Buduci da si stavila "kulturnih" pod navodnicima, pretpostavljam da mislis da ni tvrdnja da je Sapfo drzala skolu za prostitutke i nije toliko netacna... Ili ja to samo imam pokvarenu mastu?
О, не, никако..
Нисам се сетила бољег израза, зато је по наводницама..
Верујем да је школа учила будуће маме и супруге да везу срмом или концем , плету, ткају, влаче вуну , шију, да беле платно, свирају и певају , ..као и да је подразумевала учење репертоара тзв "женских " песама (данашње седељачке, са прела итд..) и слагању гласова у тим песмама..Да пишу и читају ...Да би могле да одгајају синове и кћери на достојан начин, у строгом смислу одражавања патријархалног реда и поштовања мужа и мужевљеве породице...
Чак ми је блиско да верујем да то није била "школа" у посебној згради , са посебним распоредом часова..већ класично и традиционално васпитање женске чељади да буду корисне у будућој заједници и будућој породици..На начин како су наше баке училе нас да будемо веште у тим "женским стварима" или како су прабаке училе њих да спремају "даровски сандук" и буду оно што треба да буду- ослонци породица:)
Ту еротика није могла да постоји нити блудне мисли с обзиром на 24 сата тешких послова..
Тако да ја лично уопше не верујем грчким изворима ни у овом ни у другим случајевима.. то ме увек подсети на случај Роршахових мрља..Видети 10 девојака усред потока како, задигнутих сукњи(да их не би квасиле) трљају ручно направљеним сапуном (од пепела и масти) метре и метре изатканог материјала (од кога ће сашити одећу и постељине и завесе за цело домаћинство) је тежак посао..Док певају у том послу, оне помажу себи да живе раде јер их чека још мноштво послова у дому..А освајач,,ратник..који долази и то гледа и не познаје процес равничарског мирног живота и цивилизацијске тековине, јер до сада само зна да убија.. не може да схвати то..па закључује погрешно..купају се без мушкараца..то значи не воле мушкараца..
Дакле, зависно од маште и способности посматрача и његовог духовног нивоа и могућности..
"Културно" је лош израз, посебно под наводницама, извињавам се што направих пометњу..
Заиста су те жене из староседелачког народа биле на цени као добре домаћице (чини ми се да сам скоро тичитала у књизи Салинаса Прајса "Хомерска шапутања") и у односу на античке Грке који су дошли као освајачи, са мало или нимало културе и духовности, својствено сваком атничком племену којеосваја нови простор агресијом, биле су појам појмова ..
Староседелачка култура на тлу данашње Грчке (ценим по митологији и њиховој и упоредној) није имала настраности..Сваки Бог је имао Божицу сличног имена..Касније су Грци, асимилацијом , наметнули другачију визуру.. преневши и измешавши предања и легенде првенствено из области Африке, односно Египта и Либије...Херодот је ту одлична референца.