Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Др и остале скраћенице
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
21.18 ч. 11.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Др и остале скраћенице  (Прочитано 210300 пута)
0 чланова и 2 гостију прегледају ову тему.
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #45 у: 21.08 ч. 08.09.2009. »

Pričaj mi o tome — ja ne mogu da izgovorim „mlijèko“, „zvijèzda“ i sl., pa da me ubiješ, ali ako je to Vuk—Daničićev akcenat, ja sam za i kraj priče! Smiley
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #46 у: 11.18 ч. 09.09.2009. »

Ja ne kapiram uopšte zašto bi postojala nekakva „opšta pravila“ u akcentovanju. Otkud uopšte ideja da se uvode neka opšta pravila, kad ionako za svaku reč u našem jeziku mora posebno da se propiše akcenat. Ta dva pravila, to pravilo da kao ne može da se naglasi zadnji slog i ono da kao ne može silazni akcenat u sredini reči, ionako nam nisu ni od kakve pomoći, kad su nedovoljna da bi se odredio pravilan akcenat neke reči. Džabe ti je opšte pravilo da ne može akcenat na zadnjem slogu, kad opet ne znaš na kom je slogu i koji je to akcenat od četiri moguća.
Tek potom još na to treba dodati da su oba ta pravila zastarela i da su neprirodna u savremenom srpskom.

Ne samo što ta pravila nemaju veze s modernim stanjem u našem jeziku, nego ionako nikakve praktične koristi od njih nikad nije ni bilo.

Stoga, iako obično volim da govorim što pravilnije, ta pravila akcentuacije ne pokušavam da poštujem. Ja ne uspevam da shvatim smisao njihovog postojanja, a mislim da bi za uvođenje nekog pravila ipak trebalo da postoji neki smisao.

Nego, otišli smo debelo u oftopik. Tema su skraćenice... Wink
Možda bi trebalo nekoliko zadnjih poruka izdvojiti...
« Задњи пут промењено: 11.23 ч. 09.09.2009. од Вученовић » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #47 у: 11.46 ч. 09.09.2009. »

Cheesy Хе-хе...
Ако тако гледаш на ствар, заиста и не може бити смисла. Само, онда није јасно што супротстављаш правила о акценту, рецимо, правилима о палатализацији. Тако се исто може рећи да палатализација није „природна“ зато што се често чују облици Зорицин, Даницин, а заиста није тако! Новоштокавски начелни систем акцентуације представља крајњу тачку једног огромног пута од прасловенска три, односно шест акцената, преко њиховог свођања на прасрпска два (три, с чакавским акутом), па све до најновије новоштокавске метатоније, која је дала два узлазна акцента. Ово последње је нарочито битно за главне карактеристике српског акцента. Од XIV века, наиме, прогресивно српско ухо не трпи акценат на непрвом слогу (мислим на тадашње силазне) и Вук—Даничићева норма је само озваничење реалног стања, а такво је стање и у осталим граматичким дисциплинама — мање-више непромењено још од Даничића и Маретића. Ко би смео да каже: „Враћамо се на старе падеже зато што се губи разлика између датива и локатива“?! А за акценте је свима лако да суде, јер их ваљда мрзи да уче стандардну акцентуацију. Јесте најтежи део граматике, али не треба због тога (лењости) да буде отписана из језичког система.

kad ionako za svaku reč u našem jeziku mora posebno da se propiše akcenat. Ta dva pravila, to pravilo da kao ne može da se naglasi zadnji slog i ono da kao ne može silazni akcenat u sredini reči, ionako nam nisu ni od kakve pomoći, kad su nedovoljna da bi se odredio pravilan akcenat neke reči. Džabe ti je opšte pravilo da ne može akcenat na zadnjem slogu, kad opet ne znaš na kom je slogu i koji je to akcenat od četiri moguća.

