Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #135 у: 07.30 ч. 10.02.2009. » |
|
Pretpostavila sam.... E, ja sam mnogo toga gledanog propustila.. Пробај, можда може да се гледа и код тебе. Поуздано знам да је наши у ШвеЦке могу пратити. Мис'им ако пожелиш да чујеш како звучи ово о чему пишу.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #136 у: 10.28 ч. 10.02.2009. » |
|
Pretpostavila sam.... E, ja sam mnogo toga gledanog propustila.. Пробај, можда може да се гледа и код тебе. Поуздано знам да је наши у ШвеЦке могу пратити. Мис'им ако пожелиш да чујеш како звучи ово о чему пишу. Verovatno ti iz ŠveCke imaju satelitski program. Ja, da ti budem iskrena, ne gledam ni normalnu TV (pogotovu što je ovde OČAJAN program), kamoli satelit...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Miki
Гост
|
|
« Одговор #137 у: 15.52 ч. 10.02.2009. » |
|
Ja, da ti budem iskrena, ne gledam ni normalnu TV (pogotovu što je ovde OČAJAN program), kamoli satelit... Богами, и овде је ТВ-програм „благи ужас, тиха језа“. Некакве кретенске емисије на амерички фазон по цели боговетни дан... Мислим да не „сакупим“ ни сат времена месечно гледања ТВ-а, а имам доста слободног времена, које ипак много више волим да проведем са пријатељима у ресторану или у шетњи градом. (Извињавам се због скретања с теме.)
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #138 у: 22.12 ч. 11.02.2009. » |
|
Има још.
Ћути на њему оно одело као саливено.
Овога пута сам погледао у РМС. Нисам нашао да ћути значи и стоји.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
|
« Одговор #139 у: 22.16 ч. 11.02.2009. » |
|
Да није то од чучи? Каже се у жаргону чучи за стоји... Е, тебра, добро ти чучи та кајла...
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
|
« Одговор #140 у: 00.05 ч. 12.02.2009. » |
|
A, s druge strane, ćutati znači i osećati. Ćuti se miris dalekih mora, a ja ćutim kako ti kraj mene dišeš... „dok savija se trava, da me dira, da me dira tvoja kosa plava...“ itd.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
|
« Одговор #141 у: 00.16 ч. 12.02.2009. » |
|
Не знам одакле ово, али тако се говори. Понављам по други пут, пишем само о изразима који су овде сасвим нормални и уобичајени у свакодневном говору. A, s druge strane, ćutati znači i osećati. Ćuti se miris dalekih mora, a ja ćutim kako ti kraj mene dišeš... „dok savija se trava, da me dira, da me dira tvoja kosa plava...“ itd. Отуда и израз танкоћутан.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 1.688
|
|
« Одговор #142 у: 16.54 ч. 12.02.2009. » |
|
Vaš je padež za označavanje mesta (u Vrnjačke Banje, u Morave, na autobuske stanice i sl.), s nastavkom -e, stari slovenski lokativ (nije genitiv);
Иако се, заиста, може помислити да је ово -е од старе ă-деклинације, не сме се сметнути с ума да то онда важи само за једну једину парадигму, и само за једнину (где су се ови облици изједначили). Пошто сам имао прилике да лично чујем у северном делу К-Р дијалекта облике типа Возили смо се на кôла и сл. (а проф. Пецо бележи и облике: у млађих дāнâ, по лôгора, где наставци нису етимолошки), мислим да је ближе истини закључити да се овде генитив једначи с локативом, и у то у своју корист (тако код Ивића, Пеце, Симића и др.).
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
сарадник
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
|
« Одговор #143 у: 17.57 ч. 12.02.2009. » |
|
A, s druge strane, ćutati znači i osećati. Ćuti se miris dalekih mora, a ja ćutim kako ti kraj mene dišeš... „dok savija se trava, da me dira, da me dira tvoja kosa plava...“ itd. Не ћутати него ћутети.
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
miljan.guberinic
сарадник
гост
Ван мреже
Организација: sudent
Име и презиме: Miljan Guberinic
Поруке: 5
|
|
« Одговор #144 у: 18.13 ч. 12.02.2009. » |
|
U selu Lipe, kraj Smedereva, postiji vrlo čudna i vrlo dosledna zamena akcenta na prvom slogu. Naime, umesto književnog kratkosilaznog akcenta u rečima, npr. žena, točak, tele. . . koristi se dugouzlazni akcenat: žéna, tóčak, téle, s tim da se još čuje i neka nedefinisana postakcenatska dužina, koja nije ista kao u književnom govoru, i koju je vrlo teško objasniti. Znajući da i Smederevo ne pripada K-R dijalektu u celini, već se unutar njega izdvaja kao poseban smederevsko-vršački govor, onda bi selo Lipe bilo posebna podcelina u okviru ovog govora, K-R dijalekta. Akcenat u ovom delu nije jedino što se razlikuje u odnosu na govor čitave opštine.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #145 у: 19.45 ч. 12.02.2009. » |
|
U žèna, tòčak i tèle je kratkouzlazni. Ćuteti, tačno.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
miljan.guberinic
сарадник
гост
Ван мреже
Организација: sudent
Име и презиме: Miljan Guberinic
Поруке: 5
|
|
« Одговор #146 у: 19.51 ч. 12.02.2009. » |
|
Hvala. Moja greska :D
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже
|
|
« Одговор #147 у: 19.55 ч. 12.02.2009. » |
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
troglav
гост
Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Поруке: 1
|
|
« Одговор #148 у: 11.06 ч. 18.02.2009. » |
|
evo skoro sam se pridružio ovom forumu, sviđa mi se ova tema, nisam je pročitao celu ali mislim da sam skapirao poentu, evo par reči iz mog kraja (zapadna srbija-podibar)
VROVAK - vrh
VOJNA ili VOJNAKICE - tu ili ovde
PRAZNIK - tanjr
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже
Име и презиме: Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404
|
|
« Одговор #149 у: 11.34 ч. 18.02.2009. » |
|
Јој, а што је тањир празник? Некако ми то тужно звучи.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|