mesecarka
члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме: Ivana
Поруке: 64
|
 |
« у: 14.43 ч. 23.03.2009. » |
|
Uvek sam upotrebljavala ženski rod, a danas sam negde pročitala da je to isključivo reč muškog roda. U Vujakliji piše: šaht od nemačke reči schacht - okno (rudničko, vodovodsko)[/i9]
U kom rodu je vi upotrebljavate?  (tj. da li neko pravilo dozvoljava oba oblika...)
|
|
|
|
« Задњи пут промењено: 20.13 ч. 24.03.2009. од mesecarka »
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #1 у: 18.10 ч. 23.03.2009. » |
|
Може и шȁхт (м. р.) и шȁхта (ж. р.), каже шестотомник. Ја увек говорах шахт, нисам био очекивао да је исправно и шахта, премда чујах да се и тако говори.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
aleksandra7
члан

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 58
|
 |
« Одговор #2 у: 18.36 ч. 23.03.2009. » |
|
Код нас је био у Хр. шахт а овде у Србији сам први пут чула шахта. Иначе користим шахт.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 7.477
|
 |
« Одговор #3 у: 18.39 ч. 23.03.2009. » |
|
Nikad čula za saht, a bogami ni za sahta ili shahta. Samo za šaht. Taj šaht. BTW, trebalo mi je vremena da skapiram o čemu se radi. Ova "osisana" će nas skroz nasroz upropastiti... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mesecarka
члан

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #4 у: 21.33 ч. 23.03.2009. » |
|
aaaaa..... nemam kukice  kompjuter samo sto mi ne rikne 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #5 у: 21.37 ч. 23.03.2009. » |
|
Ma kako nemaš? Idi u Control Panel i Regional Languages. Sigurno imaš barem latinicu srpsku...
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Bojan
одомаћен члан

Ван мреже
Име и презиме: Bojan
Поруке: 271
|
 |
« Одговор #6 у: 23.15 ч. 23.03.2009. » |
|
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #7 у: 23.55 ч. 23.03.2009. » |
|
Pa to. Ne znam napamet, dok ne vidim... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
b.n.
одомаћен члан

Ван мреже
Организација:
Име и презиме:
Струка:
Поруке: 373
|
 |
« Одговор #8 у: 19.28 ч. 24.03.2009. » |
|
Може и шȁхт (м. р.) и шȁхта (ж. р.), каже шестотомник. Ја увек говорах шахт, нисам био очекивао да је исправно и шахта, премда чујах да се и тако говори.
А добро, Мирославе је л ви то тако говорите и иначе, мислим кад говорите а не кад пишете? Звучи веома архаично - не мислим као давно прошло време, ха ха. Узгред, ја сам чула само за шахт, нисам ни знала да постоји женски облик - знам за шихту, додуше, али то је нешто друго. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #9 у: 19.39 ч. 24.03.2009. » |
|
Да, тако и говорим (и стране језике такође, премда су тамо овакви облици доста обичнији). Поборник сам лепог израза, пошто на Интернету читам сваааашта... (Нпр. „ Banowani ste, sa ovog foruma. Pokusaj te da kontakira te sa administratorom, o razlozima.“  ) И без персирања, молићу, још сам у средњим двадесетим. П. С. Сад је популаран аорист и имперфект у порукама на мобилном или код ћаскања на Интернету — мање места потребује. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
Madiuxa
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Струка:
|
 |
« Одговор #10 у: 19.43 ч. 24.03.2009. » |
|
(Нпр. „ Banowani ste, sa ovog foruma. Pokusaj te da kontakira te sa administratorom, o razlozima.“  ) Јел ово на Буреку? Тамо им је цео интерфејс написан осисаном латиницом... 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
mesecarka
члан

Ван мреже
Организација:
|
 |
« Одговор #11 у: 19.51 ч. 24.03.2009. » |
|
Dakle, šaht i šahta (sa frizurom)  Smarala sam prijatelje ovim pitanjem, i niko nije čuo za oblik u muškom rodu. Sad bar znam da nije nepravilno 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miki
Гост
|
 |
« Одговор #12 у: 19.53 ч. 24.03.2009. » |
|
(Нпр. „ Banowani ste, sa ovog foruma. Pokusaj te da kontakira te sa administratorom, o razlozima.“  ) Јел ово на Буреку? Тамо им је цео интерфејс написан осисаном латиницом...  Ма, неки леви. Заборавих сад. Одавно им се на*рах и у форум и у „ошишану латиницу“  , па ме „ banowaše“: „  “. На Буреку је шарено писано, али више „ошишаном латиницом“ него са дијактрицима, а и нисам много времена тамо. Занимљивије ми је да учествујем на немачким и енглеским форумима, због ради језикâ, јелте. 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|
Miloš Stanić
|
 |
« Одговор #13 у: 23.11 ч. 24.03.2009. » |
|
ja celog života govorim šahta  A što se tiče aorista - imam jednog drugara koji normalno priča, ali kada mi piše email ili chatujemo preko nekog instant messengera uvek piše u aoristu. Čudo jedno, mnogo je smešan 
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
alcesta
језикословац
староседелац

Ван мреже
Име и презиме:
Поруке: 1.865
|
 |
« Одговор #14 у: 23.24 ч. 24.03.2009. » |
|
Kod nas je normalno pričati u aoristu ali ne i pisati.  A meni je šahta čudno, u mojoj okolini svi kažu šaht.
|
|
|
|
|
Сачувана
|
|
|
|
|