Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Др и остале скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
22.38 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Др и остале скраћенице  (Прочитано 210328 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Pedja
администратор
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
DataVoyage
Име и презиме:
Предраг Супуровић
Струка: програмер
Поруке: 1.960

« Одговор #30 у: 11.47 ч. 11.08.2009. »

Ipak, drago mi je što se nakon detaljnih odgovora došlo do očekivanog zaključka, tj. da su pitanja jednostavna i da treba nabaviti RJN, SJP i RMS.

Вокабулар је управо и настао са идејом да не мора и не треба свако да има у кући РЈН, СЈП и РМС. Зато у оквиру Вокабулара постоје речник, правопис, граматика и језичке недоумице, да би свако могао да сазна и научи а да  е мора да купује скупе приручнике.

Проблем баналних питања и понављања истих питање се решава тако што се у поменуте екције на Вокабулару једном напишу одговори и касније се људи упућују да их тамо потраже или им се једноставно да веза ка одговарајућем чланку. Све то може да ради било ко од нас.
Сачувана

Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #31 у: 07.21 ч. 12.08.2009. »

Vokabularovi projekti nikada ne mogu zamijeniti RJN ili SJP, a pogotovo ne RMS, jer se na tim projektima gotovo i ne radi; umjesto toga, većina korisnika zapravo ima najvažniju literaturu ili je postepeno nabavlja, korak po korak. Problem predstavlja uglavnom literatura koju je gotovo nemoguće pronaći u knjižarama, a čak i da je nekim korisnicima preskupo postepeno nabavljati literaturu, ima i drugih rješenja kao što je biblioteka, ako korisnik živi na našim prostorima. Ovako bih ukratko opisao neke od ideja Vokabulara: da korisnik ne mora imati literaturu koju je izuzetno teško nabaviti u knjižarama, da se može informisati o nedoumicama koje nisu dobro razrađene u postojećoj literaturi, mada povremeno može postavljati i jednostavnija pitanja, u manjim količinama.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #32 у: 08.34 ч. 12.08.2009. »

Хм, Стоундар, па ваљда Пеђа зна шта је хтео кад је оснивао Вокабулар...  Grin

Неки језици имају Академије језика које су своје знање буквално поклониле свом народу — направили су страницу на интернету где ама баш СВАКО може да дође и потражи оно што га занима и разреши своју језичку недоумицу. Српски језик, нажалост, није међу таквима. Чак и папирната литература је ужасно тешка да се нађе — пословични Правопис, на пример, књига коју би требало сваки дом да има, која би требало да буде лако доступна СВИМА и по врло приступачној цени, више се не штампа! Ако неко, ко по струци није језичар, или му језик није хоби, као што је то многима овде на овом форуму, пожели да сазна да ли се пише престава, представа или претстава и зашто, где да пита? Да јури комшиницу професорку српског? А шта ако нема? Шпанац у таквој ситуацији седне за компјутер, потражи сајт РАЕ и у року од пет и  по секунди нађе одговор на своје питање. Србин, за сада, има Вокабулар. Верујем да нисмо једино, али свакако јесмо ретко место где се одговор на било какву језичку недоумицу, колико год она тривијална била, може добити у веома кратком року. Та тривијална питања која су обрађена већ у ранијим разговорима већ постоје на форуму, и нови који питају лепо се упуте на старије разговоре и то је то. Нико овде ником неће и не може да забрани да поставља питања која неко карактерише једноставнима, јер оном који пита сигурно нису једноставна — да су му једноставна, не би питао. Ако те мрзи да одговараш, једноставно немој одговорити. Али ни у ком случају немој забрањивати људима да питају. Самим тим што питају направили су велики корак, и треба им помоћи, а не обасхрабривати их тиме што ћемо им рећи "Иди купи Правопис". С обзиром на веома висок ниво врло уображене неписмености међ Србима, треба да се радујемо што неко ПИТА, а не пише онако како он ЖЕЛИ да јесте, не марећи за то како је ПРАВИЛНО. Вокабулар ни у ком случају не претендује да буде замена за РЈН, РМС и сл., већ место где они који знају, радо помажу онима који не знају, где они који имају литературу, радо је прелистају јер неко други, који је нема, има неку недоумицу. Дакако, Вокабулар је такође и место где они који знају, могу да расправљају о не тако тривијалним стварима и сл. Али, првенствено је замишљен као место где се може наћи одговор лако, без потребе за одласком у библиотеку, јурцањем за комшиницом профанком српског или књигама којих никад нема, а кад их и има, толико су скупе да их ретко ко може приуштити.

