Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Укинути једначење ДТ јер није доследно
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
19.31 ч. 10.02.2025. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  
Аутор Тема: Укинути једначење ДТ јер није доследно  (Прочитано 71605 пута)
0 чланова и 0 гостију прегледају ову тему.
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #15 у: 18.26 ч. 01.08.2009. »

А преткомора?
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #16 у: 18.39 ч. 01.08.2009. »

Ne, prefiks je svejedno taj jedan te isti: pred-. U kom obliku ćemo ga nakalemiti na osnovnu reč (da li kao pred- ili kao pret-) zavisi samo od fonetske osobine zvučnosti suglasnika koji sledi, tj. kojim osnova počinje, a ne od značenja koje reč ima.

Jednačenje suglasnika po zvučnosti fonetska je pojava. Dakle, ona se zasniva i zavisi samo od izgovora, i ni od čega drugoga. Samo onda kada bi izgovor (od koga se, inače, ne može pobeći; on je uvek sa jednačenjem, bez obzira na zapis) isuviše izobličio reč tako napisanu, u pisanju dopuštamo izuzetke.

"Pretpojačalo" ni na koji način ne izobličuje reč, ona će svejedno biti tako izgovorena. "Prediplomski", "preturski", "pozdiplomski", "gracki", "precednik" pak suviše izobličuju, jer se glasovi nakon jednačenja dodatno još i gube i stapaju jedni u druge, pa zato u pisanju imamo izuzetke od jednačenja: "preddiplomski", "predturski", "postdiplomski", "gradski", "predsednik"; ali izgovorićemo opet sa svim jednačenjima i uprošćavanjima, osim ako ne napravimo namernu psihološku pauzu između prefiksa i osnove, ali nju pravimo samo u nekim slučajima i to, opet, samo posle prefiksâ: "pred-diplomski", "post-diplomski", "pred-turski".

To, međutim, ne važi i kod sufiksa, i ne važi i inače — ko misli da zaista izgovara "graDSki" i "preDSednik", vara se. Wink Može se to nekako izgovoriti, nije nemoguće, jer tu i inače pada granica sloga, ali bi nam to zvučalo vrlo neobično, da neko tu usred reči napravi pauzu i izgovori /d.s/. Smiley
« Задњи пут промењено: 18.41 ч. 01.08.2009. од Ђорђе Божовић » Сачувана
J o e
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 1.688

« Одговор #17 у: 18.57 ч. 01.08.2009. »

Ја нисам, да се зна, мислио да је то посебан суфикс — ту се ради о платисемији истог форманта, него сам хтео утешити Зорана да постоје и друге речи таквог значења код којих се врши једначење.
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #18 у: 21.13 ч. 01.08.2009. »

Misliš, prefiks? Ma znam, i ja sam odgovarao Zoranu, ali sam pisao u isto vreme kada i ti, pa je moja poruka došla posle tvoje, nezavisno od nje, mada smo rekli isto, samo ti s mnogo manje reči, a s više efekta. Smiley
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка: Дипл. инж.
Поруке: 2.364

« Одговор #19 у: 21.26 ч. 01.08.2009. »

Знам ја све то, и поштујем кад пишем, само сам хтео да кажем да у неким случајевима не треба бити толико строг. Предпојачало се, за разлику од преткоморе, изговара скоро као две речи.
Поштујем и пишем у ствари, иако се не слажем.
« Задњи пут промењено: 21.29 ч. 01.08.2009. од Зоран Ђорђевић » Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #20 у: 21.37 ч. 01.08.2009. »

A zašto ne treba biti strog? Zašto tolerisati očiglednu pogrešku, za koju nema opravdanja? Koji je razlog da se piše "predpojačalo" i "srbski", i slično, osim neznanja? U tim prilikama valjda treba biti strog, jer to je banalna pogreška bez ikakvog osnova.

Inače, skoro sam drugarski lektorisao jedan rad o Ničeu moga prijatelja koji je filozof. On je svugde pisao "Nadčovek", a ja sam bio vrlo nesavestan i loš lektor, pa to iz nekog razloga nisam hteo ispraviti, svidelo mi se baš tako u tome njegovom eseju. Smiley Iako mislim da nema apsolutno nijednog razloga zašto se jednačenje ovde ne bi provelo, ostavio sam i D, i veliko slovo na početku, ali to ajde manje-više i nekako. Prosto mi je to ličilo na autorsku slobodu i poetičan dodir; verovatno jesam pogrešio (sa stanovišta naše struke svakako jesam, nema mi spasa od devetoga kruga lingvističkog pakla Wink), ali njegovi kolege filozofi se nisu žalili. Cheesy
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #21 у: 21.39 ч. 01.08.2009. »

Предпојачало се, за разлику од преткоморе, изговара скоро као две речи.

Hm, ovo je opasna tvrdnja, moraš je dokazati. Smiley Otkuda to da se "pretpojačalo" izgovara kao dve reči, a "pretkomora" kao jedna?
Ja se ne slažem. Wink
Сачувана
Србски
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
---
Име и презиме:

Поруке: 31

« Одговор #22 у: 23.19 ч. 01.08.2009. »

*преДседник, па проблем те речи имаш у свакој књизи  о Правопису(једначење по..)!

А шта са:
поДсахара- по(Т)сахарски

поДмосковље- !

*преДузетник!

