Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Yann Tiersen i transkipciona pravila
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.09 ч. 08.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Yann Tiersen i transkipciona pravila  (Прочитано 15388 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Бојан Башић
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.611

« у: 16.43 ч. 02.04.2010. »

Али, као што сам очекивао, сви јављају да долази Јан Тирсен, иако транскрипција с француског гласи Тирсан.
Чак се и римује: Јан Тирсан. Wink

Ipak će biti Tjersan, zar ne? Smiley

>>Mod: Izdvojeno odavde.<<
« Задњи пут промењено: 00.10 ч. 05.04.2010. од Бруни » Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 21.07 ч. 02.04.2010. »

Ипак је тако. Извињавам се.  Embarrassed Ie се по правилу чита и, али сам сметнуо с ума речи као што су tierce и сл.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #2 у: 22.37 ч. 02.04.2010. »

Ипак је тако. Извињавам се.  Embarrassed Ie се по правилу чита и, али сам сметнуо с ума речи као што су tierce и сл.

Neće biti. Nigde u Pravopisu ne piše kako se čita IE. Piše samo kako se čita I u određenim položajima ispred E.

I ispred E a iza suglasničke grupe sa R, kao I, dakle IE kao IJE jer se dodaje ovo međusuglasničko J (Šabrije, Bodrije itd.
I ispred E u drugim slučaijima kao J, dakle IE kao JE (Pjer, Kretjen, Erbje, itd.).
Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #3 у: 23.26 ч. 02.04.2010. »

Neće biti. Nigde u Pravopisu ne piše kako se čita IE. Piše samo kako se čita I u određenim položajima ispred E.

I ispred E a iza suglasničke grupe sa R, kao I, dakle IE kao IJE jer se dodaje ovo međusuglasničko J (Šabrije, Bodrije itd.
I ispred E u drugim slučaijima kao J, dakle IE kao JE (Pjer, Kretjen, Erbje, itd.).

Ја нисам коментарисао како се транскрибује и шта пише у Правопису, него како се ie чита. Чита се као и, наравно, када је ово е мукло, што није у примерима из Правописа, а у осталим случајевима као (и)је.
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 229

« Одговор #4 у: 22.00 ч. 04.04.2010. »

Ја нисам коментарисао како се транскрибује и шта пише у Правопису, него како се ie чита. Чита се као и, наравно, када је ово е мукло, што није у примерима из Правописа, а у осталим случајевима као (и)је.

Tako je Joe,
je se nikada necu pomiriti sa nekim pravilima francuske transkripcie, jer reci ispadaju mogo komplikovanije nego sto u biti jesu. A da ne govorim o pogresnim glasovima .
Zivi primer je to sto Bruni primenjuje skoro matematicke formule tog pravilnika da bi dosla do pogresnog rezultata .
Ako bi hteo da izgovoris ovo prezime sto je vernije moguce onda bi to bilo "TIERSON".

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #5 у: 22.13 ч. 04.04.2010. »

Za šta sam ja to "živi primer", moliću lepo?

Pravila transkripcije su pravila transkripcije i možeš ih poštovati ili ne. Bruni poštuje pravila, ti ne moraš, nema potrebe da me navodiš kao primer za bilo šta, molim te. Osim toga, prirodnije u srpskom zvuče JE ili IJE nego IE. Takođe, budi ljubazan i objasni kako sam ja to došla do pogrešnog rezultata? Misliš, Bojan je došao do pogrešnog rezultata, s obzirom da sam ja samo istumačila njegovu transkripciju.

Osim toga, ne razumem šta to odobravaš Džou, ako navodiš da se "verna verzija" izgovara sa IE, kad je Džo rekao da se izgovara sa I.
« Задњи пут промењено: 22.18 ч. 04.04.2010. од Бруни » Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #6 у: 23.04 ч. 04.04.2010. »

Grin Volim kako licno dozivljavas stvari .
Ja imam primedbu da neke netacne formule francuske transkripcije i radi se o mom licnom dozivljaju. To sto je Bruni zivi primer, mogao je da bude bilo ko drugi, nikakvu krivicu ne pripisujem tebi, ja te vidim samo kao zrtvu.
Procitaj jos jednom sta je Joe napisap pa ces razumeti.
Naime on je rekao da se "ie" cita kao "i" kada se radi o nemom "e" (tvoj pseudonim bi se pisao Brunie).

Joetov citat:
"а у осталим случајевима као (и)је."

Prethodno je naveo primer reci "tierce" koju mozes da izgovoris i kao "tierca" i kao "tjerca". Razlika u izgovoru je skoro minimalna, ali kada je u originalu vec pise sa"i", zasto ga prekrstavati u "j" ?
Da ga je Francuz napisao "tyerce" onda bi to "j" bilo opravdano.

Ali to menjanje "i" u "j" je ono sto najmanje zameram pravopisu (Pierre-Pjer).
Ako bi kojim slucajem htela da rezervises  voznu kartu na ime "Tjersan", sluzbenica bi u kompjuter ukucala "Tiersin".

