Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« у: 01.08 ч. 01.10.2010. » |
|
Butrosa Galia (da li se njegovo ime, uopšte, ovako transkribuje? Ja tako čula na televiziji!  )... Sjeti se, moraš imati poziciono J između vokala I i A. Butros Butros-Gali u genitivu/akuzativu glasi Butrosa Butros-Galija. (To koliko da pomenem ovo J, ali nemoj me držati za reč oko transkripcije sa arapskog/koptskog, pisanja crtice i (ne)promenljivosti prvog dela prezimena; to ja stvarno ne mogu da pohvatam kada se prenosi crtica iz izvornih imena a kada se ne prenosi, kada se svi delovi menjaju po padežima a kad se ne menjaju... I ne mogu toliko da lupam glavu oko transkripcionih zavrzlama i dilema sa raznoraznih jezika, radije prosto pišem latinicom u originalu.  )
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vkv elektricar
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 54
|
 |
« Одговор #1 у: 01.48 ч. 01.10.2010. » |
|
U spoju između i i drugog vokala, u malo ređim imenima gotovo redovno se zaboravlja slovo j, pa izgovaramo/čitamo ,,Viaređo'', ,,Sietl'', ,,Sirius'', ,,Gabriel'' itd. Pravila o pisanju slova j potpuno su ista i za domaće reči i za transkribovana imena, znači Vijaređo, Sijetl, Sirijus, Gabrijel.Samo Gali-Galija
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #2 у: 03.01 ч. 01.10.2010. » |
|
Teško da izgovaramo [viaređo], [sietl], [sirius], [gabriel]!  To možda u nekom drugom jeziku, u ovom štokavskome — hijat s vokalom /i/ redovno se eliminiše unošenjem poluvokala [j], jer bi se u protivnome data vokalska grupa diftongizirala, a to fonologija štokavskog izvornoga govornika jednostavno ne trpi jer nema artikulacionu naviku za takvo što. (Zato polupismeni ljudi i pišu "bijo", "radijo", "vidijo" — sasvim pravilno fonetski analiziraju svoj izgovor, pa tako teže da to i zapišu. Problem je ovde samo u tome što naše pisanje ipak NE prati izgovor u potpunosti, usprkos onom "piši kao što govoriš..."  A ne daj bože tek "čitaj kako je napisano"! Takav doslovan govor ne bi ličio ni na šta.  )
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 03.04 ч. 01.10.2010. од Ђорђе Божовић »
|
Сачувана
|
|
|
|
vkv elektricar
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 03.19 ч. 01.10.2010. » |
|
Mislim da sam u TV seriji ,,Kraj dinastije Obrenović'' čuo baš ovako :,,BIARIC''. Nisam 100% siguran.p.s. Mislim da smo izabrali pogrešno mesto za ovakvu raspravu.Pozz
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Profesor fizičke kulture
Поруке: 152
|
 |
« Одговор #4 у: 12.38 ч. 01.10.2010. » |
|
Butrosa Galia (da li se njegovo ime, uopšte, ovako transkribuje? Ja tako čula na televiziji!  )... Sjeti se, moraš imati poziciono J između vokala I i A. Butros Butros-Gali u genitivu/akuzativu glasi Butrosa Butros-Galija. (To koliko da pomenem ovo J, ali nemoj me držati za reč oko transkripcije sa arapskog/koptskog, pisanja crtice i (ne)promenljivosti prvog dela prezimena; to ja stvarno ne mogu da pohvatam kada se prenosi crtica iz izvornih imena a kada se ne prenosi, kada se svi delovi menjaju po padežima a kad se ne menjaju... I ne mogu toliko da lupam glavu oko transkripcionih zavrzlama i dilema sa raznoraznih jezika, radije prosto pišem latinicom u originalu.  ) Hvala ti, Đorđe, na "korekciji". Najiskrenije, izostavila sam J, jer sam u te kasne večernje sate bila nesigurna oko toga treba li ili ne. Po meni je trebalo, ali otkada sam postala aktivna na ovom forumu, često mi se desi da se zapitam i oko najosnovnijeg pravila.  Onda sam lepo odlučila da ga izostavim, činilo mi se manje zlo nego da napišem nešto tipa biJo  A, u stvari, kad razmislim, u pitanju je greška iste težine! Što se tiče stranih imena, i sama ih najčešće pišem u originalu, to mi je najsigurnija varijanta, ali o tome, kao i o prenošenju crtice ima lepih objašnjenja na forumu, pa da ne otvaramo ponovo tu temu. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 973
