Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Пењем врх
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
04.29 ч. 02.05.2026. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Штампај  
Аутор Тема: Пењем врх  (Прочитано 56640 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #30 у: 18.51 ч. 03.08.2009. »

Ђорђе је одлично објаснио зашто Еверест може да се гуглује (’тражи преко Гугла’), али не може да се пење.

(Da se razumemo, ne bi bio problem da su planinari iznašli za sebe novi termin i počeli ga koristiti u svojoj struci. Problem je to što su oni nasilu promenili sintaksu već postojećeg glagola, i to što njihovo „penjati“ + akuzativ zapravo već znači nešto sasvim drugo u jeziku.)

Прецизније речено — а то је и одговор на Часлављев захтев обележен бројем 2 — глагол пе(ња)ти (нешто), дакле, уз акузатив, заправо има моционо значење: ’дизати кога или што у висину’, те би стога реченица Пењем Монблан значила Дижем Монблан у висину. Пошто је значење тога глагола с таквом рекцијом већ резервисано, не може се тек тако преко њега налепити значење које нама одговара (Пењем се на Монблан) само зато што нас мрзи да изговоримо две речи више — а то би унеколико био одговор на Часлављев први захтев.
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #31 у: 18.53 ч. 03.08.2009. »

Цитат
само зато што нас мрзи да изговоримо две речи више

Bice da je ovo glavni razlog insistiranja na tom izrazu...  Grin
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Поруке: 58

« Одговор #32 у: 19.11 ч. 03.08.2009. »

Цитат
само зато што нас мрзи да изговоримо две речи више

Bice da je ovo glavni razlog insistiranja na tom izrazu...  Grin

Грешите. То сигурно није разлог. Проблем се врло вероватно јавио због немогућности налажења одговарајућег глагола који би означио радњу између освојити и, рецимо, посетити. Прво не може, већ сам написала зашто, а друго је преслабо (посетити не подразумева напор потребан да се успне на највише врхове).

Ако неко нађе глагол који не захтева повратну заменицу (по обрасцу: глагол + објекат, где глагол треба да буде замена за освојити а објекат увек остаје врх) а који не конотира силу над планином (као у случају освојити), свечано се заклињем да ћу се у васколиком планинарском свету здушно залагати за тај глагол не би ли био усвојен Wink
Сачувана
J o e
уредник форума
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #33 у: 19.17 ч. 03.08.2009. »

Ако неко нађе глагол који не захтева повратну заменицу (по обрасцу: глагол + објекат, где глагол треба да буде замена за освојити а објекат увек остаје врх) а који не конотира силу над планином (као у случају освојити), свечано се заклињем да ћу се у васколиком планинарском свету здушно залагати за тај глагол не би ли био усвојен Wink

А шта то толико страшно, неизговорљиво и неупотребљиво има у повратној заменици се?!
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #34 у: 19.20 ч. 03.08.2009. »

Мислим да сам пропустила то зашто не може "освојити". А и ја исто питам као и Џо: шта фали глаголу попети се (на)?
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #35 у: 19.34 ч. 03.08.2009. »

Не мислим да има било шта страшно, напротив. Увек имам проблем кад у планинарском окружењу причам о својим успонима, јер једва успевам да превалим то „попела сам...". Завршила сам књижевност, ипак Wink

Само покушавам да нађем соломонско решење, а пошто ми је јако близак начин размишљања планинара, верујем да је инсистирање на правилној употреби облика „попети се на" јалов посао, јер се „пењати врх" одавно укоренило. Зато пре верујем да би „потурање" неког другог глагола, а по шеми укорењеног неправилног облика, могло да прође.

Брунихилда, не може се освојити јер се планина не осваја. Планина је оличење природе и сила пред којима смо ми немоћни. Она се дубоко поштује, а од њене ћуди планинарима често зависи живот. Само непознавалац моћи природе може да допусти себи дрскост да каже како је освојио планину. Планина пушта планинаре на себе, да (се) пењу (на) њене врхове Smiley
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #36 у: 19.57 ч. 03.08.2009. »

Planinarko, sve je to lepo i u skladu sa filozofijom postovanja prirode koja nas okruzuje, ali kolko ja znam, oduvek se pricalo da su vrhovi osvojeni, a ne popeti.
Сачувана
планинарка
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #37 у: 20.34 ч. 03.08.2009. »

Тако се говори/пише у медијима, и то је океј, новинари не морају ништа да знају о планинарској филозофији, то се од њих и не очекује. Али ниједан планинар то никад неће рећи и није рекао (сем ако га у некој књизи није исправио лектор без његовог знања).

Можда грешим, али имам осећај да сте поставили ствари као да сам ја — против граматике и правилног облика. Нисам, тако ми планинарске књижице Smiley. Само излажем проблем, кажем како стоје ствари и зашто сумњам да би се могао решити упорним инсистирањем да се усвоји граматички правилан облик  Undecided

Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #38 у: 21.16 ч. 03.08.2009. »

...ali kolko ja znam, oduvek se pricalo da su vrhovi osvojeni, a ne popeti.

А онда новинари кажу: Група планинара из Србије освојили су...
Као оно са низом нечега, што им је непремостива препрека:
- Потписано је низ споразума.
- Освојено је низ нових производа.
Чуо сам то сто пута. Има још, мрзи ме да ређам.
Сачувана
Соња
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:
/
Име и презиме:
Соња Ђорђевић
Струка:
Поруке: 1.404

« Одговор #39 у: 21.28 ч. 03.08.2009. »

... Неки конкретан алпинистички смер. Не говори се то увек и у свакој прилици.

Извињавам се што упадам са закашњењем: колико се сећам (а провела сам део живота окружена високогорцима и алпинистима), углавном кажу (из мени потпуно недокучивог разлога; то је друга ствар која ме одувек збуњује и нервира) - да се послужим датим примером - „нека конкрента алпинистичка смер“. Откад је смер „она“, заиста не знам, али много сам пута чула „та (првенствена) смер“, „ту смер“, чак и „те смери“.
« Задњи пут промењено: 21.30 ч. 03.08.2009. од Сошке » Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #40 у: 22.18 ч. 03.08.2009. »

Па ваљда група је освојила, а не освојили су...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #41 у: 22.19 ч. 03.08.2009. »

... Неки конкретан алпинистички смер. Не говори се то увек и у свакој прилици.

Извињавам се што упадам са закашњењем: колико се сећам (а провела сам део живота окружена високогорцима и алпинистима), углавном кажу (из мени потпуно недокучивог разлога; то је друга ствар која ме одувек збуњује и нервира) - да се послужим датим примером - „нека конкрента алпинистичка смер“. Откад је смер „она“, заиста не знам, али много сам пута чула „та (првенствена) смер“, „ту смер“, чак и „те смери“.

Јеси ти сигурна да су ти алпинисти Срби? Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #42 у: 22.39 ч. 03.08.2009. »

Ђорђе је одлично објаснио зашто Еверест може да се гуглује (’тражи преко Гугла’), али не може да се пење.
Smiley Није био баш прецизан. Ово прво може и из фотеље, а за пењање треба много пара.  Wink
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #43 у: 22.42 ч. 03.08.2009. »

Јеси ти сигурна да су ти алпинисти Срби? Smiley

То је кроатизам. Чини ми се да је код њих, рецимо, и "сплав" женског рода.
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #44 у: 22.44 ч. 03.08.2009. »

Па ваљда група је освојила, а не освојили су...

О томе и причам. Новинари често греше у таквим ситуацијама.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 2 [3] 4 5 ... 7
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!