arksi
члан

Ван мреже
Организација: škola
Име и презиме: iskra isaeva
Струка: profesor bugarskog jezika i knizevnosti, prevodilac
Поруке: 64
|
 |
« у: 17.47 ч. 16.03.2008. » |
|
Šta znači rječ " salaš"? Srela sam je nekoliko puta u pjesmama a ne znam šta znači.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 18.32 ч. 16.03.2008. » |
|
Ни ја не знам баш право значење, али сам "салаш" замишљао увек као неко сеоско газдинство уз воду (можда због асоцијације на реч "алас" - мађарског порекла). Прилично сам сигуран да је реч (такође) мађарског порекла. Надам се да ће на неко ускоро решити дилему! 
|
|
« Задњи пут промењено: 19.32 ч. 16.03.2008. од Мирослав »
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
 |
« Одговор #2 у: 19.31 ч. 16.03.2008. » |
|
Из Великог речника страних речи и израза:
салаш (мађ. szallas) имање у Војводини и Мађарској са објектом за становање, шталама и стоком удаљено од насеља.
Ја, као, одувек знам шта је салаш, али никад нисам имала разлога да покушам да некоме објасним, тј. дефинишем тај појам. Ето, просто је.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #3 у: 19.32 ч. 16.03.2008. » |
|
П.С. Мирославе, добар ти „потпис“. Ал’ тужњикав...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #4 у: 19.39 ч. 16.03.2008. » |
|
П.С. Мирославе, добар ти „потпис“. Ал’ тужњикав...
 Јес' тужњикав. Али, обзиром на то да сам лењ по природи, овим "терам" себе да увек будем још бољи, да бих, јелте, што више "знао" у младости!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #5 у: 03.31 ч. 18.03.2008. » |
|
Šta znači rječ " salaš"? Srela sam je nekoliko puta u pjesmama a ne znam šta znači.
Samo, izvini što upadam, ali možda bi želela da znaš i ovo ubuduće: u srpskohrvatskom književnom jeziku jekavskog narečja ispravno je „riječ“ a ne **rječ.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
arksi
члан

Ван мреже
|
 |
« Одговор #6 у: 10.32 ч. 20.03.2008. » |
|
Хвала свима који су ми отговорили. Ђорђе, хвала на примедби. Убудуће ћу то имати у виду. P. S. А постоје ли синоними ријечи " салаш" у српском језику?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #7 у: 14.37 ч. 20.03.2008. » |
|
Teško. Naziv je stigao iz mađarskog, a odnosi se na specifičnu vrstu imanja (zemlja, najčešće obradiva, u sredini ili po strani uvučena kućica i prateći objekti; potpuno nezavisno domaćinstvo od bilo koga ili čega) koju i danas možeš sresti u Vojvodini. Mislim da ima par stanica kada se ide lokalnim vozom koje su nastale prerastanjem salaša u sitna naselja, jedno je Verušić, kod Subotice. Interesantno je da i danas salaši funkcionišu i to ne samo u turističke svrhe.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Херувим
гост
Ван мреже
Организација: Еденски Врт
Име и презиме: Лазар Човс
Поруке: 4
|
 |
« Одговор #8 у: 16.37 ч. 20.03.2008. » |
|
mozhda neshto tipa farma ili ranch. . . zamisli gomilu zemlje. . . njive, atari. . . i u sred toga nekoliko starih jedinki drveca, gomilu zhbunja, nekoliko objekata od 'nabijache' ili 'cherpica', shtalu, ponekad konje ili krave, obavezno bar jednog psa i kokoshke. . . chesto u blizini vode. . . predstavlja seosko gazdinstvo i uglavnom donosi prihode vrednim starijim ljudima, a smeta unucima. . . vojvodina ih je puna. . . na svake 3-4 njive dolazi po jedan salash. . . koliko ja znam, u Bachkoj, kada se ide od Novog Sada, uz put prema Subotici se sigurno vidi 50-60. . . poznati su Salash Katai (Mali Idjosh) i "Salash u Malom Ritu" iz istoimenog filma i knjige. . . :)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
arksi
члан

Ван мреже
|
 |
« Одговор #9 у: 21.56 ч. 20.03.2008. » |
|
Хвала вам. Пуно сте ми погли.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
 |
« Одговор #10 у: 21.13 ч. 17.07.2008. » |
|
А шта значи чарда? Ту реч сам тек скорије чуо, мађарска је такође, а схватио сам да, попут салаша, представља некакво имање.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Оли
језикословац
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Оливера Потић
Поруке: 993
|
 |
« Одговор #11 у: 21.57 ч. 17.07.2008. » |
|
Па није имање већ крчма  .
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Вученовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 889
|
 |
« Одговор #12 у: 22.08 ч. 17.07.2008. » |
|
А, крчма! Ја сам из неког контекста укапирао као да је имање, па ме је занимала разлика у односу на салаш! Хвала!
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац

Ван мреже
Струка:
|
 |
« Одговор #13 у: 00.48 ч. 23.07.2008. » |
|
Велики (К-Ш) речник:
чарда, -е ж, ген. мн. чарди (мађ. csarda) крчма, гостионица на периферији насеља или поред друма (об. у панонским крајевима).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Laki
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 5
|
 |
« Одговор #14 у: 21.56 ч. 22.11.2009. » |
|
Prema Vujakliji, reč salaš je mađarskog porekla i predstavlja poljsko imanje sa svim ekonomskim zgradama, stokom i oruđem za obradu zemlje. Salaš je celina, koja se sastoji od manje ograđenog dela i velike obradive površine. Izvan dvorišta nalazila se bašta, u kojoj je gajeno povrće, voće, a ponegde i vinograd. Za razliku od današnjih salaša koji se obnavljaju u turističke svrhe, originalni salaši bili su skromni. U sobi se nalazila paorska - zidna peć, a oko nje prostirke ili klupe za sedenje.
Salašari su bili prvenstveno ratari. Radi lakše obrade zemlje, salaši su građeni najčešće u središtu velikih poljoprivrednih površina. Najduže su se vremenski održali salaši u Bačkoj. Najviše ovih salaša nastalo je tokom XVIII i u prvoj polovini XIX veka. Veliki broj salasa postojao je izmedju 2 svetska rata, da bi nakon Drugog svetskog rata gotovo potpuno nestali.
Ako nekog interesuje nešto više o salašima, može pogledati moj blog salaši
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|