mijalko
посетилац
Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Aca Mijalković
Струка: Inženjer
Поруке: 13
|
|
« у: 23.27 ч. 11.03.2013. » |
|
Da li je iko ikad čuo u srpskom jeziku za brojeve bilijardu i trilijardu? Istražujući na wikipediji poreklo neslaganja američkog bilion i našeg milijardu ustanovio sam da postoje dva sistem označavanja brojeva, američki i evropski i da ovo nije jedina razlika. Elem pošto je prirodno pretpostaviti da smo mi usvojili evropski model, trebalo bi da kod nas postoje brojevi bilijardu, trilijardu, kvadrilijardu koji označavaju 1000 biliona, triliona i kvadriliona itd. Problem je što se ja ne sećam da sam ikad čuo za te brojeve, a završio sam ETF. Da li je problem u tome da smo zvanično usvojili ovaj model, ali se u praksi niko nije potrudio da ga i propagira kroz školski sistem, da se ne bi desilo da neko pomisli da je trilion jednak 1000 biliona, kao što sam ja mislio, a završio sam ETF (da napomenem još jednom). Za one koji ne razumeju matematiku, po našem zvaničnom imenovanju brojeva trilion bi bio 1000 bilijardi a ne 1000 biliona. Bilijarda je 1000 biliona te je trilion ustvari milion biliona. Zvuči komplikovano, jako su veliki brojevi koji se ne koriste u svakodnevnom životu ali to valjda nije razlog da ne znamo kako nam se zovu brojevi i šta znače?
Pozdrav.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Моцарткугелн
посетилац
Ван мреже
Име и презиме: Константин
Струка: софтвераш
Поруке: 46
|
|
« Одговор #1 у: 01.49 ч. 13.04.2013. » |
|
Да не бих џабе тупио у два ујутру, ево ти погледај овај клип, ту је све објашњено. Ми користимо тзв. "long scale" систем — другим речима, код нас велики бројеви иду овако: милион, милијарда, билион, билијарда, трилион, трилијарда, итд.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mijalko
посетилац
Ван мреже
Организација:
|
|
« Одговор #2 у: 07.49 ч. 15.04.2013. » |
|
Hvala na odgovoru, ali promašio si pitanje. Ja znam kako idu brojevi a pitao sam zašto u Srbiji to znaju samo oni koji se informišu na wikipediji.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Моцарткугелн
посетилац
Ван мреже
|
|
« Одговор #3 у: 01.22 ч. 19.04.2013. » |
|
Мене су тако учили у основној школи, тако да не знам зашто/како не знају.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mijalko
посетилац
Ван мреже
Организација:
|
|
« Одговор #4 у: 08.30 ч. 19.04.2013. » |
|
U koju li si ti išao školu? Neku za ekstra nadarene?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Моцарткугелн
посетилац
Ван мреже
|
|
« Одговор #5 у: 12.34 ч. 19.04.2013. » |
|
Не, брате мили, него у обичну провинцијску основну школу. Ја сам имао доброг наставника математике, додуше.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mijalko
посетилац
Ван мреже
Организација:
|
|
« Одговор #6 у: 12.50 ч. 19.04.2013. » |
|
Trivijalno je poslati odgovor da nešto ne znaš.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.959
|
|
« Одговор #7 у: 08.19 ч. 21.04.2013. » |
|
I ja sam u osnovnoj školi učio velike brojeve.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|