тврдите да овај чланак није писан стандардним српским језиком. Дајте, наведите доказ! Једну реченицу, једну једину реч која не ваља, молим Вас. Тврдите да осим ових на Википедији нема других чланака писаних ијекавицом. Кажете да је ијекавски изговор у ужичком крају неприродан (а колико сам се само наслушао ијекавских речи из уста Ужичана, почев од ђе преко ћерања до ђевојака и щедања - и то са меким ш). Немојте тако говорити без доказа и просипати своје лично мишљење и своја убеђења. То се зове клевета. Wink
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #8 у: 17.57 ч. 22.11.2006. »

Neka hvala, dovoljno ste me zatrpali kvalifikacijama da mrzim ijekavicu, da smatram da Srbi govore samo ekavicom, a da ostali nisu Srbi, da imam fobiju od ijekavskog izgovora, da sam srbofobican, i da se odricem velikog dela naseg naroda, velikog dela naseg jezika i kulture, nemam volju da sa Vama dalje diskutujem.
Сачувана

Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #9 у: 11.19 ч. 24.11.2006. »

Sa čim se Zlatiborci greju u zimu, a počinje na slovo Z?

- Zdrvima!
Сачувана

Maduixa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 11.20 ч. 24.11.2006. »

A ne zdrva? Grin
Сачувана

Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #11 у: 11.25 ч. 24.11.2006. »

Pa nisu Zlatiborci Pirocanci Smiley
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #12 у: 15.04 ч. 26.11.2006. »

Neka hvala, dovoljno ste me zatrpali kvalifikacijama da mrzim ijekavicu, da smatram da Srbi govore samo ekavicom, a da ostali nisu Srbi, da imam fobiju od ijekavskog izgovora, da sam srbofobican, i da se odricem velikog dela naseg naroda, velikog dela naseg jezika i kulture, nemam volju da sa Vama dalje diskutujem.

Хе, хе, јако ми је жао ако се због мене осећате увређеним. Још ће испасти да сам ја Вас први напао. Smiley А ја се, ето, не љутим због "микролокалпатриотског својатања" (http://sr.wikipedia .org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80:%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE) и микросоциолингвистичке сепаратистичке пропаганде које сте Ви мени пришили. Wink
Сачувана
Фаренхајт
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Поруке: 803

« Одговор #13 у: 21.06 ч. 24.12.2006. »

Ијекавица није природан говор у Србији...

Да Ђорђе није тако темељно опаучио Предрага, ја бих то учинио. Ово заиста може да каже само или АПСОЛУТНА НЕЗНАЛИЦА или АПСОЛУТНО ТЕНДЕНЦИОЗАН човек (рецимо, великобеограђанин, или чак великокругодвојкаш, или нешто томе слично).
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић

« Одговор #14 у: 01.06 ч. 25.12.2006. »

Ne padam u te skupine. Eventualno mogu biti velikozlatiborac ili velikouzicanin Smiley
Сачувана

Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!