Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  "Бисери" са српске Википедије
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
20.27 ч. 09.08.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 59
  Штампај  
Аутор Тема: "Бисери" са српске Википедије  (Прочитано 473559 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #495 у: 19.29 ч. 31.07.2008. »

Цитат
Избегавајте речи за шепурење и лукаве изразе
Цитат
Користите друге језике са уздржавањем
Цитат
Остатак водећег одељка
Цитат
Користите боје са уздржавањем
Цитат
Скупите реченице до битних ствари.
Цитат
Принцип најмањег запрепашћења
Цитат
Уместо тога, брижљиво понудите податке очекујући читаочев отпор према новим идејама.
Цитат
Ако веза одведе читаоце негде другде од онога где су они мислили да ће их одвести, барем би их требала одвести на неко место које има смисла.
Цитат
Проверите своје измишљене ствари

Ово је само мали део бисера из Водича за писање бољих чланака (sic!) на (наравно) српској Википедији. Која синтакса, које синтагме, који стил! Укратко, који "превод"! Бдв, мој фаворит је "принцип најмањег запрепашћења"! Grin А добар је и "савет" Избегавајте речи за шепурење (sic!) и лукаве изразе (sic!)! (са све примерима). Cheesy
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #496 у: 20.05 ч. 31.07.2008. »

Већ смо на раније парафразирали једну мисао Д. Радовића и прилагодили је данашњем времену: Некад је папир сам трпео све, а данас је то и интернет.
Сачувана
Miki
Гост
« Одговор #497 у: 21.51 ч. 31.07.2008. »

Цитат
Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка без да притом садрже било какву стварну информацију. Слично, избегавајте лукаве изразе који нуде мишљење без да га заиста подржавају...

Какво врсно превођење! Ово је сигурно опонент конструкцији а да не! Мука ми је више од оволиког непознавања свог језика и површног превођења, које данас ради свака шуша која мисли да „много добро зна страни језик“. Можда га и зна, али треба научити и матерњи. Дословно превођење енглеског without, тј. немачког ohne dass даје овакве „задњекласне преводе“.

ВИКИПЕДИЈАНЦИ, ако погледате ову тему УОЧИТЕ И ЗАПАМТИТЕ СЛЕДЕЋЕ, МОЛИМ ВАС:

НИ У ЛУДИЛУ: „Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка без да притом садрже било какву стварну информацију.“

ЈЕДИНО МОГУЋЕ: „Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка А ДА ПРИТОМ НЕ САДРЖЕ било какву стварну информацију.“
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #498 у: 23.21 ч. 31.07.2008. »

Цитат
Проверите своје измишљене ствари

Забога!

Што се тиче оног without..., мис’им да је у последње време некако модерно казати „без да...“
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #499 у: 01.07 ч. 01.08.2008. »

Цитат
Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка без да притом садрже било какву стварну информацију. Слично, избегавајте лукаве изразе који нуде мишљење без да га заиста подржавају...

Какво врсно превођење! Ово је сигурно опонент конструкцији а да не! Мука ми је више од оволиког непознавања свог језика и површног превођења, које данас ради свака шуша која мисли да „много добро зна страни језик“. Можда га и зна, али треба научити и матерњи. Дословно превођење енглеског without, тј. немачког ohne dass даје овакве „задњекласне преводе“.

ВИКИПЕДИЈАНЦИ, ако погледате ову тему УОЧИТЕ И ЗАПАМТИТЕ СЛЕДЕЋЕ, МОЛИМ ВАС:

НИ У ЛУДИЛУ: „Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка без да притом садрже било какву стварну информацију.“

ЈЕДИНО МОГУЋЕ: „Избегавајте речи за шепурење које величају предмет чланка А ДА ПРИТОМ НЕ САДРЖЕ било какву стварну информацију.“

Ja tipujem da ce u roku od tri dana ovo tamo biti ispravljeno. Dragi moji Vokabularci, VB nas posmatra... Wink
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #500 у: 01.20 ч. 01.08.2008. »

Да, и речи за шепурење и лукави изрази! Grin Које су то цвећке!
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #501 у: 01.24 ч. 01.08.2008. »

'El to neki showing off (? nisam sigurna da se tako piše ono na šta mislim, a mrzi me da proveravam) ili šta drugo? Pokušavam da shvatim šta je u originalu. Za lukave izraze mi ništa ne pada na pamet.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #502 у: 01.30 ч. 01.08.2008. »

