Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Нови Правописни речник
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
16.28 ч. 05.06.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Нови Правописни речник  (Прочитано 51374 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 973

« у: 15.41 ч. 30.04.2009. »

Zanimljivo.

Издавачка кућа "Прометеј" ја најавила да ће до краја година објавити Правописни речник српскога језика аутора Милана Шипке који је он сачинио у сарадњи са Иваном Клајном и другим сарадницима. Књига ће имати око 100.000 одредница на око 1600 страна.

[mod:додата кратка информација, пошто сам линк без објашњења ем ништа не говори, ем представља рекламу]
« Задњи пут промењено: 12.33 ч. 02.05.2009. од Pedja » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #1 у: 15.56 ч. 30.04.2009. »

Супер! Сад знам шта ћу дапазарим кад будем ишла у Бгд... Smiley Фала на информацији, Стоундар!
Сачувана
Психо-Делија
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.457

« Одговор #2 у: 17.36 ч. 30.04.2009. »

Правописни речник би требало да буде (као што му само име каже) речник у склопу Правописа. Е, сад, наједанпут добијамо Правописни речник одвојен од Правописа. Да ли ће нови Правопис имати у свом саставу Прваописни речник или ће бити одвојени? Све ми се чини да је ово још један од бројних начина да се од пучанства извуку парице и то вештачким  умножавањем "потребне" лингвистичке литературе (неко је на Форуму ономад паметно приметио да уопште нема реалне потребе за Речником страних речи у српском језику, будући да би те "стране" речи, које су се заправо удомаћиле и лепо угнездиле у српском језику, требало да буду уврштене у Речник српског језика). Али то је већ други пар опанака. Grin

Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #3 у: 18.13 ч. 30.04.2009. »

Lepo, mislim da će to biti zgodan priručnik. Smiley
Сачувана
alcesta
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 1.865

« Одговор #4 у: 22.01 ч. 30.04.2009. »

Meni nije baš najjasnije, zvaće se Pravopisni rečnik, a dalje piše da će biti prvi pravi Pravopis od '60... šta je na kraju, samo rečnik ili i Pravopis?
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #5 у: 23.08 ч. 30.04.2009. »

Najpraktičniji pravopis treba da ima što veći rječnik i što manje teorije, a sasvim je moguće da će ovaj novi priručnik imati osnovna pravila, ako već sadrži 100.000 odrednica. Veliki Pravopis iz 1993, čije sam prvo izdanje nedavno našao u jednoj knjižari, ima dosta teorije i istorije, što mi se lično sviđa jer je zanimljivo za čitanje i volim da razumijem pozadinu, ali nije uvijek praktičan kada treba naći odgovor na konkretno pitanje.

Sa druge strane, imam i najnoviji veliki pravopis Matice hrvatske iz 2007. koji je sasvim drukčije organizovan — umjesto teorije, koje praktično nema, cilj je da se pravila razrade do što sitnijih kategorija kako bi se što lakše moglo odrediti pisanje i onih riječi kojih nema u rječniku. Za ovdašnji razgovor o pisanju velikog ili malog slova u riječi vokabularac nisam uspio da nađem jasan odgovor u P 93, ali sam usput pogledao u tom pravopisu Matice hrvatske i odmah našao kategoriju za nazive članova udruga, gdje je jasno rečeno da se piše malim slovom, pa se daje matičar kao primjer. (Naravno, konkretna pravopisna rješenja u toj knjizi nisu direktno mjerodavna za srpsku standardizaciju, samo dajem primjer organizacije same knjige.)
« Задњи пут промењено: 23.19 ч. 30.04.2009. од Stoundar » Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #6 у: 13.07 ч. 01.05.2009. »

Za ovdašnji razgovor o pisanju velikog ili malog slova u riječi vokabularac nisam uspio da nađem jasan odgovor u P 93, ali sam usput pogledao u tom pravopisu Matice hrvatske i odmah našao kategoriju za nazive članova udruga, gdje je jasno rečeno da se piše malim slovom, pa se daje matičar kao primjer.

Па ја сам још ономад рекао да је вокабуларац као матичар. То пише и у нашем Правопису, само не у облику правила, него имплицитно (стоји у Речнику).
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #7 у: 21.37 ч. 01.05.2009. »

Da, znam da si to rekao, i tada sam potražio odrednicu matičar i u jednotomnom RMS, gdje sam našao pomenutu definiciju pod brojem dva: član ili saradnik Matice srpske, Matičin aktivista ili funkcioner.

Ipak, prvo značenje riječi matičar jeste službenik koji vodi matične knjige; takav službenik u opštini koji obavlja i čin venčanja prilikom sklapanja građanskog braka. Budući da ni u PR 60 ni u PR 93 nema pojašnjenja o kojoj je definiciji riječ, mogu jedino da pretpostavim da se smatralo suvišnim razdvajati definicije ako je se isto piše, ali ne mogu da budem sasvim siguran da se tako razmišljalo — šta ako se druga definicija slučajno izostavila? (Naravno, to se baš i ne bi moglo očekivati od Pravopisa Matice srpske, ali opet.)

Ostavimo po strani to da do našeg razgovora nisam ni znao za tu drugu definiciju, tako da bih zaključio da PR misli samo na službenika koji vodi matične knjige, a tu nisam imao nedoumica oko pisanja.

Zato kažem da je ipak sigurnije kad postoji konkretna kategorija u tekstu pravila, ili makar uputnica u rječniku na neka od opštih razmatranja.
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #8 у: 21.48 ч. 01.05.2009. »

Свакако је тако сигурније. Надајмо се да ће се то решити у најављеном речнику.

Ипак, не знам какав ће статус имати тај речник у односу на Правописни речник у П93, будући да Прометеј није званична институција. Питам се хоће ли Одбор, на пример, проверавати је ли Прометејев речник у свему сагласан са важећим правописом.
Сачувана
Stoundar
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #9 у: 13.13 ч. 07.05.2009. »

Evo i konferencije za štampu, kao i više informacija.

(P. S. Ovo je posljednja informativna poruka, da ne bi ispalo da stavljam neke reklame.)
« Задњи пут промењено: 13.38 ч. 07.05.2009. од Stoundar » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #10 у: 13.19 ч. 07.05.2009. »

Hoće li neko da ide tamo?
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #11 у: 09.54 ч. 14.06.2009. »

Е, па жалили смо се да немамо ваљан Правопис сад ћемо изгледа да имамо четири.... Smiley

http://www.blic.rs/kultura.php?id=96953
Сачувана
lingvistika
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 30

« Одговор #12 у: 11.41 ч. 14.06.2009. »

Vidiš, Bruni, ništa od onog srpskog slaganja.  Wink
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #13 у: 11.53 ч. 14.06.2009. »

Vidiš, Bruni, ništa od onog srpskog slaganja.  Wink
Стахота. Smiley
Сачувана
Frieda
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 53

« Одговор #14 у: 13.39 ч. 12.09.2009. »

Sad sam pročitala malo više o ovom Pravopisu koji treba uskoro da bude objavljen i zaprepastila me malo njegova cijena. Kome će taj Pravopis služiti, prillično će biti skup? Platila sam Deretićevu "Istoriju srpske književnosti" više nego duplo manje. Možda nije adekvatno poređenje, ne znam... Možda je tako skup zato što je rječnik u pitanju, pa je izrada komplikovanija?

"Када буде изашао из штампе, Правописни речник српског језика коштаће 9.300 динара или 192 КМ."
Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3 4  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!