Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #15 у: 19.00 ч. 02.04.2008. » |
|
Ко год био, потребан нам је тај Анђео чувар!
Onda ti i ja tumacimo razlicito reci pesme. Ja ih tumacim kao prebacivanje tom andjelu kakav je svet napravio... Zato sam i videla u tom "andjelu" u stvari coveka. Takva stetocina nikom ne treba...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #16 у: 19.59 ч. 02.04.2008. » |
|
Не могу да одговорим не залазећи у политичке теме, што заиста не желим помињати на овом форуму. Рећи ћу да видим у песми апел Анђелу, да се коначно смилује и сиђе са Неба, не би ли исправио неправду која влада на сваком кораку — уствари се људи морају коренито променити да би до тога дошло (притом не верујем да ћу овакво стање ствари доживети).
Призивају црне мисли речи ове песме и погађају тачно у мету.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #17 у: 20.54 ч. 02.04.2008. » |
|
Не могу да одговорим не залазећи у политичке теме, што заиста не желим помињати на овом форуму. Рећи ћу да видим у песми апел Анђелу, да се коначно смилује и сиђе са Неба, не би ли исправио неправду која влада на сваком кораку — уствари се људи морају коренито променити да би до тога дошло (притом не верујем да ћу овакво стање ствари доживети).
Призивају црне мисли речи ове песме и погађају тачно у мету.
Хм, може и тако... Него, кад се прича о Бори, политика се не може избећи. А и сама песма је подстакнута дешавањима из деведесетих...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #18 у: 00.23 ч. 03.04.2008. » |
|
Него, кад се прича о Бори, политика се не може избећи. А и сама песма је подстакнута дешавањима из деведесетих...
Управо тако. А о томе заиста не желим овде. Никако није место.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #19 у: 09.50 ч. 03.04.2008. » |
|
Него, кад се прича о Бори, политика се не може избећи. А и сама песма је подстакнута дешавањима из деведесетих...
Управо тако. А о томе заиста не желим овде. Никако није место. Postujem odluku, mada, ne mora svaka diskusija o politici da bude neprijatna. Sve zavisi od sagovornika...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.457
|
|
« Одговор #20 у: 11.09 ч. 03.04.2008. » |
|
А и сама песма је подстакнута дешавањима из деведесетих. Албум "Истина", на којем се налази песма "Погледај дом, свој анђеле", објављен је 1985. тако да горња констатација једноставно не стоји. А постоји и истоимени роман Томаса Вулфа ("најлирскији амерички роман") по ком је песма и добила назив.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #21 у: 11.13 ч. 03.04.2008. » |
|
Ja sam gledala spot devedesetih, tako da sam mislila da je pesma nastala devedesetih. Greska Inace, nisam neki veliki Borin fan, tako da mi se moze oprostiti...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #22 у: 11.24 ч. 03.04.2008. » |
|
Кад смо већ код Боре Чорбе, мени лично "Добро јутро" је његова најбоља песма. Елегична, сетна, а животна.
Dobro jutro
Svanulo je iznad crkve Svetog Marka čistači u žutom ulice su prali kući su se vukli parovi iz parka šta smo mogli mi smo jedno drugom dali
Dobro jutro
Otresaš sa suknje lišće i prašinu stružem s pantalona ostatke od blata polako i sigurno bežiš u tišinu čekaju te dole taksisti kod JAT-a
Dobro jutro
Cele noći ti si forsirala konjak jutro kvari sinoć započete veze zorom si me šutnula ko poslednji dronjak ja sam ti uz piće došao ko meze
Dok veselo cvrkuću ptičice sa grana sakrivaš rukama razmazano lice u ustima vučem trulež od duvana u daljini laju džukci lutalice
Dobro jutro
Cele noći ti si forsirala konjak jutro kvari sinoć započete veze zorom si me šutnula ko poslednji dronjak Ja sam ti uz piće došao ko meze
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #23 у: 10.25 ч. 05.07.2009. » |
|
на мене је убедљиво највећи утисак оставио Бора Чорба са Погледај дом свој, анђеле... Рекао бих да је Добро јутро много боља песма. De gustibus..
