Pedja
администратор
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.957
|
 |
« у: 21.22 ч. 02.11.2006. » |
|
Kakvi su vam utisci sa ovogodišnjeg sajma knjiga?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #1 у: 08.48 ч. 03.11.2006. » |
|
Meni je nedostajalo svega. Novca, vremena, stručne literature. Ipak, prilično sam zadovoljna. Gužva je u subotu (jeste, prokletstvo vikenda me je zahvatilo kao i svake prethodne godine) bila manja nego bilo koje godine, niko me nije gazio po prstima ili mi nabijao laktove u rebra... Sve u svemu, ovo je jedan od prijatnijih Sajmova. Izbor povelik, među polovnim knjigama više nego novim... Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #2 у: 10.20 ч. 03.11.2006. » |
|
Ја сам био у недељу. Имам обичај да кренем рано, тако да сам и ове године био мало пре отварања испред улаза у халу 14. Тих првих сат времена је много мања гужва, па се може без гурања обићи прилично штандова. Осим тога, ове године сам ишао колима која сам паркирао на паркингу близу излаза из сајма (близу стражњег улаза у халу 14) па сам могао више да пазарим а да ми не отпадну руке. Обишао сам галерију хале 1, део партера хале 1 и комплетну халу 14. Понуда је стандардна. На много штандова има популарне литературе (књиге типа: пут до успеха и сличне, па онда тематика мафије, тајних друштава, итд.) То сам заобилазио јер не одговара мом укусу, чак ми и смета таква поплава не много вредне литературе. Али сваки сајам је сличан што се тога тиче. Пазарио сам неколико књига из области језика (Правопис, Речник језичких недоумица, Српски језички приручник, и још неколико), научно популарне литературе и нешто белетристике. Све у свему, двадесетак књига. У принципу сам задовољан. Пре него што се дође на Сајам, треба знати шта се жели купити. Иначе нема много смисла зврндати од штанда до штанда без циља.
|
|
« Задњи пут промењено: 12.31 ч. 03.11.2006. од darkon »
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
Ана Ливија Плурабел
члан

Ван мреже
Организација:
Поруке: 76
|
 |
« Одговор #3 у: 12.24 ч. 06.11.2006. » |
|
Била у суботу раном зором  и доста обишла без много гурања, купила само три књиге јер сам понела премало новца и зажалила што нисам, рецимо, добила на лотоу па да задовољим очи гладне Међутим, оно што је на мене оставило највећи утисак јесте врста људи која је дошла на сајам, а од којих нисам могла да приђем штандовима (или да кажем тезгама?). Ако изузмемо ђачке екскурзије које су сајам искористиле као изговор да обиђу Београд и правиле немалу гужву (срећом, искористили су прву прилику да шмугну), остали су сви били "пасионирани читачи"  . Да почнем од гардеробе - девојке у штиклицама, сукњицама (мада је било прилично хладно), са фризурицама, просто да се човек запита да ли су промашиле адресу па уместо на неки сплав или коктел доспеле на сајам... Сад, неко ће рећи "Добро, девојке воле лепо да изгледају, шта је ту лоше?". Лоше је то што на тај начин сајам књига постаје "фенси" место на које се иде да би се био виђен и да би се могло похвалити "Да, била сам на сајму књига". Додуше, да не грешим душу, у групу хвалиша спадају и многи други, а не само напирлитане госпођице од којих живе Анабела Басало, Мирјам и компанија. Међутим, сви они заједно сметају свима онима које књига заиста занима и који би се можда и задржали на неком штанду да погледају и неколико наслова, али не могу јер их гура незадржива река посетилаца који само пролазе поред штандова бацајући по који летимичан поглед. Ово важи под условом да уопште дођете до штанда јер је испред толика гужва да не може ни игла да падне, а вас носи поменута река... Посебан доживљај јесу штандови са литературом на енглеском језику. Успела сам доћи само до једног и погледати шта нуде (била је ту само литература из методике, па никог није занимала), на другом сам добила батине од "госпође" иза (добро, нису баш батине, али ме је дотична госпођа два пута добрано звекнула по глави покушавајући да преко мене покаже продавцу за штандом шта хоће да погледа, а онда ме је просто-напросто и без икаквог извињења ухватила за руку и гурнула да стане испред њега. На моје зграњавање само ми је одговорила "Само мало"), а од осталих сам одустала кад сам видела количину људи који се тискају около. И ове године било је ентузијаста који су повели "ситну" децу у колицима или без њих. Све у свему, сајам књига претворио се у вашар. Једва чекам да књиге изађу из моде, па да уместо 100 000 посетилаца који праве гужву дође 10 000 правих љубитеља књиге.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #4 у: 21.00 ч. 06.11.2006. » |
|
Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu  A, stvarno?  Meni je glavno da sam uspela da uzmem Lalevićev rečnik sinonima za samo 1500 dinara, da nisam ništa drugo kupila dovoljno bi se isplatilo.  Inače imala sam slična iskustva kao Ana Livija, ali srećom ništa tako drastično, sve se završilo na guranju i mrkim pogledima, ali sam se dovoljno iznervirala da mi ne bude više do čekanja da se pristup štandu oslobodi. Doduše, imala sam i određeni spisak koji nije bilo mudro probiti, pa sam gledala da se uzdržim. 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
kontra
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: građevinarstvo
Поруке: 521
|
 |
« Одговор #5 у: 08.41 ч. 07.11.2006. » |
|
Ma, ja sam zadovoljna, bejah u dobrom društvu  A, stvarno?  svega mi Nego, o kakvoj vi gužvi pričate? Ja sam oduševljena upravo nedostatkom one uobičajene gužve. Ne smetaju mi doterane devojke, njihova je stvar kako izgledaju, to je poslednje što me na sajmu zanima. Mnogo mi više smeta vašar napolju, nego ovaj unutra. Uostalom, najveće su gužve bile oko knjiga koje mene ne zanimaju, one tipa "menadžer za pet minuta", "pomozite sebi" i ostale "filozofske" tog ranga. Nisam primetila da su se nešto tiskali oko onog predivnog Pekićevog kompleta (nad kojim sam balavila petnaest celih minuta), niti da su mi mnogo smetali dok sam uzimala Klajnov rečnik, nije ih bilo ni na štandovima sa EF&SF, pa ja uopšte nisam imala problema oko kupovine 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Ана Ливија Плурабел
члан

