|
charmed94
Гост
|
 |
« у: 18.57 ч. 06.01.2010. » |
|
Занима ме да ли се ставља размак код специјалних карактера као што су: $, %, / и њему сличним?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
charmed94
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 19.01 ч. 06.01.2010. » |
|
Још нешто. Да ли се користи тачка или зарез након одвајања децимала?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #2 у: 20.50 ч. 06.01.2010. » |
|
Још нешто. Да ли се користи тачка или зарез након одвајања децимала?
На шта си конкретно мислио?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #3 у: 22.09 ч. 06.01.2010. » |
|
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 22.16 ч. 06.01.2010. од Соња »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #4 у: 00.15 ч. 07.01.2010. » |
|
Sonja ti je dala linkove sa diskusijama, a ja cu ti ih sazeti: 1. Zavisi od znaka. 2. Zarez.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 00.19 ч. 07.01.2010. » |
|
2. Osim kad koristiš Excel - on uglavnom barata tačkama  . Sad malo ozbiljno: dešava se u stranim tekstovima da naiđemo na 1,000.000. Mene to, recimo, na trenutak zbuni. Kod nas tačka (ili razmak) ide iza cifre većeg reda veličine, a zarez ispred decimala: 1.000,845. Pojasniće ti već neko od zaista upućenih.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #6 у: 00.25 ч. 07.01.2010. » |
|
2. Osim kad koristiš Excel - on uglavnom barata tačkama  . Sad malo ozbiljno: dešava se u stranim tekstovima da naiđemo na 1,000.000. Mene to, recimo, na trenutak zbuni. Kod nas tačka (ili razmak) ide iza cifre većeg reda veličine, a zarez ispred decimala: 1.000,845. Pojasniće ti već neko od zaista upućenih. U Ekselu, cini mi se, postoji mogucnost da odredis kako hoces da ti se kucaju brojevi, tj. da li hoces s tackom ili zarezom, sa jednom, dve ili X decimala... Ti tekstovi u kojima stoji zarez iza miliona ili hiljada verovatno su americkog porekla, jer "preko bare" pisu tako. Zapravo, i Englezi pisu isto, cini mi se, jer to je neki engleski nacin pisanja, ako se ne varam. U ostatku Evrope, kao i prema srpskom pravopisu, milioni i hiljade se odvajaju tackama ili belinama, kako to Sonja rece, a decimale zarezima.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 00.28 ч. 07.01.2010. » |
|
Hm, sad gledam Excel... Na sta si mislila kad si rekla da barata s tackama? Nisam u pravu, jer ne vidim nigde da moze da se odredi hoces li tacku ili zarez, ali barem ovaj moj Excel pise pravilno: prostor iza miliona i hiljada, zarez ispred decimala. Tako je pod Number i por Currency.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #8 у: 00.33 ч. 07.01.2010. » |
|
Пази, ич нећу сад са се удубљивам, али знам да кад оно уносимо вредности којекакве у табеле нам наше, увек испред децимала турамо тачку. Да ли је то баш само, једино и искључиво тачан/могућ начин писања децимала у Excel-у - не знам, али знам да се (подешен како јесте) збуни кад му утуриш зарез. ... Малопре уписала: 1,234 1,354 1,354 1,4 1,2 и замолила програма да ми каже sum; испаде 3,942;  А онда сам му казала: 1.234 1.354 1.354 1.4 1.2 и израчунао је 6.542.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 00.38 ч. 07.01.2010. од Соња »
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #9 у: 00.39 ч. 07.01.2010. » |
|
Aj probaj ovako. Obelezi celiju, pa desni klik, odaberi Format cells >> Number >> Number Pa mi reci sta ti tu pise. Kod mene imaju mogucnosti za negativne brojeve, hoces crno, hoces crveno, ali sve sa zarezom ispred decimale. Takodje stoji jedna kucica pored koje pise Use 1000 Separator, koju kad markiras, pojave se i tacke iza hiljada...
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 00.41 ч. 07.01.2010. од Бруни »
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 00.42 ч. 07.01.2010. » |
|
чек' мало ... Ц. Овде пише са тачком (1234.10), а кад му штиклирам оно за усе 1000 сепаратор, испадне 1,234.10. Не смета ми. Једном се помириш са тачком и мир.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 00.45 ч. 07.01.2010. од Соња »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #11 у: 00.42 ч. 07.01.2010. » |
|
Hm, sad gledam Excel... Na sta si mislila kad si rekla da barata s tackama? Nisam u pravu, jer ne vidim nigde da moze da se odredi hoces li tacku ili zarez, ali barem ovaj moj Excel pise pravilno: prostor iza miliona i hiljada, zarez ispred decimala. Tako je pod Number i por Currency.
Tо се не задаје у Excel-у него у Control Panel-у, у Regional and Language Options, у картици Format. Код нас се децимали одвајају запетом, а економисти , за разлику од инжењера, хиљаде воле да одвајају тачком. Одвајање децимала тачком је англосаксонски стандард.
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 00.45 ч. 07.01.2010. од Зоран Ђорђевић »
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #12 у: 00.44 ч. 07.01.2010. » |
|
Срећа ваша што сам још будан. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #13 у: 00.45 ч. 07.01.2010. » |
|
Ne znam, meni stoji ovako, ja to nisam nista odredjivala sama. Verovatno je po difoltu tako jer je kompjuter kupljen u Evropi. Sad, posto kod vas u Serbiju ima jos uvek svega i svacega i jos uvek nema standarda po kom se prodaju kompjuteri (vec pricasmo negde o tome, valjda u onoj temi o tastaturama i letecim slovima  ), ne bi me zacudilo da je neki kompjuter namesten po difoltu na americki nacin...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #14 у: 00.47 ч. 07.01.2010. » |
|
Tо се не задаје у Excel-у него у Control Panel-у, у Regional and Language Options, у картици Format. Код нас се децимали одвајају запетом, а економисти , за разлику од инжењера, хиљаде воле да одвајају тачком. Одвајање децимала тачком је англосаксонски стандард. Аааа. Ето ти га сад. Никад ми не би пало на овај покушај памети да Excel подешавам по регионалном принципу.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|