*вашинГтон- вашингТонски(не пише се)

Има недоумица!

Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #23 у: 23.30 ч. 01.08.2009. »

Не знам шта би за тебе био доказ, осим оног Ничеа, кога си сам навео.  Добро си урадио што си га оставио. Ту значење треба да има предност над строгом граматиком. Smiley А и нагласак је на ономе "над".
БТЊ, како се пише, сада често коришћена реч, предприступни фондови, или претприступни?
Сачувана
Зоран Ђорђевић
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

« Одговор #24 у: 23.37 ч. 01.08.2009. »

А преткомора?

Овде је нагласак на -комора, па се зато чита ако једна реч, а код предпојачала, предпаљења, нагласак је на пред-.
Јадан онај коњ поред мене. Да је жив, већ би ме двапут ритнуо. Smiley
Сачувана
Србски
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
---
Име и презиме:

« Одговор #25 у: 23.50 ч. 01.08.2009. »

Brunichild, ипак ти више волиш слово Д!
 Grin
Сачувана
Србски
посетилац
**
Ван мреже Ван мреже

Организација:
---
Име и презиме:

« Одговор #26 у: 23.54 ч. 01.08.2009. »

Моја грешка! ( г-к)
Вашингтон- вашинктонски, а пише се вашингтонски( и овде одступање)
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #27 у: 23.57 ч. 01.08.2009. »

Brunichild, ипак ти више волиш слово Д!
 Grin
Је л'? А по чему то закључујеш?

Цитат
*преДузетник!
Мора да се шалиш?  Shocked
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #28 у: 00.02 ч. 02.08.2009. »

*преДседник, па проблем те речи имаш у свакој књизи  о Правопису(једначење по..)!

А шта са:
поДсахара- по(Т)сахарски

поДмосковље- !

*преДузетник!

*вашинГтон- вашингТонски(не пише се)

Има недоумица!

Hoćeš li, za promenu, početi da čitaš i ono što drugi napišu, ili ćeš nastaviti da za*ebavaš forum? Nije li ti dosad nekoliko puta objašnjavano zašto se D ne jednači ispred S i Š, zašto jednačenja nema sa sonantima, da u jednačenju SUGLASNIKA po zvučnosti sigurno neće učestvovati SAMOGLASNICI, i da postoje izuzeci i u stranim imenima i novijoj stranoj leksici?

Tvoje ponašanje već postaje bezobrazno, i ja te molim da pročitaš ono što ti je dosada objašnjeno, pa ako ne razumeš, da pitaš da ti se lepše objasni, a ne da pišeš iznova sve jedne te iste poruke, samo s promenjenim primerima, koji svi maše suštinu i ne pokazuju ništa u vezi s ovom temom. Jer, ovo što radiš zove se spamovanje foruma, i trebalo bi već da moderatori na to reaguju.

Не знам шта би за тебе био доказ, осим оног Ничеа, кога си сам навео.  Добро си урадио што си га оставио. Ту значење треба да има предност над строгом граматиком. Smiley А и нагласак је на ономе "над".

Ne, nema to nikakve veze sa značenjem; meni se samo svidela alternativna, neuobičajena autorova grafija, i verovatno jesam pogrešio što sam ostavio sasvim neosnovanu pogrešku zbog toga što je meni lično bila zanimljiva i slatka. Smiley

Je li značenje reči „natčovek“ drugačije nego kada se napiše pogrešno „nadčovek“? Naravno da nije, niti je manje jasno, niti je manje razumljivo. Ovo jeste upravo jedna strogo gramatička stvarčica, koja se oslikava u pravopisu. Nema osnova za drukčije pisanje nego što je pravilno. Nema dokaza za suprotno, zato te i čikam da ga navedeš. Wink

БТЊ, како се пише, сада често коришћена реч, предприступни фондови, или претприступни?

Pa „pretpristupni“, naravno. Drugojačije se ne može zapisati, a da ne spada u ličnu slobodu i igrariju koja s pravopisom veze nema; tko piše drugojačije, ne zna dobro srpski jezik, i morao bi još malo zagrijati stolicu. Smiley

Ovo su toliko jasna pravila, koja nije niko smislio i nametnuo, nego potiču iz same osnove srpske fonetike i pravopisa, pa su ih lingvisti samo zabeležili na papiru, uredili i klasifikovali slučajeve. Ovo je osnov, koji ističe iz same strukture jezika, i iz temeljnih načela ortografije. Niko nije izmislio jednačenje po zvučnosti, nego je ono samo uočeno, opisano i normirano, iz same strukture srpskoga jezika; jednako kao što su to i, recimo, nastavci za padeže. (Skoro je, baš, jedan polemisao na forumu, isto ovako, kako tobože jedan padež ima manje jasno značenje od drugoga, kada se upotrebe u rečenici. Huh)

Dakle, nemojte se benaviti, molim vas! Wink
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović

« Одговор #29 у: 00.04 ч. 02.08.2009. »

Овде је нагласак на -комора, па се зато чита ако једна реч, а код предпојачала, предпаљења, нагласак је на пред-.
Јадан онај коњ поред мене. Да је жив, већ би ме двапут ритнуо. Smiley

Koji naglasak? Prètkomora se akcentuje na prvom slogu, pretpojàčalo na trećem, a pretpáljenje na drugom.
Сачувана
Тагови:
Странице: 1 [2] 3 4 5  Све
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!