Ван мреже
Организација:
Поруке: 76
|
 |
« Одговор #6 у: 10.35 ч. 07.11.2006. » |
|
Изгледа да се мој праг толерисања гужве онда спустио (врло вероватно). Немам ја ништа против тога да неко лепо изгледа, среди се (мада и даље мислим да штикле нису баш најпримереније за целодневно стајање, но то није тема), дође на сајам зато што га/је заиста занимају књиге (било би лепо да се ради о некој квалитетној литератури, али да не цепидлачим), стане на штанд, погледа шта га/је занима без довикивања, махања рукама, гурања и мрких погледа. Но, није да само критикујем. Било је лепо зато што на једном месту можеш да пронађеш књиге којих се, можда, не би сетио, неке друге погледаш, па ако и не купиш одмах, можеш да их забележиш у глави као вредне куповине. Мени је жао што нисам наишла на штанд са антикварним књигама који иначе обилазим сваке године, али зато све похвале Просвети која је сајамски попуст на своја издања наставила и после сајма, тако да још увек можете да купите Фауста или Ревизора за 250 динара.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #7 у: 15.18 ч. 08.11.2006. » |
|
Ja sam bio u sredu, stigao sam negde pre podne, bila je gužva ali se moglo komotno ići. Potrošio sam oko 5 000 dinara, najviše na stručnu literaturu, a na jednom štandu sam sasvim slučajno naleteo na knjigu Guinness World Records 2005: Special 50th Anniversary Edition (to inače ne prodaju, ali im se slučajno zatekao jedan primerak) za 1 300 dinara! Utisci su pozitivni, i sad počinjem sa sastavljanjem spiska za idući sajam. 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Данијела
сарадник
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 51
|
 |
« Одговор #8 у: 15.35 ч. 08.11.2006. » |
|
Кад ми се у тексту појави "Сајам књигА" ја увијек мијењам у Сајам књиге иако се зове књигА. Ваше мишљење?
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Бојан Башић
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.611
|
 |
« Одговор #9 у: 15.38 ч. 08.11.2006. » |
|
Tamo se prodaju knjige, a ne (jedna) knjiga. Sajam knjiga je dobro.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Дарко Новаковић
уредник форума
староседелац

Ван мреже
Име и презиме: Дарко Новаковић
Струка: dipl. el. inž.
Поруке: 1.049
|
 |
« Одговор #10 у: 21.33 ч. 27.10.2007. » |
|
Имате ли неку препоруку шта узети на сајму књига ове године?
|
|
|
Сачувана
|
Nevolja s ovim svetom je ta što su glupi tako sigurni, a pametni puni sumnje. Bertrand Russell
|
|
|
boki12
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 70
|
 |
« Одговор #11 у: 22.00 ч. 27.10.2007. » |
|
Ја са и нисам нешто наручито провео. Први дан када сам ишао (понедељак ујутру) је било подоношливо, није било гужве. Други дан (петак) је исто било ок, али трећи дан (данас, субота) је било не подношљиво. Нисам успео да нађем неки новији Правопис, има само оних из шездесетих, што ми не одговара. Слажем се са АномПлурабел, било би лепо када би сајам посећивали они који намеравају да купе и читају књиге.
|
|
« Задњи пут промењено: 22.04 ч. 27.10.2007. од Филип Кнежић »
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #12 у: 19.59 ч. 29.10.2007. » |
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Зоран Ђорђевић
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364
|
 |
« Одговор #13 у: 20.08 ч. 29.10.2007. » |
|
Д. Радовић:
Синоћ је у Београду отворен Сајам књига. Било је лепо и свечано. Примећени су и неки другови за које се зна да не читају књиге. Они не читају, али немају ништа против читања.
Прошао је Месец дана књиге. У току су једанаест месеци радија и телевизије.
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mladen bogićević
mladen
посетилац

Ван мреже
Име и презиме: mladen bogicevic
Поруке: 26
|
 |
« Одговор #14 у: 00.13 ч. 30.10.2007. » |
|
 kakav savrsen presek!!! dobio sam propusnicu na volseban nacin pa sam bio bar pet dana, onako... kao, da se ne baci... ne mogu vise da citam prozu, za ove strucne knjige koje pominjete nisam imao novac (+ gradjevinski englesko-srpski recnik), pa sam se zadovoljio dvema knjigama pesama Bukovskog, da upotpunim kolekciju... svakom pesmom sam sve srecniji... surovo dobro... standardno dobro... ah da... i polovnog Remarka!!! citao sam samo Trijumfalnu kapiju i... ma cak sam i to dobio na poklon! 
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|