|
 |
« Одговор #5 у: 12.52 ч. 01.10.2010. » |
|
J je obavezno u transkripciji, bez obzira na jezik. Svaki strani Daniel obavezno postaje Danijel. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #6 у: 13.03 ч. 01.10.2010. » |
|
J je obavezno u transkripciji, bez obzira na jezik. Svaki strani Daniel obavezno postaje Danijel.  Da, to mi je sada jasno, pratila sam diskusiju na tu temu, inače sam bila u zabludi da ime ostaje u originalu. U svakom slučaju, lekciju J sam, nadam se, sada definitivno savladala! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
 |
« Одговор #7 у: 13.19 ч. 01.10.2010. » |
|
Svaki strani Daniel obavezno postaje Danijel. А "наш" Даниел? 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #8 у: 13.36 ч. 01.10.2010. » |
|
Svaki strani Daniel obavezno postaje Danijel. А "наш" Даниел?  Kako sam razumela, po Pravopisu nije ni trebalo da se zove Daniel, matičar/roditelji nisu bili dovoljno pismeni!  Imaš objašnjeno u diskusiji na temu, mislim da se zove, Daniel/Danijel ili nešto slično tome.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #9 у: 14.33 ч. 01.10.2010. » |
|
Svaki strani Daniel obavezno postaje Danijel. А "наш" Даниел?  Joe kaže da ostaje Daniel, bez obzira na to šta se mislilo onom tvrdnjom u Pravopisu da se u imenima normira J, a za prezimena samo savjetuje. Nadam se da će novi Pravopis biti jasniji.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
vkv elektricar
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 15.44 ч. 01.10.2010. » |
|
Zar Joe?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Stoundar
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #11 у: 15.54 ч. 01.10.2010. » |
|
Zar Joe?
Da, jer on u J o e vidi samo spacionirani slog a ne kakvo bitno odstupanje, pa ne moram tako pisati u običnom tekstu.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #12 у: 17.02 ч. 01.10.2010. » |
|
U svakom slučaju, lekciju J sam, nadam se, sada definitivno savladala!  A možda i nisam!  Upravo sam čitala diskusiju na temu skraćenica (rod, menjanje po padežima...) i čini mi se da mi je ta priča jasna. No, ovo J nikako da mi izađe iz glave!  Interesuje me kako bi smo menjali po padežima npr. skraćenicu ALI (izmislila sam, čisto kao primer) ako je u pitanju skraćenica koja ispunjava uslove za promenu po padežima. Da li bi bilo ALI-ja ili ALI-a?
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #13 у: 18.06 ч. 01.10.2010. » |
|
... Interesuje me kako bi smo menjali ... Da li bi bilo ALI-ja ili ALI-a?
bismoAko se ne varam debelo, treba -ja.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Luče
члан

Ван мреже
Име и презиме:
|
 |
« Одговор #14 у: 18.21 ч. 01.10.2010. » |
|
... Interesuje me kako bi smo menjali ... Da li bi bilo ALI-ja ili ALI-a?
bismoUps! Ovo je, zaista, bio lapsus!  Ako se ne varam debelo, treba -ja.
Iz cele ove priče i sama sam izvela takav zaključak. No, hajde da vidimo šta će drugi reći!
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|