Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Neka stilska pitanja u vezi s glagolom „trebati“
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
14.47 ч. 09.09.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12
  Штампај  
Аутор Тема: Neka stilska pitanja u vezi s glagolom „trebati“  (Прочитано 134692 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #75 у: 23.02 ч. 18.09.2007. »

"Treba da uradim" = "To treba da ja uradim." Subjekat je, dakle, "to".
У овој реченици, "то" је заправо објекат (акузатив: кога, шта?) а субјекат реченице је "ја". Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #76 у: 10.40 ч. 19.09.2007. »

Da, Vucenovic je u pravu, ali glagol trebati takodje moze imati i licni oblik(posto je gorepomenuti nelican) u primerima tipa "Trebas mi" ili "Trebam te".. Wink

Ооооо, имамо повратника на форум! Па добродошла! Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #77 у: 10.46 ч. 19.09.2007. »

"Treba da uradim" = "To treba da ja uradim." Subjekat je, dakle, "to".
У овој реченици, "то" је заправо објекат (акузатив: кога, шта?) а субјекат реченице је "ја". Wink

Мислим да грешиш. Биће да је у реченици "То треба да... ", реч "то" у номинативу и представља субјекат. Нешто попут онога "Требам те" (= "Ја требам тебе", где је субјекат "ја"), што имамо у примеру који даје Амарилис у претходној поруци:
Da, Vucenovic je u pravu, ali glagol trebati takodje moze imati i licni oblik(posto je gorepomenuti nelican) u primerima tipa "Trebas mi" ili "Trebam te".. Wink

Реченица у којој је "то" у акузативу звучи исто, али има изостављен субјекат, па те збуњује (пун облик би био "То треба да ја то урадим.", изостављени субјекат је поново "то", а не "ја" како си рекао).
« Задњи пут промењено: 10.49 ч. 19.09.2007. од Вученовић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #78 у: 14.06 ч. 19.09.2007. »

Ниси у праву. У реченици "То треба ја да урадим" ("То треба да ја урадим") субјекат је "ја", у номинативу, а објекат "то", у акузативу. У реченици "Треба да урадим" субјекат је изостављен, али опет је "ја", а ни објекат није исказан. Док је реченица "То треба да ја то урадим" одвећ бесмислена, али и у њој је "ја" субјекат а "то" објекат, мада беспотребно поновљен. Wink
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #79 у: 15.37 ч. 19.09.2007. »

Ниси у праву. У реченици "То треба ја да урадим" ("То треба да ја урадим") субјекат је "ја", у номинативу, а објекат "то", у акузативу. У реченици "Треба да урадим" субјекат је изостављен, али опет је "ја", а ни објекат није исказан.

Мислим да грешиш, биће ипак да сам ја у праву...
Волео бих да неко од ауторитета пресуди, да Бојан Башић и Нескафица дају своја мишљења.

У сваком случају кад гледамо ону прву реченицу, где си изврнуо ред речи, пре заграде, дефинитивно је "то" у акузативу. Међутим реченица "То треба да ја урадим" коју си написао у загради може се схватити на два начина. Поред тог првог, које си дао, постоји и друго  - "То треба" - субјекат и предикат - "да ја урадим (нешто)."

Док је реченица "То треба да ја то урадим" одвећ бесмислена, али и у њој је "ја" субјекат а "то" објекат, мада беспотребно поновљен. Wink

Посебно ми је чудно тврђење да је субјекат у тој реченици "ја". Нема шансе да си у праву.
« Задњи пут промењено: 15.54 ч. 19.09.2007. од Вученовић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #80 у: 17.11 ч. 19.09.2007. »

Стави реченицу у лични облик: "Ја требам то да урадим". Јасно је да је "ја" субјекат, "требам" и "урадим" предикати, а "то" објекат. "Ја треба то да урадим", односно "То треба ја да урадим" иста је ствар, само са обезличеним глаголом "требати", јер је тако нормом прописано, и са промењеним редом речи (субјекат се не налази на почетку реченице, него у овом случају објекат).

Субјекат је онај који врши радњу (ко, шта) а објекат оно на чему се радња врши (кога, шта). У реченици "То треба ја да урадим" вршилац радње је "ја" (Ко треба то да уради? Ја.), а радњу трпи "то" (Шта треба ја да урадим? То. - ово "шта" није од номинатива него од акузатива - "кога, шта да урадим" а не "ко, шта да урадим"). Ред речи уопште није битан.

