Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Српска реч на слово "А"
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
10.41 ч. 11.10.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Штампај  
Аутор Тема: Српска реч на слово "А"  (Прочитано 75352 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #60 у: 21.40 ч. 07.02.2008. »

Људи, лепо сам вам рекао да сам помно прегледао (енглески израз за то је scrutinize) свих 80 страна у РМС и пренео сам овде све што сам нашао да је на српском, тј. да нема напомену из ког је језика. То што се неке речи не осећају као стране резултат је њиховог дугогодишњег коришћења и потпуног посрбљивања.
А зашто их има толико мало, што је суштина питања, немам појма и нећу ни да нагађам. То би већ могла да буде тема за неки дипломски или какав други стручан рад и за некога из струке.
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 23

« Одговор #61 у: 21.51 ч. 07.02.2008. »

Цитирано: Snezana011 link=topic=1873. msg16256#msg16256 date=1202415591
Jako si neljubazan, uz to i nekulturan, a i ne vidim s kojim pravom ti bilo šta određuješ. 

Neljubazno si počela TI, ja sam, pošto nisam mutav, vratio istom merom.  Ne vidim šta je bilo nekulturno u mojoj replici, bilo je samo vrlo žestoko, jer si, ponavljam, TI krenula svađalački.  A "pravo da određujem" imam kao i svaki korisnik koga maltretiraju off-topic-ima.

@savetnica je u uvodnom postu zamolila da damo svoja mišljenja o tome zašto ima tako malo reči na slovo A, a ne samo da se igramo pogađanja.  Ne vidim da si ti dao bilo kakvo mišljenje o tome

Imaš slab vid, prelistaj malo unazad.  Istina, nisam davao mišljenje, pokušao sam da navedem par pojmova na A.

Ne vidim da si ti dao bilo kakvo mišljenje o tome - sem o meni (ne čak ni o objašnjenju koje sam navela)

O objašnjenju koje si navela sasvim sam jasno izneo svoje mišljenje - kao da ga je pisala Milja Regulus.  BTW, šta tu ima nekulturno? Osim što si možda ispravno shvatila da sam KULTURNO hteo reći da je to nebuloza.

pa ako je neko otišao u "off topic", onda si to ti. 

E ovo baš zaslužuje jednu kratku prostačku i nekulturnu rečenicu u imperativu (dve reči), ali pošto ja nisam niti prostak, niti nekulturan, samo ću ti reći da lepo otvoriš novu temu o Bogu, Amerikancima koji će nestati u vatri vulkana, Zapadu koji će kometa sravniti i kamen na kamenu neće ostati, itd.  itd.
Сачувана
Snezana011
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 48

« Одговор #62 у: 22.02 ч. 07.02.2008. »

Uf, čoveče, pa u tom grmu leži zec. Vidi, ja nisam čak ni krštena a mrzim verske propovednike barem koliko ti, ali nisam ni paranoična (za razliku od tebe).

Objašnjenja su uglavnom na tragu onoga što je proučavao Veselin Čajkanović, a od stranih antropologa Džonatan Frejzer, pa ako su oni bili verski fanatici i šta si mi već sve prilepio, onda sam i ja. Meni se dopalo jer sam sojevremeno bila oduševljena raznim otkrićima i jednog i drugog. Što uopšte ne znači da je bilo šta od toga tačno, niti ja to bilo gde kažem, naprotiv, pitala sam učesnike da li bi to moglo da bude objašnjenje. A veoma bih volela da neko napiše stručno i argumentovano šta je posredi, pa da svi nešto naučimo.

Očito si imao problem s tzv. "upisivanjem" u ono što je meni, iz sasvim drugih razloga, bilo zanimljivo. Na ostalo neću da odgovaram, to bi zaista bio "off topic".

Сачувана
србољуб
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Милан Ђорић
Поруке: 88

« Одговор #63 у: 01.16 ч. 08.02.2008. »

Само вас читамо   Angry

Јесте ли вас двоје крштени?      Cheesy

Можда је "мало" ван теме, али мислим да није лоше унети мало шале и ведрине у ову дискусију. Ако неко има нешто против или се сматра увређеним слободно нека се акне.   Cheesy

Ово можда и има везе са темом, тј. да ли је глагол акнути (се) наше горе лист?   Huh
Сачувана

you're going to reap just what you sow
србољуб
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Милан Ђорић
Поруке: 88

« Одговор #64 у: 01.21 ч. 08.02.2008. »

Сад видех и да је Вученовић, поставио исто питање, па се извињавам што понављам, мада то можда и није толико лоше, јер не приметих да му је одговорено. Или сам опет кратковид?
Сачувана

you're going to reap just what you sow
Sillypuppie
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 128

« Одговор #65 у: 01.36 ч. 08.02.2008. »

nije na a, al je naša, pljeskavicaa!

sad se više i ne sećam dal je neko pito, al šta definiše neku reč kao srpsku?

setih se moje mrsne pravoslavne svadbe i u glavi mi njen otzac koji ubjapnjava kako svaka reč potiše iz grčkog, pa reko dal ima smisla tražiti uopće?
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #66 у: 03.32 ч. 08.02.2008. »

Hej, narode, a šta je s veznicima? "A", "ali", "ako"?

(Svi zapenili po imenicama, ko da je to jedina vrsta reči Smiley)
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #67 у: 06.15 ч. 08.02.2008. »

Veznici se ne pikaju, rečeno nam je tako negde pri početku Wink
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #68 у: 06.55 ч. 08.02.2008. »

Biće da sam to prevideo. A imena?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #69 у: 18.34 ч. 08.02.2008. »

setih se moje mrsne pravoslavne svadbe i u glavi mi njen otzac koji ubjapnjava kako svaka reč potiše iz grčkog, pa reko dal ima smisla tražiti uopće?

Njegovo objašnjenje bilo je izmišljeno i u filmu je radi duhovitosti. Ono nema veze sa etimologijom. Smiley

Svakako da ne potiču sve reči iz grčkog. Wink
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #70 у: 19.30 ч. 08.02.2008. »

Fora sa matorim koji svima dokazuje da sve reči potiču iz grčkog, zaista je nenadmašna :)  Naročito  je dobro objašnjenje za "kimono"  lol
Сачувана
klackalica
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #71 у: 00.25 ч. 10.02.2008. »

Осим неколико архаизама за које нисам ни чуо док се нисам заинтересовао за ово, па их и не наводим, као и неколико узвика и усклика које не рачунам, само су ове речи још увек у употреби:
алапача, аламуња, аљкав, аскурђел, ачити се.

Osim navedenih reči za kojih nema podatka da su poreklom iz nekog stranog jezika, ja mogu dodati još samo "alav". Onih nekoliko reči iz mog ranijeg posta su zaista sve turcizmi i jedna latinska (ar).
Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194

« Одговор #72 у: 00.51 ч. 10.02.2008. »

А шта мислите речи астал?
Знам да многи кажу да је турцизам, али мени се чини да јој је корен у речи стол. Имамо и сталак, столица, столовати... Рекао бих да су ово словенске речи. Можда астал јесте турска реч, али изгледа да је настала од српског (словенског) стол, па самим тим ово није турцизам.
Сачувана
Lolita
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 500

« Одговор #73 у: 00.56 ч. 10.02.2008. »

A šta mislite o reči AKo Smiley
Сачувана
Вук
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 194

« Одговор #74 у: 01.00 ч. 10.02.2008. »

A šta mislite o reči AKo Smiley

А о а?
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!