Ali opet ponavljam, to je moj licni dozivljaj, neka pravila ostanu takva kakva jesu, nisam tu da bi ih menjao.
Rezultat transkripcije ce uvek doneti priblizan izgovor, ali je bolje biti sto blizi istinitiom, zar ne ?

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #7 у: 23.47 ч. 04.04.2010. »

Pa šta ti misliš, da ja nemam primedbi na transkripciona pravila? I te kako imam, ali za španski — i meni se diže kosa na glavi od Teotivakana i navatla, pa opet ne mislim da su drugi, koji poštuju ta pravila, "žrtve". Tvoje shvatanje transkripcije je potpuno pogrešno. Transkripcija nije pravljena da bi što više ličila na originalni izgovor, nego da bi onim govornicima srpskog koji ne znaju ni jedan jezik bilo lako izgovoriti strana imena. Nemam ništa protiv (štaviše, naprotiv) da bilo ko izloži svoje neslaganje sa istima, čak bi i to bila jedna zanimljiva tema za forum Antipravila, gde bismo sigurno imali mnogo toga reći ne samo ti i ja za francuski i španski, nego eto i Miki verovatno za nemački, a sigurno imamo i druge korisnike koji govore druge jezike (grčki, i sl.). i kojima se sigurno neka pravila transkripcije za određene jezike ne dopadaju jer se, naravno, ne poklapaju sa izgovorom, ali imam protiv da se bilo ko proglašava "žrtvom transkripcionih pravila", jer to jednostavno nema nikakvog smisla.
« Задњи пут промењено: 23.51 ч. 04.04.2010. од Бруни » Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #8 у: 00.02 ч. 05.04.2010. »

Ја мислим да транскрипциона правила за француски уопште нису лоша. Осим тога, управо, нико неће отићи да прича с Французима на транскрибованом француском (екскѝзе мо̀а), као што нико неће Енглезу рећи Бернс за њихово Burns.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #9 у: 01.08 ч. 05.04.2010. »

Цитат
Ako bi hteo da izgovoris ovo prezime sto je vernije moguce onda bi to bilo "TIERSON".

Ово није изговор, ово је неки покушај транскрипције. И то неправилне.  Изговор неке речи се бележи ИПА-знацима.

Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 09.38 ч. 05.04.2010. »

Цитат

Ово није изговор, ово је неки покушај транскрипције. И то неправилне.  Изговор неке речи се бележи ИПА-знацима.

Da u pravu si, verovatno je, kao sto kaze Bruni, moje shvatanje transkripcije pogresno.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 10.26 ч. 05.04.2010. »

Цитат
Da u pravu si, verovatno je, kao sto kaze Bruni, moje shvatanje transkripcije pogresno.

За добар почетак, покушај да научиш разлику између изговора и транскрипције.
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #12 у: 18.53 ч. 06.04.2010. »

Vidis, ja rezonujem po Vukovom pravilu, a to je ono opste poznato "pisi kako govoris". Stoga smatram da nema razloga da se to pravilo ne primenjuje u transkripciji.
Mislim da svako od nas u ovom topiku ima pravo, iako su nam misljenja podeljena. Hocu reci, razumem sta hoce da kaze Bruni, slazem se sa onim sto kaze Joe, prihvatam ono sto ti govoris i najzad, smatram da je moja primedba osnovana na izvesnoj logici, svidelo se to nekom ili ne.  Wink
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 19.22 ч. 06.04.2010. »

Цитат
Vidis, ja rezonujem po Vukovom pravilu, a to je ono opste poznato "pisi kako govoris". Stoga smatram da nema razloga da se to pravilo ne primenjuje u transkripciji.

При транскрипцији на српски, то се правило не може у потпуности и дословно применити будући да у енглеском, француском, немачком и многим другим језицима постоје гласови који немају еквивалента у српској ћирилици (или латиници, свеједно).

Цитат
Mislim da svako od nas u ovom topiku ima pravo, iako su nam misljenja podeljena. Hocu reci, razumem sta hoce da kaze Bruni, slazem se sa onim sto kaze Joe, prihvatam ono sto ti govoris i najzad, smatram da je moja primedba osnovana na izvesnoj logici, svidelo se to nekom ili ne.

Вараш се. Једини ти немаш право, а немаш право из неколико разлога:
- не разликујеш изговор од транскрипције
- ниси уопште свестан да се словима азбуке никако не може пренети велик број гласова из других језика
- транскрипција са француског, немачког, италијанског итд. заснива се на изворној графији, а са енглеског на изговору, односно ИПА-запису
Сачувана
chiviash
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #14 у: 22.22 ч. 06.04.2010. »

При транскрипцији на српски, то се правило не може у потпуности и дословно применити будући да у енглеском, француском, немачком и многим другим језицима постоје гласови који немају еквивалента у српској ћирилици (или латиници, свеједно).

Pa to smo valjda svi apsolvirali.

Nego, nisam siguran sta podrazumevas pod "izvornom grafijom"?
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!