Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #780 у: 01.04 ч. 21.06.2009. » |
|
Свакако да има и таквих... Нећу ништа да предвиђам, видећемо шта ће да се деси. Ако се уопште нешто и деси.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #781 у: 03.38 ч. 21.06.2009. » |
|
To jeste krajnje apsurdno (kao kada Nastavno-naučno veće Filološkog fakulteta u Beogradu glasa o tome je li slovenački strani jezik ili nije  ), ali slažem se s Brunhildom da od toga možda konačno može nešto biti.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #782 у: 19.20 ч. 24.06.2009. » |
|
Да ли нашу Википедију контролишу филолози. Ако су они "алфа и омега" свега овога, онда да одмах дигнем руке од свега! Па нећу да радим нешто бесплатно (иако то волим) да би неко одмах после зај**авао са својим "правилима" која нико други не зна до пар затуцаних личности на одсеку за српски језик филолошког факултета! Но цоммент! 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
bush2
гост
Ван мреже
Организација: sd
Име и презиме: 1950
Струка: fg
Поруке: 1
|
 |
« Одговор #783 у: 02.05 ч. 26.06.2009. » |
|
To ti je neko vracao izmene, a prvobitni ip blokirao.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
Pontiac GTO Parts from C
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #784 у: 21.00 ч. 09.07.2009. » |
|
Особа А: Па добро људи, за име свијета, како се пише низ децималних бројева по правопису? Јел овако 3.23,4.9067,345.1 или овако 3,23,4,9067,345,1? Ово друго је прави начин како тврдите да правопис каже, али је потпуно неразумљиво. И не користи се децимална тачка само у САД и Канади. Не. Користи се и у европским земљама.
Особа Б: Ја бих ти, Ћико одговорила али не знам да ли је то само један број или више бројева одвојених зарезом, пошто нигде ниси ставио размак. Ако је више бројева одвојених зарезом, молим те да пре сваког новог броја ставиш размак. Онда ћу моћи са сигурношћу да ти одговорим.
Особа А: Управо у томе и јест проблем. Низ децималних бројева се по ничему не разликује од низа обичних бројева, по садашњем правопису, нит се зна шта је шта. И зато би требало користи тачке. Ето што се дешава када стручњаци за правопис прописују математичке изразе. А ово за размак... Да ли садаљши правопис прописује и размаке између бројева? Сумњам. А свега овога не би било да је Пера користио децималну тачку умјесто зареза. Зарез има намјену одвајања бројева и ријечи, а кориштење истог као децималне тачке је како видимо, јако несретно рјешење. Обратити пажњу на болдовано. Болд мој.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #785 у: 12.34 ч. 16.08.2009. » |
|
Е, овако изгледа кад мали Пелица лазмисља о нечему о чему нема појма, а чуо је да постоји: Српски правопис био је довољан за 19. век када 99 од 100 Срба нису познавали ни свој суседни крај акамоли свет.. Но данас ми смо део света. И данашњи српски правопис је за савремену употребу много конфузан. Сама чињеница да једна трећина! Срба у данашње време живи у такозваној дијаспори (тј. изван земаља бивше Југославије), и ово углавном на западу, од нас Срба чини један интернационалан народ. Али не само дијаспора, него још више и модерни услови од нас захтевају да учинимо корак к међународним стандардима и да прихватимо и оригиналне називе, а ове исто и на латиничком писму. Руси су овај корак у многоме већ учинили; мислим, погледајте руску википедију, скоро сви модерни, страни називи/изрази пишу се у оригиналу. У Русе немаш виндоуз, али имаш windows...
Шта се тиче наших лингвиста односно браниоца српског правописа, постоје ли они (лингвисти) уопште? И ако постоје, шта раде осим да се позивају на традицију, патриотизам, на јанка и марка и тиме онда тероришу своју околину? Очигледно је да нису довољно креативни и немају идеје, па најзад некако морају да аргументују. Нажалост не виде да са тим својим тврдим конзервативизмом и статичким стајањем дају болан ударац српској ћирилици. Наиме, са латиницом можемо још да импровизујемо. Али са ћирилицом ово је јако тешко до немогуће ако се држимо важећег правописа, због чега посебно млађе генерације избегавају у латиницу или уопште у некакав "срблиш" и шта ти га све знам. Овде српски правопис мора да се отвори, супротно имаћемо за пар деценије такву ситуацију где ће посебно ћирилица да буде једино део фолклоре, ако ову ситуацију већ и немамо. Немојте ме погрешно разумети, ја рецимо чланке на српској википедији волим да видим на ћирилици (нисам пријатељ чланака на латиници). Али то са транскрипцијом просто ме нервира, јер се често нађем у ситуацији да дуже време не знам о чему се ради, и кад онда разумем само се љутим и сабљажнавам, јер требало ми је пола сата да схватим шта говори један мали, пи...и текст. Лик је иначе рођен и живи у иностранству и српски му баш не иде најбоље од руке.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #786 у: 12.48 ч. 16.08.2009. » |
|
Морам већ трећи или четврти пут да парафразирам Душка Радовића: "Некад је хартија сама трпела све..." (У оригиналу крај реченице гласи: "...а данас плоче и траке".)