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #24 у: 10.34 ч. 05.07.2009. » |
|
Рекао бих да је Добро јутро много боља песма. Slažem se da je bolja od „Pogledaj dom svoj, anđele“ (anđeo, mač, prokleti, ubogi, stado, bagra, bog, istina, dušmani... ), ali je opet i ova podosta seksistička... Zašto se podrazumeva da on kao muškarac može, a njoj prebacuje to što je cele noći pila? Zaboga, bila s njim i otišla, i ostavila ga, i odmah ne valja... Ma, Bora Čorba je Bora Čorba, ne može kod njega nešto da ne fali, čak i u pesmi. Ali, de gustibus...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #25 у: 11.16 ч. 05.07.2009. » |
|
Мени од Боре једино се допадају Анђели (и мислим да све те велике речи имају своју функцију у песми, душмани поготову, и да је цела песма једна велика иронија, чак бих рекла сарказам на све оно што нам се тад дешавало), али се слажем да је Бора мало више сексиста и због тога ми се друге песме и не допадају толико, заправо, не допадају ми се уопште. Више ми лежи ЕКВ или Дугме...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #26 у: 11.22 ч. 05.07.2009. » |
|
Hm, ne znam, nisam je nikada posmatrao u ironičnom kontekstu, a ne znam i da li mogu. „Seti se krstaških ratova“ i „seti se preklanih vratova“, a znajući Boru Čorbu, dakako, isuviše jasno daje do znanja ko su ti dušmani, a ko anđeli, i ko se protiv koga bori i zašto, a to je nešto najodvratnije moguće što pesnik može sebi da priušti.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #27 у: 11.32 ч. 05.07.2009. » |
|
Добро јутро је мој фаворит првенствено због атмосфере и због мноштва животних детаља вешто укомпонованих у једну причу. А стих "целе ноћи ти си форсирала коњак" сам схватио управо тако: она је форсирала коњак, али, богуми, и он. Не мислите ваљда да је она љуштила коњак, а он је заљубљено посматрао и пио бозу?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
|
« Одговор #28 у: 11.35 ч. 05.07.2009. » |
|
Хм, ја песму разумем као пребацивање том анђелу што није мало боље гледао свој дом и дозволио је и крсташке ратове и преклане вратове, који не припадају ником посебно већ једноставно људском бићу као врсти. Анђео је дозволио да се деси и "чемер и смрт и јад" зарад неких глупих идеја (из једне друге: за идеале гину будале; у споту се приказују снимци из 2. св. рата, хирошима и други ужаси које је створио сам човек), душмане схватам као саме људе, који су по природи аутодеструктивни, тј. анђелу се пребацује што је подстицао ту страну људске природе (због неких идеала који обично иду уз анђела а то су вера и нација). Не видим ни у анђелу нити у било ком другом појму који се помиње у тој песми неку конкретну нацију, неку конкретну веру. Видим жал над људским родом као таквим.
|
|
« Задњи пут промењено: 11.37 ч. 05.07.2009. од Brunichild »
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #29 у: 11.51 ч. 05.07.2009. » |
|
Delijo, slažem se, životni detalji su fenomenalno uvučeni u tu pesmu. Ali on samo njoj prebacuje što je forsirala konjak, a sebe nigde ne pominje. (Jer on valjda može, i to je normalno, a ona je pak neka amazonka i opajdara. ) Bruni, ne znam zaista, kažem ti kako ja tumačim tu pesmu — prvo poziva anđela, skreće mu pažnju na rasulo, jad, čemer i bedu (i to na „dom svoj“, što je valjda simbol domovine i nacije čiji je anđeo-ratnik zaštitnik), i traži da ovaj to ispravi, i to tako što ga opominje da se seti krstaških ratova i preklanih vratova, te da uzme mač i pobije dušmane, pa kada dođe bogu na istinu, u duši da oseti mir. Hm...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|