# Најстарији српски књижевни језик познат је у науци као _______________ и тим језиком су писана црквена и световна дела од ____ до ____ века.
Ово је неспретно питање. Први језик на ком су Срби писали (али и други словенски народи) био је старословенски (од 9. до 11-12. в. ). Први књижевни језик само Срба био је српскословенски (српска редакција старословенског, његов континуант), од краја 12. до 18. века. Вероватно су они мислили на ово друго, али то није до краја тачно. (Изгледа да су само преписали реченицу из Граматике, не гледајући контекст. )
Да. . . и код мене је написано црквенословенски(старословенски) од 9. до 12. века :)
# Гласови настали треперењем гласних жица називају се: звучни а гласови при чијем настанку гласне жице не трепере називају сe: безвучни.
Ово питање ми је одузело највише времена ::) код мене се спомиње нека подјела на самогласнике и сонанте ::)
#Реч ПРЕПИСАТИ састављена је од четири различите морфеме. подели реч на морфеме и напиши како се зове свака од морфема. . . Пре-пис-а-ти — префикс, корен, наставак за инфинитивну основу, наставак за инфинитив.
нисам се још сусрела са овим појмом

код мене пише да је инфикс у питању ::)
# Направи именице са значењем особе мушког пола од глаголских основа глагола:
слушати
штедити
преводити Што је ово тешко? То можеш и сама. (Треба да направиш вршиоца радње. Они су то непрецизно формулисали: особа мушког пола не мора да буде само вршилац радње. )
Да. . . слушалац, преводилац,
штедиша (?)
Хвала вам много! :D
Ахаа. Да, да.
Сад размишљам, постоје три неправилна начина деклинирања ове именице:
1. скрипта-скрипте-скрипти, јд. ж. р. , како се најчешће и чује;
2. скрипте-скрипти-скриптама, мн. ж. р. , како је рекла Теодора (и то је често);
3. скрипт-скрипта-скрипту, јд. м. р. , како је употребио Ћирилица, што још нисам чуо.
Но, да не збуњујем народ, правилно је само, још једном:
4. скрипта-скрипата-скриптима, мн. с. р.
Имаћу то на уму убудуће :)