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #787 у: 12.58 ч. 16.08.2009. » |
|
Јој, Зоране... Немате појма колико сте у праву... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Срећко Петровић
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме: Срећко Петровић
Струка:
Поруке: 387
|
 |
« Одговор #788 у: 21.25 ч. 16.08.2009. » |
|
Ili, nešto savremenija verzija: "Katodna cev trpi sve, a monitor sve i svakoga".
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #789 у: 12.32 ч. 24.09.2009. » |
|
Коначно је дошао и тај дан: Српска википедија суди проф. Твртку Прћићу. Отворено је гласање које се своди на: ЗА или ПРОТИВ Прћића. Нарвно, отварачи и главни заговарачи тог гласања прво су се потрудили да уклоне све оне који би им сметали (што и није било тешко, с обзиром да се исти могу пребројати на прсте пола руке), било намерном провокацијом којој следи блок на више недеља, било исцрпљујућим дискусијама у којима се аргументи друге стране једноставно превиђају чиме се, наравно, друга страна доводи у опште стање исцрпљености и очаја, са једином жељом да напусти дотичну расправу. Свака част, Википедијо.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ena
староседелац

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка: filolog
Поруке: 1.114
|
 |
« Одговор #790 у: 13.38 ч. 24.09.2009. » |
|
 Nije me sramota da priznam da do sada nisam čula za prof. Tvrtka Prćića (ime mu baš smešno zvuči). Da li bi mi ukratko (vrlo ukratko) objasnila o čemu se radi ? (da ne krstarim internetom tražeći objašnjenja) Hvala.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
|
|
|
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322
|
 |
« Одговор #791 у: 15.22 ч. 24.09.2009. » |
|
Novosadski anglista, nama najpre poznat kao stručnjak za transkripciju imena iz engleskog jezika. Konačno sredio, uredio, reformisao i sistematizovao stara pravila transkripcije sa engleskog iz Pravopisa.
Na Vikipediji je izrazito nepopularan, jer se mnoge njegove stručne transkripcije ne slažu sa onim kako mali Perica i drugi sveznajući laici zamišljaju da engleska imena treba, onako svak po svom sluhu i svojoj navici (jer, zaboga, svi mi znamo engleski — što će nam neki, čuj, lingvista da nam soli pamet), pisati u našem jeziku.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #792 у: 15.49 ч. 24.09.2009. » |
|
Evo najzanimljivijeg dela, koji savršeno ilustruje upućenost u materiju glavnog zastupnika „druge strane“.
Прћићева решења и данас изазивају подељена мишљења и нема индикација да ће их аутори новог Правописа узети у обзир (уредник новог Правописа МС је Мато Пижурица). Odluka br. 44 Odbora za standardizaciju srpskog jezika (može biti nađena npr. ovde) nosi naslov „Preciziranje i osnaživanje poslova oko nove redakcije Pravopisa“, pa u njoj, u odeljku Poslovi i njihovi nosioci, možemo pročitati: 5. TRANSKRIPCIJA STRANIH REČI - Za ENGLESKI JEZIK Tvrtko Prćić
- ...
Ena (i ostali koji žele da se bolje obaveste), presek „slučaja Prćić“ dao sam u ovoj poruci.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #793 у: 16.19 ч. 24.09.2009. » |
|
Баш фино. Мало је ова тема била у запећку, па тек да освежимо памћење на дивне језикословне подухвате наших драгих писаца енциклопедије за широке народне масе. Из проверених извора сам добио обавештење којим узором се воде поменути приређивачи кад примењују правила транскрипције. Ево, погледајте. Синсирли јорз, Мајрослав
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #794 у: 20.28 ч. 24.09.2009. » |
|
Evo najzanimljivijeg dela, koji savršeno ilustruje upućenost u materiju glavnog zastupnika „druge strane“. Прћићева решења и данас изазивају подељена мишљења и нема индикација да ће их аутори новог Правописа узети у обзир (уредник новог Правописа МС је Мато Пижурица). Odluka br. 44 Odbora za standardizaciju srpskog jezika (može biti nađena npr. ovde) nosi naslov „Preciziranje i osnaživanje poslova oko nove redakcije Pravopisa“, pa u njoj, u odeljku Poslovi i njihovi nosioci, možemo pročitati: 5. TRANSKRIPCIJA STRANIH REČI - Za ENGLESKI JEZIK Tvrtko Prćić
- ...
Све је то лепо, али проблем је у томе што "главни заступник друге стране" једноставно одбија да схвати да је реч Одбора има исту тежину као и реч "аутора правописа", заправо, да се ради Одбора прожима и надопуњује радом осталих лингвистичких институција. Тачно да му ово сад тамо потурим под нос, и даље би тврдоглаво понављао као покварена плоча да важи само Правопис (или правопис, како он то сам пише, што наравно, само одаје колико је писмен и меродаван да даје своја мишљења о оваквим стварима), и да омраженог Прћића треба спалити на ломачи заједно са свим његовим сулудим правилима.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|