Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Kako je pravilno reći: Kontroliše se ili vrši se kontrola?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
02.48 ч. 14.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Штампај  
Аутор Тема: Kako je pravilno reći: Kontroliše se ili vrši se kontrola?  (Прочитано 4978 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
zoko79
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 2

« у: 07.15 ч. 17.07.2012. »

Kako je pravilno reći: Kontroliše se ili vrši se kontrola?

Ako možete da me uputite na knigu ili pravopis u kome ima nešto više o tome.

Hvala
Сачувана
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959

« Одговор #1 у: 07.37 ч. 18.07.2012. »

Мислим да ту није питање исправности већ више стила.
Добро би било да наведеш контекст у коме су изрази употребљени.
Сачувана

Алас
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: преводилац
Поруке: 13

« Одговор #2 у: 16.34 ч. 07.08.2012. »

Клајн је говорио о томе у својој књизи Испеци па реци, на 42. страни, у поглављу Вршидба.

Ево једног дела тог поглавља:

Глагол вршити пружио је повод за писање Милораду Стошићу из Крушевца. „Чини ми се, када се изузму псовке, да је то најфреквентнији глагол у нашем језику. На сваком кораку можете чути или прочитати: вршимо упис, вршимо поправку, вршимо чишћење, вршимо, вршимо... Недавно ми један човек рече, верујте ми, да је јуче ’вршио разговор са...‘ Понадао сам се да је један златар хтео да изрази гнев због овакве употребе глагола кад је у свом излогу написао ’НЕ ВРШИМО МЕРЕЊЕ ЗЛАТА‘ и ’НЕ ВРШИМО ПРОЦЕНУ ЗЛАТА‘. Кад боље погледах, а оно у истом излогу, ниже, пише ’ВРШИМО БЕЗБОЛНО БУШЕЊЕ УШИЈУ‘...…]

С друге стране, именице су често неизбежне у стручним терминологијама. Нормално је да се у стручним текстовима каже „вршимо мелиорацију”, „обављамо гастроскопију”, „спроводимо гасификацију”, па тако и „вршимо номинализацију”. Одговарајући глагол ту често и не постоји, а ако постоји захтевао би да се наведе објекат. „Дератизоваћемо” звучи непотпуно — кога ћете дератизовати? Уместо да набрајате, „дератизоваћемо улице, подруме, дворишта, канале...”, свакако је краће да кажете „вршићемо дератизацију”. Бесмислица је, међутим, кад неко стави натпис: „вршим поправке кишобрана”, а ми знамо да он напросто — поправља кишобране.

Дакле, није скроз погрешно, али није баш ни препоручљиво  Roll Eyes. Ето, надам се да сам помогао.
Сачувана
Prekobrojna
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 202

« Одговор #3 у: 13.01 ч. 09.08.2012. »

Kako je pravilno reći: Kontroliše se ili vrši se kontrola?

Ako možete da me uputite na knigu ili pravopis u kome ima nešto više o tome.

Hvala

Kako reče Alas, ovu famoznu ,,vršidbu" treba izbegavati čak i na mestima na kojima se vrši zahtevanje toga.  Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: [1]
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!