Вараш се. О томе сам већ писао: та су два правила само начелне смернице за акцентовање. Осим њих постоји тушта и тма ситних образаца по којима функционишу акценти. Те морфолошке парадигме су, на срећу, добро истражене (сетимо се још Даничићевих Акцената), док су оне творбене скоро нетакнуте (у новије време Станимир Ракић пише о томе, помало неспретно и компликовано, чини ми се). Веровао или не, за већину речи постоји одговор зашто имају баш тај акценат, осим немотивисаних речи словенског порекла, које чине основни лексички фонд, па се зато и најбрже уче.
Сачувана
Вученовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
_
Име и презиме:

Поруке: 889

« Одговор #48 у: 13.30 ч. 09.09.2009. »

Cheesy Хе-хе...
Ако тако гледаш на ствар, заиста и не може бити смисла. Само, онда није јасно што супротстављаш правила о акценту, рецимо, правилима о палатализацији. Тако се исто може рећи да палатализација није „природна“ зато што се често чују облици Зорицин, Даницин, а заиста није тако!

Пре него што се предам, само ћу рећи да ми се чини да то није исто. Рекао бих да се за палатализацију не може рећи да није „природна“ у модерном српском само зато што се, како кажеш, „често“ чују погрешни облици неких речи. Колико често? Код целих класа речи савременог српског језика, с друге стране, опште је, широм српског говорног подручја, прихваћена акцентуација која се коси с тим двама основним правилима Вука и Даничића. Није реч о томе што се „често“ греши, греши се увек и свуда, осим када су у питању школовани те-ве или радио спикери који пажљиво изговарају те речи правилно, а и они онда доживљавају да им се широка јавност подсмева због таквог изговора.

Ко би смео да каже: „Враћамо се на старе падеже зато што се губи разлика између датива и локатива“?!

Ја сам смео и хтео да кажем тако нешто и да вичем на сав глас, само сам прво морао да проверим има ли икакве разлике међу тим падежима. Стога сам ево овде поставио питање има ли разлике.
Пошто се испоставило да разлике ипак има, нисам излетео са тим захтевом за укидање једног од тих падежа.

Мада... Разлика је ето само у акценту и то колико сам укапирао у прилично малом броју речи, а мени се чини да, па бар ми овде у мом крају, ту разлику уопште и не правимо, те ја заправо и даље мислим да бисмо мирно могли да смањимо те падеже на шест комада, само, не смем баш да вичем, јер изгледа да те акцентске разлике између тих падежа ваљда још у неким крајевима стварно и живе. То што их ја заиста не примећујем и не осећам, баш ми и није неки аргумент, па ето ћутим.

А за акценте је свима лако да суде, јер их ваљда мрзи да уче стандардну акцентуацију. Јесте најтежи део граматике, али не треба због тога (лењости) да буде отписана из језичког система.

Ја сад почињем са предајом у овом случају. Прво ћу са задовољством да признам да ја не морам да је учим — кад говорим, говорим онако како људи у мом граду говоре, кад пишем немам проблема, јер акценти се не пишу, сем у стручној језичкој литератури. Smiley

kad ionako za svaku reč u našem jeziku mora posebno da se propiše akcenat. Ta dva pravila, to pravilo da kao ne može da se naglasi zadnji slog i ono da kao ne može silazni akcenat u sredini reči, ionako nam nisu ni od kakve pomoći, kad su nedovoljna da bi se odredio pravilan akcenat neke reči. Džabe ti je opšte pravilo da ne može akcenat na zadnjem slogu, kad opet ne znaš na kom je slogu i koji je to akcenat od četiri moguća.

Вараш се. О томе сам већ писао: та су два правила само начелне смернице за акцентовање. Осим њих постоји тушта и тма ситних образаца по којима функционишу акценти. Те морфолошке парадигме су, на срећу, добро истражене (сетимо се још Даничићевих Акцената), док су оне творбене скоро нетакнуте (у новије време Станимир Ракић пише о томе, помало неспретно и компликовано, чини ми се). Веровао или не, за већину речи постоји одговор зашто имају баш тај акценат, осим немотивисаних речи словенског порекла, које чине основни лексички фонд, па се зато и најбрже уче.

