Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Фали ми реч: певање затворених уста
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
18.56 ч. 03.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Фали ми реч: певање затворених уста  (Прочитано 25723 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« у: 17.59 ч. 13.03.2010. »

Не знам да ли је ово баш најбољи подфорум за моје питање, али ми није пао на памет бољи.

Треба ми реч за ону радњу када човек као пева затворених уста, звучи некако као да у континуитету изговора слово М. Најприближнија реч које сам се сетио је уњкање, али то представља изразито назално говорење, више као говорну ману него ово што ја описујем.

Да ли вам је за почетак јасно на шта мислим?
« Задњи пут промењено: 14.45 ч. 24.03.2010. од J o e » Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #1 у: 18.23 ч. 13.03.2010. »

Знамо на шта мислиш, али нисам сигуран да постоји реч за то. Да формулишеш нешто на фазон певушити (кроз нос) или томе слично?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #2 у: 18.36 ч. 13.03.2010. »

Ne, unjkanje je svakako govor kroz nos, nije ovo unjkanje.

Meni padaju na pamet brujanje, mrndžanje, brundanje, zujanje i gundorenje. Smiley Pa ti vidi ako ti se nešto od toga uklapa, mislim da imaju unešto različite konotacije.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #3 у: 19.36 ч. 13.03.2010. »

Ако се не варам, то највише одговара њиховом humming, а за то, што рекоше, пише "зујање, брујање", и није да није брујање, али не иде ми некако, волела бих да могу да се сетим нечега мало другачијег. Јесте бруј(ање) оно што нпр. хор чини у позадини, али некако ми се не свиђа потпуно. Не могу ја да брујим, може да ми бруји глас (или се варам?). А можда некакво певушење у себи? Ако ти је баш јако битно како се (ако уопште) стручно каже, тј. ако ти брујање не одговара, могу да питам другара који је диригент (хора).
   Уњкање није сигурно. То је оно кад си сав килав и слинав, па тако некако јадно и бедно и звучиш.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #4 у: 19.49 ч. 13.03.2010. »

Meni brujanje i brundanje ponajviše leže. I mrndžanje (to jeste upravo ta radnja), ali nekako mi mrndžanje ima malo vulgarniju konotaciju, pa ne znam da li bi se Urošu uklopilo.

Gde si, Soške, nismo se dugo videli? Kako stojiš s obavezama, hoćemo li se gledati ovih dana? Smiley
Сачувана
durdubak
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 129

« Одговор #5 у: 19.51 ч. 13.03.2010. »

Mrmorenje, romorenje, možda.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #6 у: 19.53 ч. 13.03.2010. »

Mhm, i to je dobro! Romorenje, da. Smiley
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #7 у: 19.56 ч. 13.03.2010. »

A mumlanje ?
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #8 у: 19.57 ч. 13.03.2010. »

Колико је мени познато, то се зове певање на „брум“ (пошто се раније изговарала цела реч „брум“ пре него што се задржи то м). У партитурама се обележава: a bocca chiusa (’затворених уста’).
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #9 у: 20.02 ч. 13.03.2010. »

Pa to je brundanje, tako međed radi: "brum, brum, brum..." Cheesy

Zar ne? Smiley
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #10 у: 20.09 ч. 13.03.2010. »

Колико је мени познато, то се зове певање на „брум“ (пошто се раније изговарала цела реч „брум“ пре него што се задржи то м). У партитурама се обележава: a bocca chiusa (’затворених уста’).
Eto, stajalo mi je u nekom dalekom kutku svesti da postoji reč Smiley! Bravo, Joe! E, sad, da li Urošu treba stručni termin, ili prostonarodski...
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #11 у: 22.22 ч. 13.03.2010. »

Тако се коментарише укус јела у оним кулинарским емисијама. Smiley
Сачувана
Урош
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 102

« Одговор #12 у: 23.19 ч. 13.03.2010. »

Хахаха... да тако "коментаришу" укус јела између осталог...

Мрнџање је мени до сада имало искључиво вулгарну конотацију. Smiley Добро је за почетак да имам било какав израз, па је "певање на брум" свакако од помоћи. Међути, ради се о причи која се дешава у кафани, тај звук производи припит гост са све цигаретом у устима, па се никако не би уллопило да напишем "почео је да пева на брум". Smiley Али макар сад знам како да се распитујем даље за ту реч.

На енглеском је та реч "hum" tj. "humming", очито је реч о ономатопејској речи јер њихови хорови баш тако певају то "хааамммм"... Ако већ заиста не постојим, можда да покушамо да смислимо истом методом, тако да ономе ко први пут то чује буде јасно о чему се ради?
« Задњи пут промењено: 23.23 ч. 13.03.2010. од Урош » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #13 у: 23.35 ч. 13.03.2010. »

Pa ja bih rekao kako je pijani gost počeo brundati. Ili romoriti, što reče Durdubak.

Sad se sjetih, kiša takođe romori, je l’ tako? To je onaj zvuk sitne, guste kiše koji se čuje spolja kada sjediš ušuškan u toploj kući i piješ čaj s keksima, a napolju pljusak. Smiley

На енглеском је та реч "hum" именица, односно "humming" као глагол, очито је реч о ономатопејској речи јер њихови хорови баш тако певају то "хааамммм"... Ако већ заиста не постојим, можда да покушамо да смислимо истом методом, тако да ономе ко први пут то чује буде јасно о чему се ради?

I sve naše reči koje smo ovde izlistali su takođe onomatopejske, jer sve su nastale podražavanjem toga zvuka. Izlistali smo ih osam, plus Džoov termin i mogući izrazi "pevušiti u sebi" i "kroz nos". Sumnjam da je naš jezik toliko siromašniji od engleskoga, da se među svim ovim izrazima ne može naći valjan prevod jednome "humming", pa se mora smišljati.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #14 у: 23.38 ч. 13.03.2010. »

Тако се коментарише укус јела у оним кулинарским емисијама. Smiley

A tako se i svakodnevno sporazumevamo — taj zvuk, sâm ili jednom ponovljen, obično uz klimanje glavom, znači i slaganje, potvrđivanje: „mhm“. Smiley
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!