Znala sam da sam to negde pročitala. Evo i nađoh: I. Klajn, RJN, str. 97 (IV izdanje)
"Marke i fabrički nazivi pišu se malim slovom (obično pod navodnicima) kad označavaju predmet, npr. "tastava 101", "mercedes", "drina", "marlboro"...."
Bold moj. Da ne navodim celu odrednicu, jer se ostatak odnosi na pisanje velikog slova, a ne na navodnike.
Sad... Šta hoće da kaže ovim "obično"? Jer obavezno ili nije? Od čega zavisi?
Моје издање је друго, а из 1981. године је. Дакле,
година издања је много значајнија. И код мене стоји та иста формулација и пише "малим словом и под наводницима". Тада је морало под наводницима. Ако у твом издању то не пише стриктно, онда је то пре изласка "новог" правописа 1993. или пре његовог озваничења 1997, па је Клајн писао оно што је до тада важило. Савремени правопис (што стоји у уводу нашег Матичиног и што сам више пута помињала), тежи растерећивању сувишних знака, те у складу с тим и наводника где год је то могуће. Познато је да лингвисти у свом животу коригују свој став или напросто зато што су то сами проценили или зато што се у међувремену озваничило нешто што није у складу са њиховим дотадашњим мишљењем.Такође је могуће да се неки лингвисти не слажу са званичном нормом, али они као признати и познати стручњаци на то имају право, но то нама не даје право да не користимо узусе.
Постоје марке које се пишу с наводницима и оне које се пишу без наводника, и оне које могу "како хоћемо", такође и случајеви када се нешто схвати као "ово или оно" па може евентуално и великим словом. Писања марки аутомобила не појављују се под наводницима нити у правопису, нити у Српском језичком приручнику (Клајн је један од аутора тог дела, иза самог приручника стоје још тројица великих лингвиста). У првом се питањем писања марки аутомобила правопис бави у тачки 29 ф и ни један једини назив аута није написан с наводницима; и делимично у тачки г ― у г. углавном словно-бројним спојевима. У делу који се тиче писања наводника уопште се не помињу аутомобили. У овом другом приручнику, у тачки IV 46. помињу се сви ти аутомобили које си ти навела, и још неки,
али без наводника. Тај се приручник ни не бави писањем наводника. Било је својевремено дискусија и на овом форуму око конкретног случаја писања великим или малим словом и учесници разговора нису нашли заједнички језик не зато што један од њих нешто не зна, већ зато што су различито схватали дотични назив (У питању је била опел корса један од учесника расправе третирао је Опел као фабрику и сматрао је да треба великим словом, а други као део имена марке аутомобила и сматрао да треба малим.).
У вези с оним што је Часлав написао, мала примедба, али не прихвата ми добро цитат, па ћу само коментар:
Примедба у вези с Дешићевим правописом. Његов правопис је један од неколицине који се појавио у доба почетака политичких превирања код нас и није потпуно у складу с нормираним правописом. Дешић мало протура нека своја правила будући да је до скоро имао велики утицај у Министарству просвете као методичар наставе на Филолошком факултету у Београду, али одавно су те његове разлике изгубиле битку. Мада је овај цитат из његовог правописа коректан, али тек да се зна да он није потпуно поуздан у нормативном смислу.