Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Имаш ватре?
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
15.29 ч. 04.09.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Имаш ватре?  (Прочитано 30100 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Mallrat
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 142

« у: 21.23 ч. 29.06.2009. »

Као што се у наслову пише, доста често чујем ову реченицу па ми се сваког пута чини да није исправна. Наравно, ја знам да је потпуно могуће да се варам, али зато и питам Smiley
Уколико ја знам, кад се глагол имати односи на неког или на нешто (нпр. ја имам, ти имаш, он има) именица иза њега стоји у акузативу. Кад се овај глагол односи на нешто безлично (има пара, има девојака, има нечег и тако даље) именица иза њега стоји у генитиву. Зар не би дакле било исправно да се каже "имаш ватру?" Оно са генитивом ми се чини посебно неисправно кад је именица у множини (имаш пара?, имам књига, он има деце итд.)
Шта кажу стручњаци?

Хвала унапред! Smiley
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #1 у: 22.17 ч. 29.06.2009. »

Није тако како мислиш. Глагол имати (као и сваки прелазни глагол) уза се има прави објекат било у акузативу без предлога, било у партитивном генитиву, што је овде случај. Премда су се та два падежа у прошлости паралелно користила у овој функцији, с временом се издиференцирало да се генитив употребљава када се односи на део количине обухваћене именицом (донеси јој воде, пио сам млека, сипај ми шећера), а акузатив када се односи на цео појам обухваћен именицом. Стога је сасвим логично што се за ватру употребљава деони генитив, јер је то небројиви појам (уп.  слично томе: Имаш ли времена?). Напротив, кад је тај глагол негиран (немати) много чешће следи генитив (тзв. „словенски“), нарочито у устаљеним изразима: немам појма, немам времена и сл.

А тај безлични облик (има пара) синтактички одудара од горе наведених јер представља егзистенцијалну конструкцију, где је генитив обавезан (мада се некад може користити и номинатив), а у функцији је логичког субјекта.
Сачувана
Mallrat
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #2 у: 22.33 ч. 29.06.2009. »

Ју, хвала ти велика!
Онда, као што кажеш, потпуно је неисправно да кажем "имаш ватру?"
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #3 у: 00.28 ч. 30.06.2009. »

Нисам сигуран да је ту ситуација црно-бела (или правилно или неправилно) — то треба проверити код Стевановића, али нема сумње да је боље Имаш ватре?, као што је боље Имаш (ли) воде? него аналогни акузатив.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #4 у: 01.22 ч. 30.06.2009. »

„Imaš (li) vatru?“ značilo bi, ako ne grešim, „imaš li temperaturu?“ Smiley.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #5 у: 02.10 ч. 30.06.2009. »

Mene „imate li vatre“, koje je malčice ipak stilski i arhaizovano, jer nije toliko uobičajeno u govornom jeziku, uvek zbog toga asocira na Brixyjev stilizovani jezik kojim je prevodio Alana Forda, i na špijunku Margot ili neku drugu od kontroverznih dama izuzetne lepote koje zavode Alana, uvek tim pitanjem kada se tek pojave u stripu: „Imate li vatre?“

(I, naravno, njegov nespretan odgovor: „Ne, ne pušim“; ili „Čini mi se da sam negdje imao šibice, ali ne, bilo je to davno.“ Cheesy)
Сачувана
Mallrat
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #6 у: 08.35 ч. 30.06.2009. »

Хвала свима на одговорима Smiley
Има ли неких речи које могу да користим са овом конструкцијом у множини?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #7 у: 10.02 ч. 30.06.2009. »

Pa, evo, najčešće se čuje: — Imate li djece?  Smiley
Сачувана
Mallrat
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #8 у: 17.19 ч. 30.06.2009. »

Можеш ли да ми објасниш зашто не "имате ли децу?"
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #9 у: 18.19 ч. 30.06.2009. »

Млади Маллрат видно напредује. У првом прилогу, којим је почео ову тему, направио је само једну грешку. Написао је уколико ја знам, уместо колико ја знам. За једног младог странца одличан је.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #10 у: 21.25 ч. 30.06.2009. »

Ne, naravno da je i „imate li decu“ takođe pravilno.

Prosto, neki padeži su u nekima konstrukcijama zamenljivi jedni s drugima — tako ovde i deoni genitiv („imati dece“), i akuzativ („imati decu“) mogu da se upotrebe, jer sa prelaznima glagolima koji uza se zahtevaju pravi objekat, on može biti iskazan bilo akuzativom bez predloga, bilo deonim genitivom, kao što je Joe to već objasnio. Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #11 у: 22.20 ч. 30.06.2009. »

Ја морам оф топик, али морам да честитам Малрату на његовом српском. Никад нисам срела странца који ТАКО добро и исправно говори српски. Многи "нејтивси" не могу се похвалити тако исправним језиком! Свака част!
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #12 у: 22.40 ч. 30.06.2009. »

I ja čestitam, čak i jezičke pogreške u domaćim novinama uočava! Smiley
Сачувана
Mallrat
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #13 у: 22.48 ч. 30.06.2009. »

Хвала, хвала Wink Морам да признам да за мој напредак у многом сте сви ви "криви", хвала још једном! Smiley
Сачувана
Duja
Гост
« Одговор #14 у: 09.05 ч. 01.07.2009. »

Ne, naravno da je i „imate li decu“ takođe pravilno.

Prosto, neki padeži su u nekima konstrukcijama zamenljivi jedni s drugima — tako ovde i deoni genitiv („imati dece“), i akuzativ („imati decu“) mogu da se upotrebe, jer sa prelaznima glagolima koji uza se zahtevaju pravi objekat, on može biti iskazan bilo akuzativom bez predloga, bilo deonim genitivom, kao što je Joe to već objasnio. Smiley

U ovakvim konstrukcijama (sa glagolima "dati" i "imati"), razlika između akuzativa i genitiva je slična (ne identična) razlici između određenog i neodređenog člana u jezicima koji ga imaju. Kao što je Džo objasnio, akuzativ se odnosi na ceo pojam (koji je, implicitno, poznat), a genitiv na bilo koji njegov deo.

Tako, rečenica:

Imate li decu?

implicira da govornik već zna na koju konkretno decu misli, a ne da pita da li uopšte imamo ijedno dete. Stoga, zvuči neprirodno, jer se ne uklapa u kontekst pitanja. Tako nešto bi mogao jedan otmičar da pita drugog: "Oteli smo roditelje i vezali smo ih." "A imate li decu?" (tj. svu njihovu, već poznatu decu.)

Uporedi engleski:

Do you have any children?
Do you have the children?

Što kaže Đorđe, razlika često ne postoji ili nije bitna, pa se može se upotrebiti bilo jedan, bilo drugi padež:

Daj mi soli. (=daj mi bilo kakve soli da bih je stavio u jelo).
Daj mi so. (=daj mi tај slanik što stoji u kuhinji, da bih posolio jelo).

Francuski takođe čuva distinkciju partitivnog i nepartitivnog člana kod gradivnih imenica, ali je upotreba dosta drugačija nego u srpskom.
« Задњи пут промењено: 09.30 ч. 01.07.2009. од Duja » Сачувана
Тагови:
Странице: [1] 2 3  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!