'El to neki showing off (? nisam sigurna da se tako piše ono na šta mislim, a mrzi me da proveravam) ili šta drugo? Pokušavam da shvatim šta je u originalu. Za lukave izraze mi ništa ne pada na pamet.
smart nesto. moze biti smart expressions a mozda i nesto drugo. Ali, prilcno sam sigurna da je ono lukavo prevod od smart. U sustini, original sigurno hoce da kaze da ne treba mnogo da prosipas pamet i da ti izvlacis zakljucke, jer sustina enciklopedije je da prenosi ono sto je vec utvrdjeno i to u neutralnom tonu.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #503 у: 01.32 ч. 01.08.2008. »

Највероватније да се ради о "преводу" са енглеског, али немам нешто воље да тражим оригинал и да га поредим са "преводом". "Лукави изрази" би, по контексту, могли бити "непроверене тврдње" (информације), а "речи за шепурење" су заправо епитети, јаке, "бомбастичне" речи и изрази (типа: најбољи, највећи, најугледнији, најпопуларнији, најлепши, најпаметнији  . . .). Барем ми се тако чини. Cool
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #504 у: 01.34 ч. 01.08.2008. »

Цитат
..da prosipas pamet ...

Prosipati pamet - pametovati, mudrovati? Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #505 у: 01.40 ч. 01.08.2008. »

Цитат
..da prosipas pamet ...

Prosipati pamet - pametovati, mudrovati? Wink

Pa da.. Secas se onog prastarog izraza prodaje pamet u kesicama? Wink
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:

« Одговор #506 у: 01.47 ч. 01.08.2008. »

Ma, jasno je meni (otprilike) šta to treba da znači, samo me je zanimalo da li neko zna šta na tom mestu u stvari piše. Da je glupo - glupo je.
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #507 у: 13.18 ч. 01.08.2008. »

Цитат
Da li je pravilnije reći rječnik ili riječnik, ili je možda svejedno. U mom kraju se govorilo riječnik, a tako sam učio i u školi. Takođe, koliko ja znam, pravilnije je reći riječ, nego rječ. Šta kažu stručnjaci za pravopis?

Цитат
Stručnjaci za pravopis očigledno ne kažu ništa, ali ja da ti kažem da sam se u životu često ("često") raspravljao sa ljudima o tome, i da me je većina ubjeđivala da je ispravno „rječnik“ iako to meni nema smisla i i dalje sam ubijeđen da je ispravno „riječnik“ (baš iz istih razloga koje si i ti naveo: riječ-riječnik, a i izgovor koji ja koristim nije RJEčnik (sa kratkim RJE i dugim I, kako neki kažu), nego Ri-jeečnik (što se takođe slaže sa riječju Ri-jeeč (u ekavici Reeč, a ne rEč! sa kratkim E) Očigledno je, međutim, da je sam Vuk koristio oblik „Rječnik“ (vidi se na originalnim koricama njegove knjige), ali on je koristio i oblik „riječma“ (riječima) jer ipak je to bilo prije 150 godina.

Ево још једног "умног" дијалога са српске Википедије. Обратите пажњу на дрскост википедијанца бр. 2 када се обрушава на правописце и када покушава да увери несрећног саговорника да и Вук и правописци греше, а да је "изговор који он користи" најправилнији.  Cool

Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #508 у: 15.40 ч. 26.08.2008. »

Према Википедији, Пијеро дела Фраческа је рођен у Брого сан Сеполкрко.

Ако ипак не проваљујете о ком италијанском селу се ради, даћу оригинал: Borgo Santo Sepolcro. Cool

БТЊ, мучени Медведев је постао Медвједев.... А ево и објашњења...
Цитат
Иначе, из истог разлога се Борис Јељцин презива Јељцин, а не Ељцин, иако се његово име на руском пише Борис Николаевич Ельцин.
  Roll Eyes
« Задњи пут промењено: 15.53 ч. 26.08.2008. од Brunichild » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #509 у: 15.36 ч. 28.08.2008. »

E, stvarno se ludo provedem svaki put kad glednem na Vikipediju.... Pazi ovo, iz sekcije Da li ste znali:

...да je Елвис Прeсли имао брата близанца Гарона, који је умро на порођају?

Pitam se pitam, od kada se to i muškarci porađaju? Cheesy Grin Cool
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 59
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!