Па да завршим са том предајом. Будући да сам са задовољством већ признао да се не морам упуштати у учење тога, а људи су се очигледно озбиљно и научно бавили тиме, наравно да ми једино остаје да се повучем у мишју рупу у овој дискусији, те да ћутим и уживам што сам ипак и даље слободан да у свом говору терам по своме. Wink
Сачувана
charmed94
Гост
« Одговор #49 у: 21.04 ч. 20.10.2009. »

Uočih da se skraćenice gđa, gđica i skraćenica za gospodina pišu bez tačke, ali ne znam kako je sad pravilno za gospodina.  Da l' je gdin, g-din ili možda gosn?
Hvala unapred!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #50 у: 21.52 ч. 20.10.2009. »

Uočih da se skraćenice gđa, gđica i skraćenica za gospodina pišu bez tačke, ali ne znam kako je sad pravilno za gospodina.  Da l' je gdin, g-din ili možda gosn?
Hvala unapred!

http://www.vokabular.org/forum/index.php?topic=627.0
Сачувана
agvozden
сарадник
гост
Ван мреже Ван мреже

Организација:
Б92, Бгсветионик...
Име и презиме:
Александар Гвозден
Струка: информатичар
Поруке: 7

« Одговор #51 у: 13.53 ч. 22.10.2009. »

Др.  је скраћеница од "друг".
То сам користио још у средњој школи. . .  Wink
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 72

Tatanka, tatanka!

« Одговор #52 у: 04.29 ч. 31.01.2011. »

Jedna zamjerka:
Ako želimo da se izražavamo pravilno, a pretpostavljam da svi koji koriste ovaj forum tome teže, onda mislim da bi bilo prikladnije da koristimo naziv "stomatolog" umjesto "zubar".  Zubari su osobe koje se bave samo zubima i njih više nema, pošto savremena stomatologija izučava pored zuba i ostala tkiva usta, pa i šire.
Znam da u rječnicima postoji taj pojam, ali mi to zvuči kao kad bismo ljude koji izučavaju srpski (ili bilo koji drugi) jezik nazvali jezičarima, da ne kažem jezičarama, a to mi ne zvuči baš fino.
Postoji li takav naziv za ginekologe? Baš bih volio da ga znam.
Nema veze sa temom i možda pretjerujem, sitničarim, ali mi je zaparalo uši.  Inače, bavim se stomatologijom.  :)
Volio bih da čujem mišljenja.
Сачувана

Skr. je skr. za skr.
самоникли
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 134

« Одговор #53 у: 09.47 ч. 31.01.2011. »

Jedna zamjerka:
Ako želimo da se izražavamo pravilno, a pretpostavljam da svi koji koriste ovaj forum tome teže, onda mislim da bi bilo prikladnije da koristimo naziv "stomatolog" umjesto "zubar".  Zubari su osobe koje se bave samo zubima i njih više nema, pošto savremena stomatologija izučava pored zuba i ostala tkiva usta, pa i šire.
Znam da u rječnicima postoji taj pojam, ali mi to zvuči kao kad bismo ljude koji izučavaju srpski (ili bilo koji drugi) jezik nazvali jezičarima, da ne kažem jezičarama, a to mi ne zvuči baš fino.
Postoji li takav naziv za ginekologe? Baš bih volio da ga znam.
Nema veze sa temom i možda pretjerujem, sitničarim, ali mi je zaparalo uši.  Inače, bavim se stomatologijom.  Smiley
Volio bih da čujem mišljenja.