Вокабулар свакако јесте и место где би људи који имају знање расправљали о недоумицама које нису довољно разрађене у већ постојећој литератури, али то не значи да од њега треба правити елитистичко место где приступ имају само они који имају Правопис или РМС и не постављају тривијална питања. Јер, Вокабулар је створен управо због таквих људи.
« Задњи пут промењено: 09.09 ч. 12.08.2009. од Brunichild » Сачувана
nale
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
NS
Струка:
Поруке: 14

« Одговор #33 у: 10.11 ч. 12.08.2009. »

Svojim pitanjem sam baš "zametnula kavgu"!!! Grin
Slažem se da mora postojati mjesto i način da bilo ko dođe do odgovora na pitanja o jeziku, jezičkim nedoumicama, itd.
Literatura je dosta siromašna, često zastarjela i štura.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« Одговор #34 у: 20.23 ч. 12.08.2009. »

Bruni: pokušao sam da opišem stvarno stanje Vokabulara, koje se, čini mi se, razlikuje od Peđinih prvobitnih namjera, jer vidim da je forum najaktivniji dio Vokabulara i da se na ostalim projektima gotovo i ne radi, iako www.vokabular.org i dalje pokazuje na rječnik a ne na forum. I ja sam rekao da je u redu postavljati jednostavna pitanja, ali u malim količinama; naravno, nisam ja ovdje bilo šta da zabranjujem, ali bih lično u nedostatku literature prvo otišao u biblioteku kada bih imao sređen spisak od pedesetak jednostavnih pitanja, o čemu je ovdje zapravo riječ. Stvar je u odnosu količine i vrste pitanja, a stvarno nema nikakvog elitizma u tome da neko posjeduje jednotomni RMS, RJN ili školski Pravopis; sve se to relativno lako može postepeno nabaviti.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #35 у: 21.10 ч. 12.08.2009. »

Stoundar, moze se nabaviti, ako se ima interesovanje za tako nesto, ali ima mnogo ljudi koji inace nemaju dodirne veze sa lingvistikom (kuca, deca, zena posao koji nema veze opet, ni sa pisanjem ni sa pravopisom i sl.) , a koje u datom momentu iz nekog razloga zanima odredjena kolicina informacija. Za to sigurno nece da planira postepeno nabavljanje literature, kao sto ni ja necu nabavljati odredjenu literaturu koju treba da ima svaki geograf, ako me eto, zanima nesto konkretno (a za geografe osnovno) iz te oblasti. U jednom se slazem: Korisnik/ca Spagete jeste malo preterala, ali to je samo tvoje i moje misljenje koje ne dele svi forumasi, jer je Spagete ipak na kraju dobila potpun odgovor, pa samim tim, ni ti ni ja ne mozemo sad propisivati neka nova pravila i kolicini postavljenih prostih pitanja, jer je ocigledno da se ne slazu svi sa nama. Ako eventualno u nekoj daljoj buducnosti ovo tvoje i moje misljenje bude rasirenije medju stalnim korisnicima, mozda moze da se razmisli o pravilu "neradjenja domacih zadataka" ili o propisivanju odredjenih pravila o pristojnoj kolicini pitanja, ali ne pre. A verovao ili ne, za mnoge jeste veci napor da daju 100 evra za jednotomni RMS (koliko ga ja platih kad sam bila, cini mi se da bese oko te cene). Jeste, skolski Pravopis ili RJN ne kostaju toliko, ali vecina ljudi koji postavljaju jednostavna pitanja nije ni culo za RJN niti RMS niti bilo koju drugu knjigu koje se ovde kod nas cesto pominju, pa samim tim, i da hoce, ne znaju sta treba da kupe. A informacija im treba odmah. Seti se, npr. imali smo ovde nekoliko puta neke sefove koji su se natezali oko pravopisa sa svojim sekretaricama oko nekih veoma prostih stvari koje su osnova pismenosti, pa smo im odgovarali. Ja licno jesam srecna zbog toga sto su uopste dosli na ideju da negde pitaju, i sto su ovde dobili ispravan odgovor, jer je profil prosecnog srbijanskog dirEktora-privatnika do sada bio prilicno tuzan, a kao osnovni deo istog cinila je polupismenost.