"То треба" су објекат и предикат ("треба то"). Сам си себи одговорио: "да ја урадим (нешто)". А шта је то нешто? "То". Објекат. А ко да уради? "Ја". Субјекат. Wink
Сачувана
Amarilis
сарадник
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Milena XXX
Поруке: 109

« Одговор #81 у: 19.02 ч. 19.09.2007. »

Jeste, Djordje je u pravu. izvinjavam se sto nisam obratila paznju na post pre mog, vec sam odmah pohrlila da dodam i licni oblik. Vucenovicu, dragi, veoma se zahvaljujem na toploj dobrodoslici Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #82 у: 23.13 ч. 19.09.2007. »

Pardon, nisam videla celu poslednju straniu poruka i odgovorila sam na nešto što je već rečeno. Moderator može ovo da obriše, izvinjavam se.  Embarrassed
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #83 у: 14.30 ч. 20.09.2007. »

Стави реченицу у лични облик: "Ја требам то да урадим". Јасно је да је "ја" субјекат, "требам" и "урадим" предикати, а "то" објекат. "Ја треба то да урадим", односно "То треба ја да урадим" иста је ствар, само са обезличеним глаголом "требати", јер је тако нормом прописано, и са промењеним редом речи (субјекат се не налази на почетку реченице, него у овом случају објекат).

Pa u tome i jeste stvar što rečenica nije u ličnom obliku. Ajde da promenimo glagol, ovako je malo zbunjujuće. Neka bude "Treba da odem negde". Za razliku od rečenice u ličnom obliku "Ja trebam da odem negde.", gde je subjekat ja, ovde je subjekat "to". Pun oblik je "To treba da ja odem negde." Da li tvrdiš da je i u ovoj rečenici "to" objekat? Nešto slično kao kad kažemo "Grmi.", pun oblik je "To grmi", ali se subjekat "to" uvek izostavlja. Ista stvar je "Treba da...", pun oblik je "To treba da...".

Субјекат је онај који врши радњу (ко, шта) а објекат оно на чему се радња врши (кога, шта). У реченици "То треба ја да урадим" вршилац радње је "ја" (Ко треба то да уради? Ја.), а радњу трпи "то" (Шта треба ја да урадим? То. - ово "шта" није од номинатива него од акузатива - "кога, шта да урадим" а не "ко, шта да урадим"). Ред речи уопште није битан.

Očigledno me nisi razumeo. Zato je dobro da promenimo glagol i da se držimo rečenice "Treba da odem negde." U punom obliku koji glasi "To treba da ja odem negde.", ipak ne možeš reći da je to u akuzativu i da se nad njim vrši radnja. Isto važi i za prethodni primer, ali smo imali problem prosto zato što bi i rečenica s drugim značenjem potpuno istu formu imala, pa je očigledno da me nisi dobro shvatio.

"То треба" су објекат и предикат ("треба то"). Сам си себи одговорио: "да ја урадим (нешто)". А шта је то нешто? "То". Објекат. А ко да уради? "Ја". Субјекат. Wink

Ne. Nisi ukapirao šta sam hteo da kažem. Ajde da se držimo glagola otići. Dakle, "To treba da ja odem." Naravno da isto važi i u toj prethodnoj rečenici sa glagolom uraditi, samo što možeš i drugačije da je shvatiš.
« Задњи пут промењено: 14.43 ч. 20.09.2007. од Вученовић » Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #84 у: 14.32 ч. 20.09.2007. »

Jeste, Djordje je u pravu. izvinjavam se sto nisam obratila paznju na post pre mog, vec sam odmah pohrlila da dodam i licni oblik. Vucenovicu, dragi, veoma se zahvaljujem na toploj dobrodoslici Smiley

Smiley
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #85 у: 20.44 ч. 20.09.2007. »

Nisam mislio da ću u skorije vreme ovde pisati (već samo čitati), ali pošto nedostajem Vučenoviću, ajde da se javim.

