Evo iz Rečnika jezičkih nedoumica, ultimativno nepogrešiv izvor, u kojem se ovo pitanje solidno objasnilo:
s(a) + instrumental. U načelu, predlog s(a) ne upotrebljava se uz instrumental kad ovaj označava sredstvo, orudje ili predmet radnje: "Ume da rukuje mašinom", "Trgujete tudjom imovinom" (ne: s tudjom), "Roditelji su se ponosili mnome" (ne sa mnom), "Ničim vas neću opteretiti" (ne: Ni sa čim) itd. Medju najčešćim glagolima koji traže instrumental bez predloga jesu: opremiti, snabdeti (se), naoružavati, ovladati, zagospodariti, služiti se, poslužiti, raspolagati, baviti se, ponositi se, zameniti, nahranio, napojiti, natopiti, ispuniti, pokriti, propratiti i dr. takodje glagoli kretanja kao: voziti se, putovati, doći, otići i dr. kad imenica u instrumentalu označava prevozno sredstvo (Putujem vozom itd.) Instrumental bez predloga traže i pridevi zadovoljan i nezadovoljan. Predlog s(a) ipak se može upotrebiti u ovom značenju u dva slučaja: 1) ako ispred imenice stoji osnovni broj ili prilog za količinu, npr. zakucati s tri eksera, ukrasiti s malo cveća, potkrepiti s dosta primera; 2) ako posle predloga dolazi neka nepromenljiva reč, kao što je broj, slovo, skraćenica ili citirani izraz, npr. pomnožiti sa deset, označiti sa X, Dočekaše ih sa "Živeli oslobodioci". Nisu retki slučajevi kad se isti spoj glagola sa imenicom može upotrebiti i s predlogom s(a) i bez njega, uz male razlike u značenju. Uporedi: "On se puškom borio protiv neprijatelja" - "On se s puškom u ruci borio protiv neprijatelja"; Pošao si vozom a vratio se automobilom", Rat je za nas počeo bombardovanjem Beograda" - "Rat je za nas počeo s bombardovanjem Beograda" (odgovor na pitanje "Kada?") Neki put razlike u značenju i nema, npr. "(Sa) svojim zvučnim glasom i dostojanstvenim držanjem podsetio nas je na Šaljapina". O izrazu "pisati velikim (malim) slovom odnosno pisati s velikim..svojevremeno se medju lingvistima vodila polemika koja je ostala bez konačnog rešenja, pa se mora smatrati da su oba oblika podjednako dobra
Kratko samo ipak u dijelu u kojem se ne slažem sa ovim. Prvo ovo djavolje "ničim" i "ni sa čim". "Ničim vas neću opteretiti" vs "Ni sa čim vas neću opteretiti" je pitanje upotrebe u slučaju ovog glagola "opteretiti" i ne postoji razlog da proskribujemo "
opteretiti sa" a onda ni "ni sa čim opteretiti". 650 rezultata na Guglu za "opteretiti sa" (pri čemu veliki broj rezultata nema broj ili količinu u komplementu) jasno govori da je i ova upotreba prihvatljiva sa ovim glagolom tako da zaista ne vidim zašto nebi išao pod ovo "nisu rijetki slučajevi" koje autor kasnije pominje. Da opet kažem da meni i glagol "izazvati" isto pada pod ovo "nije rijedak slučaj", dje su obije upotrebe prihvatljive.
Drugo, ovo da predlog s(a)+instrumental "može" da ide kad je imenica kvalifikovana brojem bi tačnije zvučalo ako bi rekli "mora", jer osim broja "jedan" koji se mijenja po padežima, i brojeva 2,3,i 4 koji imaju neke grbave oblike po padežima, mijenjanje osnovnih brojeva po padežima nije moguće. Sa brojem 3 u ovom primjeru to bi bilo "zakucao je trima ekserima", koja jeste prihvatljiva, ali samo narodnim guslarima i onima koji vole epsku poeziju (kao meni, da uzmem primjer), evo primjer iz Miloša u Latinima:
Ako Bog da te poznaš Roksandu,
daću tebe zemlju Skenderiju
u državu za života tvoga."
Ode Miloš niz polje široko.
Kada dođe đe stoje đevojke,
zbaci s glave bugarsku šubaru,
skide s leđa bugar-kabanicu
(zasija se skerlet i kadifa,
zasjaše se toke na prsima
i zlaćene kovče na nogama:
sinu Miloš u polju zelenu
kao jarko iza gore sunce!)
pak je prostre po zelenoj travi,
prosu po njoj burme i prstenje,
sitan biser i drago kamenje;
tad izvadi mača zelenoga,
pa govori trima đevojkama:
„Koja je tu Roksanda đevojka,
nek savije skute i rukave,
neka kupi burme i prstenje,
sitan biser i drago kamenje;
ako li se koja druga maši,
vjera moja tako mi pomogla,
osjeć' ću joj ruke do lakata!"
Treće, ovo što je medju lingvistima bila rasprava oko ovoga "s velikim slovom" ili ne, to ne znam, i ne mislim da je prost svijet čuo za to, i da je to nešto uticalo na to oće li koristiti predlog tu ili ne. U ovom slučaju predlog mi je viška,
pisaću velikim ili malim slovom, čemu predlog, čemu suze lijepa Roksando.