Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Australski ili australijski?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.03 ч. 22.07.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Australski ili australijski?  (Прочитано 34750 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
Оли
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Оливера Потић
Поруке: 993

« Одговор #45 у: 18.34 ч. 18.02.2009. »

Ne verujem da Pravopis dozvoljava obe varijante zato što su one, kako to kažemo, „geografski polarizovane“. Mislim da upotreba jednog ili drugog oblika ne zavisi od toga na kojoj se strani Drine nalazimo. Da je tako, u Pravopisu bi stajala oznaka „hs.“ uz oblik „australski“, a ne stoji.

Тако је, Ђорђе! Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #46 у: 18.51 ч. 18.02.2009. »

Ми кажемо аустралијски. Хрвати кажу аустралски. Врло је вероватно да и неки западнији Срби тако кажу, кад речник дозвољава обадве варијанте.

Ne verujem da Pravopis dozvoljava obe varijante zato što su one, kako to kažemo, „geografski polarizovane“. Mislim da upotreba jednog ili drugog oblika ne zavisi od toga na kojoj se strani Drine nalazimo. Da je tako, u Pravopisu bi stajala oznaka „hs.“ uz oblik „australski“, a ne stoji.

Не знам. Међутим знам да хрватске новине и тв употребљавају краћи облик. Не знам да ли су и код њих оба правилна. С друге стране, овде апсолутно доминира дужи облик. Штавише, не знам да ли сам икада чуо краћи у Србији.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #47 у: 21.17 ч. 18.02.2009. »

Znamo koliko je nepouzdano oslanjati se na sopstveni sluh i sopstvenu sredinu kada sudimo o književnom jeziku. Ako danas i ovde ne čujemo „australski“, to ne znači da ga nećemo pronaći u delima starijih pisaca ili na nekom drugom mestu.

A kako su i jedno i drugo sasvim uredno izvedeni pravilima tvorbe reči u našem jeziku, nema razloga zašto i „australski“ i „australijski“ ne bi postojali kao valjane mogućnosti, pa ko kako više voli nek izvoli. Wink
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!