Нека особа у некој дискусији на интернету:

"Као језичар морам да приметим да је различита етимологија тих презимена."
http://forum.krstarica.com/archive/index.php/t-141189.html

Врло неотесана особа. Сама себе вријеђа. А сјетимо се и оне увредљиве поп пјесме:

Моја зубарка је врло згодна девојка
Често идем код ње мада имам здраве зубе све

Свакако је требало да не понижава све стоматологе и да својој симпатији први стих спјева обазриво:

Мој стоматолог је врло згодна девојка

Или барем стоматолошкиња или стоматологиња. Јер стварно није у реду.
« Задњи пут промењено: 09.51 ч. 31.01.2011. од самоникли » Сачувана
Aleph
одомаћен члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 218

« Одговор #54 у: 13.44 ч. 31.01.2011. »

Pričaj mi o tome — ja ne mogu da izgovorim „mlijèko“, „zvijèzda“ i sl., pa da me ubiješ, ali ako je to Vuk—Daničićev akcenat, ja sam za i kraj priče! Smiley

Lep kalkić.  Grin
Сачувана
Индијанац Џоунс
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 72

Tatanka, tatanka!

« Одговор #55 у: 14.35 ч. 31.01.2011. »

Možda "jezičar" nije dobar primjer, ali ja ne znam kako to njima zvuči, isto kao što i drugi ne znaju kako "zubaru" taj naziv zvuči. 
U svakom slučaju, naziv zubar ne obuhvata sve čime se on bavi.  Ako to nije bitno, onda i veterinara možemo da zovemo stočarom, iako on liječi i druge životinje, koje ne spadaju u stoku, kao i botaničara travarom, iako proučava i druge biljke, a ne samo trave, ili informatičara kompjuterašem. . .
Vezano za pop pjesme - čuo sam svašta.  Naravno, naziv zubar narod više koristi u svakodnevnom govoru, u kojem može da koristi ko šta hoće, pa tako i u pjesmama, što je u redu, ali sam na taj naziv jednom naišao u nekoj "stručnoj" literaturi za pravni fakultet, ne sjećam se sad tačno u kojoj knjizi.  Zato sam to i pomenuo, a to i nije za rubriku Pravopis, tako da možete i da ignorišete sve ovo što sam pisao.
Сачувана

Skr. je skr. za skr.
the Archer
гост

Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 2

« Одговор #56 у: 08.06 ч. 11.03.2014. »

Цитирано: Бојан Башић link=topic=366. msg2383#msg2383 date=1163026413
Skraćenica dr piše se bez tačke i malim slovom (nebitno da li je reč o živoj ili pokojnoj osobi), osim, naravno, kada je na početku rečenice, na početku potpisa i sl.

Česta greška je i Dr PETAR PETROVIĆ.  Ako već ime pišemo verzalom, onda to svakako važi i za titulu — DR PETAR PETROVIĆ.

Pozdrav :)

Imam jedno kratko pitanje:

Kada na kraju dokumenta treba da ostavim prostor za potpis:
Da li je pravilno da ispod crte stoji (kucano): Dr Ime i Prezime ili dr Ime i Prezime?

Hvala unapred.
Сачувана
kontra
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: građevinarstvo
Поруке: 521

« Одговор #57 у: 09.49 ч. 11.03.2014. »

A odgovor je da može i jedno i drugo.
Ako shvataš kao zasebnu celinu, početak teksta, tada pišeš velikim, ukoliko to shvataš kao nastavak nečega, tada možeš i malim.
Odavno se lome koplja oko toga i nema strogog pravila. Meni je uvek lepše kad je napisano malim slovom, ali to je stvar ličnih afiniteta.
Сачувана
Ena
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: filolog
Поруке: 1.114

« Одговор #58 у: 08.54 ч. 30.04.2014. »

Hm, u vezi sa pisanjem titule dr ispred imena pokojnih osoba, skoro sam sigurna da sam jednom pročitala (najverovatnije u kolumni Jovana Ćirilova) da nju izostavljamo u određenim (ili svim?) prilikama.

Znači trebalo bi pisati i govoriti Bulevar Zorana Đinđića, Trg Zorana Đinđića. Nisam sasvim sigurna u ovo, pa ću se javiti ponovo na forum kad proverim.
Сачувана

These our actors, as I foretold you, were all spirits, and are melted into air, into thin air ...
Тагови:
Странице: 1 2 3 [4]  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!