"Treba da odem negde." Prvo, neka se ustanovi da je rečenica složena: prva surečenica je "treba (da)", a druga "odem negde". Subjekat prve surečenice NE POSTOJI (bezlična je), a njen objekat je druga surečenica. Subjekat druge surečenice je "ja", a pogrešan indirektni objekat je "negde", pri čemu bi ispravan indirektni objekat bio "nekud".

"Treba da (ja) to uradim/Treba to da uradim." Vrlo slična analiza. U drugoj varijanti (iza kose crte) objekat "to" je izbačen ispred pripadajuće surečenice. Kao što već dobro znamo, red reči u rečenicama s "trebati" vrlo je... haotičan Smiley... ali za gramatičku analizu to ne bi smelo biti od značaja.

Dakle, po ko zna koji put: u bezličnim konstrukcijama subjekat NE POSTOJI i ne može se nikakvom silom umetnuti. (Nikakvi "to treba da ja odem neKUD" i sl.) Kad bi vam neko dao rečenicu "Grmi već dva sata", kako biste je analizirali? Rekli biste "To grmi već dva sata?" Smiley
« Задњи пут промењено: 20.50 ч. 20.09.2007. од Нескафица » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #86 у: 22.10 ч. 20.09.2007. »

Pun oblik je "To treba da ja odem negde."
И та је реченица бесмислена, као и "То треба да ја то урадим". Smiley Никакав "пун облик" не постоји. Реченица је, дакле, без сувишних "то", "то", "то": "Треба да ја одем". Или, "ја треба(м) да одем". Субјекат је, значи, "ја", предикат "треба" (безличан), а објекта у овој реченици нема. Збуњује те то што је глагол безличан, зар не? Wink

Мислим да је Нескафица нешто слично написао.
Сачувана
Нескафица
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 731

« Одговор #87 у: 22.36 ч. 20.09.2007. »

Nešto slično, ali i dosta različito.

"Ja treba da odem" je rečenica s poremećenim redom rečeničnih delova. Gramatički, "ja" je subjekat DRUGE surečenice, izmešten na početak prve (u skladu s onim što se toleriše kod takvih rečenica s glagolom "trebati"). Ukazaću ti pažnju na kontradikciju koju imaš, Đorđe: kažeš "ja je subjekat, a treba je u bezličnom obliku". Po gramatici, spoj subjekta i bezličnog glagola ne biva.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #88 у: 22.59 ч. 20.09.2007. »

Тачно, "ја" је субјекат, а "одем", односно "урадим" у оној првој реченци (у којој је "то" објекат), његов предикат. Безлични глаголи немају субјекат, офкорс.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

« Одговор #89 у: 10.23 ч. 21.09.2007. »

Nisam mislio da ću u skorije vreme ovde pisati (već samo čitati), ali pošto nedostajem Vučenoviću, ajde da se javim.

Хвала на јављању. Наравно да ми недостајеш, видиш како се све лако распетља чим се укључиш у расправу, а без тебе нема шансе. Smiley

Очигледно је да ни ја ни Ђорђе нисмо били у праву. Мени је било јасно да "ја" није могао бити субјекат (јесте субјекат у споредној реченици о којој заправо и нисмо расправљали). Проблем је у томе што ми је фалио неко ко зна шта је у питању, моја прича је била прилично несигурна, као чини ми се да је уствари тако. Без тебе је расправа могла да траје у недоглед. Ђорђе није могао да ме убеди, јасно ми је било да није у праву. Биће да без тебе понекад просто нема решења.

Kad bi vam neko dao rečenicu "Grmi već dva sata", kako biste je analizirali? Rekli biste "To grmi već dva sata?" Smiley

Да, ја сам управо то мислио! Мислио сам да се недостатак субјекта у безличном облику не објашњава његовим потпуним непостојањем, већ само његовим обавезним изостављањем, те да се за тај (обавезно) изостављени субјекат сматра некакво "то". Оно што је довело до додатне забуне је чињеница да реч "то" исто гласи у акузативу као и у номинативу, па га је Ђорђе побркао са објектом. У сваком случају, сад је (бар мени) све јасно. Субјекта нема, нема га уопште. Ја сам мислио (нешто ми се чини да ме је некад неко тако учио, али нисам сигуран) да субјекат увек постоји, у свакој реченици, само може бити изостављен. Моја грешка је стога покушај да га нађем, а јасно ми је било да "ја" није био субјекат у реченици.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 12
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!