Ja sam jako srecna sto Vokabular postoji, i sto ga cine ljudi ciji je profil dijametralno razlicit od profila ljjudi koji se obicno mogu sresti na forumima, kako po kulturi (pre svega domacoj, a onda i opstoj), tako i po znanjima koja poseduju i stavovima koje imaju.
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: biologist-to-be
Поруке: 93

« Одговор #36 у: 22.55 ч. 07.09.2009. »

Људи, ето мене са једним питањем. Зашто скраћеницу ВМА изговарамо као ве-ме-а? Кратко сам на форуму, али сам научио да аналогија није добар пут ка исправном закључку. Међутим, не могу да не помислим на де-ве-де и сличне примере. Неко ми једанпут рече да је то због медицинска... Није био уверљив.
Сачувана

Нека тајна се плела међу нама, дивна лудост што се зове говор, чинила је чудо.
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #37 у: 23.21 ч. 07.09.2009. »

Људи, ето мене са једним питањем. Зашто скраћеницу ВМА изговарамо као ве-ме-а? Кратко сам на форуму, али сам научио да аналогија није добар пут ка исправном закључку. Међутим, не могу да не помислим на де-ве-де и сличне примере. Неко ми једанпут рече да је то због медицинска... Није био уверљив.

И то смо имали: http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=320.0
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #38 у: 23.27 ч. 07.09.2009. »

Хвала на линку. Да ли то значи да је ве-ем-а неправилно?
Сачувана

Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #39 у: 23.39 ч. 07.09.2009. »

Хвала на линку. Да ли то значи да је ве-ем-а неправилно?

Мислим да у принципу није, само се теже изговара и ризикујеш да те не разумеју. Као кад би стара скраћеница АФЖ (ако се сећаш шта то беше Smiley)   уместо а-фе-же изговарала као а-еф-же.
« Задњи пут промењено: 23.42 ч. 07.09.2009. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #40 у: 01.13 ч. 08.09.2009. »

Ne, nije greška ako ti izgovoriš i ve-em-a, ali ustaljeni je izgovor za tu skraćenicu ve-me-a, pa te verovatno niko neće razumeti da misliš na VMA, a to nije dobro.

To je nepravilan izgovor koji se ustalio i uobičajio, kao i a-fe-že. Otkuda to -me i -fe umesto -em i -ef? Prosto po analogiji sa -ve odnosno -že. Posle -ve sledi -em, ali raja je počela da izgovara -me, kao u nekakvom ritmu, -ve pa -me, i to se uobičajilo za tu skraćenicu. Isto tako i -že, pa i -fe zbog toga; nekako je valjda lakše za izgovor i ustalilo se tako.

De-ve-de je pak sasvim pravilno čitanje slova u skraćenici DVD.
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #41 у: 10.01 ч. 08.09.2009. »

De-ve-de je pak sasvim pravilno čitanje slova u skraćenici DVD.

Знам, зато сам се и позвао на тај пример. Мада, ево сада признајем, за многе речи знам како се правилно изговарају, али их изговарам онако како се говори у мом окружењу. Тако речи асистент, диригент, парламент, елемент и сличне акцентујем на последњем слогу. Примера је пуно...
Сачувана

Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #42 у: 20.02 ч. 08.09.2009. »

Ja to nikako ne volim, to asistȅnt, dirigȅnt i sl., mada kako se čini, izgleda da će za koju godinicu to morati da bude normirano, tj. da se ozvaniči kao pravilno, jer bezmalo svi tako govore i nema mu spasa. Smiley

Jao, kakvo će to biti korenito menjanje akcenatske norme; jer ovo nisu jedini primeri... A meni se to ne sviđa, ja sam, valjda iz nekih sentimentalnih razloga, šta ja znam, za Vuk—Daničićevu akcentuaciju, pa kud nakraju puklo da puklo. Cheesy
Сачувана
Милош Бркушанин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #43 у: 20.15 ч. 08.09.2009. »

Ни ја не бих могао да прихватим да у нашем језику акценат буде на последњем слогу. Међутим, није ми пријатно да ја будем тај који ће ићи мимо масе људи, да једино ја у свом друштву изговарам речи другачије од осталих, па макар то било и правилно. Нарочито ако се нађем у неком друштву старијих особа... Знате какви су наши људи, одједном ће рећи како човек оде да студира, па се уобрази... одједном нађу гомилу замерки... Зашто правити проблем беспотребно? Иако ово што ћу рећи звучи заиста глупо (јер се готово никад овога не придржавам), ипак у овом случају послушам ону реченицу: ако не можеш против њих, придружи им се. Smiley
Сачувана

J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #44 у: 20.41 ч. 08.09.2009. »

Jao, kakvo će to biti korenito menjanje akcenatske norme; jer ovo nisu jedini primeri... A meni se to ne sviđa, ja sam, valjda iz nekih sentimentalnih razloga, šta ja znam, za Vuk—Daničićevu akcentuaciju, pa kud nakraju puklo da puklo. Cheesy

Јао, и ја сам! Ех, кад би нас неко питао...  Sad
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!