Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /home/vokab/public_html/forum/Sources/Load.php(216) : runtime-created function on line 2  Све језичке иницијативе Љубомира ГРУЈИЋА
Српски језик - Вокабулар форум
Srpski jezik - Vokabular forum
09.17 ч. 03.12.2024. *
Добро дошли, Гост. Молимо вас пријавите се или се региструјте.
Да ли сте изгубили ваш активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом или имејлом, лозинком и дужином сесије

Помоћ за претрагу речника Вокабулара
Вести:
Правила форума - Речник - Правопис - Граматика - Вокатив - Језичке недоумице

Почетна   Помоћ Претрага форума Календар Тагови Пријављивање Регистрација  
Гласање
Питање: Да ли подржавате идеје Љ. Т. Грујића?
Да - 2 (25%)
Да, уз извесне корекције - 0 (0%)
Не - 2 (25%)
Борим се против његових идеја - 4 (50%)
Немам став - 0 (0%)
Укупно гласова: 7

Странице: 1 ... 12 13 [14] 15
  Штампај  
Аутор Тема: Све језичке иницијативе Љубомира ГРУЈИЋА  (Прочитано 133170 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 820

« Одговор #195 у: 22.40 ч. 11.03.2010. »

Најсмешније од свега је што још ниси ни стигао да видиш која те је грешка одала.

А струку имаш, она је идентична као и струка Дарка Бабића. Због тога је било подједнако незгодно и навести је и измислити другу, јер у првом случају подстиче сумњу, а у другом би се могао ту наћи неко ко би са пар питања могао то да провери.
« Задњи пут промењено: 22.45 ч. 11.03.2010. од Belopoljanski » Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #196 у: 23.07 ч. 11.03.2010. »

Овај пут нема брзог одговора?  Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #197 у: 23.35 ч. 11.03.2010. »

3. У време док је била мало заступљена, али је свеједно постојала, није имала своју опозицију и битне струје у српској култури које би је негирале и на исти начин одбацивале као што то чините ти и Радашин (чекају се примери, ако постоје)

Memorandum SANU. Možda, doduše, nešto implicitnije, ali ipak...

Ovo što mi sada ćaskamo sa Darkom i Radašinom nije nam palo ovde na pamet samo od sebe. Zapravo je produkt višedecenijske jedne političke struje koja se ideološki oblikovala u osamdesetima (na čelu s Memorandumom SANU), najjače je drmala Srbiju devedesetih (najviše i oličena na najvišem mestu, u Miloševiću), a sada je hvala bogu u opadanju, ali ostaje iza nje, eto, patrljaka te ideologije koji se i dalje čuju... Sve ovo o čemu mi ovde ćaskamo i te kako ima kontinuitet, ima svoje korene i svoju istoriju. Ne znam jesu li Darko i Radašin svesni toga da njihova priča nije ništa novo, i da je deo iste te miloševićevske nacionalne ideologije, zapravo da je njezin izdanak; ali i da nisu, ne čini ih to manje njenim delom i ne odriče im mesto koje njinoj priči u toj jednoj većoj celini duha vremena prethodne Srbije pripada.

Elem, stoga i jeste bilo u tim vremenima, možda implicitne, ali ipak opozicije koju pominješ. Primeri bi se mogli naći, ali su svi oni obojeni tim jednim vremenom i jednom ideologijom koja je to vreme i te ljude obeležila. (Setite se onoga što sam pisao o Pravopisu Matice srpske — on, koji je označio izlazak i srpskoga standarda iz srpskohrvatske zajednice, upravo je čedo onih najgorih godina, 1993. i 1994. Nemojte misliti da nije i njegov izlazak bio politički motiviran; dobro, ne sasvim, tek u izvesnoj meri doduše — jer osim Pavla Ivića, tada još uvek nisu i lingvisti kod nas upali u celu tu političku priču, — ali zato evo ih danas mnogi se čuju kako sviraju u te gusle, pa ne sumnjam da možemo očekivati i upravo sada ono što su možda propustili da serviraju osamdesetih i devedesetih.)

Гајевица је једно од два писма српскохрватског језика, то кажу све формулације заједничког језика, и последња формулација српског правописа.

Ne, to ne kaže Pravopis. Igramo se gluvih telefona, šta li? Ili ne, nego ploča se završila, pa si je opet okrenuo na početak; to će biti...

Pravopis kaže da je latinica jedno od "srpskohrvatskih pisama" (a ne pisama "srpskohrvatskog jezika"), ali isto to kaže i za ćirilicu. Lepo, sve formulacije zajedničkog jezika i poslednja formulacija Pravopisa kažu da je ćirilica jedno od srpskohrvatskih pisama. I, šta ćemo onda? Ajde i nje da se odreknemo, ako nemamo subjektivne aršine? Ali ne, ipak imamo — to srpskohrvatsko pismo ti se sviđa, a samo ovo drugo loše sanjaš.

Nemam ništa protiv tvojih snova, ali imam pravo i ja da sanjam svoje. Piši ti i glagoljicom ako hoćeš, i kineskim ideogramima, volja ti kako ćeš pisati i nikoga, uostalom, nije ni briga; ali ako ja i drugi ljudi hoćemo da pišemo i latinicom, pusti nas više na miru da i mi ostvarujemo to svoje pravo. Sebi zabranjuj i planski potiskuj što god hoćeš, ali meni ne smeš da odrekneš pravo na jezik i slobodu pisma. Moj maternji jezik je ravnopravno ćiriličan i latiničan; molim, imam pravo na maternji jezik jednako kao i ti i Darko Babić. Nećeš ništa smišljeno i planski da mi proteruješ, ni mojoj deci ni unucima iz škola i knjiga, jer sam i ja takođe poreski obveznik i imam pravo i na svoj glas. E? Smiley
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #198 у: 00.23 ч. 12.03.2010. »

Memorandum SANU. Možda, doduše, nešto implicitnije, ali ipak...

Мислио сам на време њене мале заступљености у Србији и Српству, конкретно на период пре 1915. и први период њеног лаганог увођења након 1918 (изузимајући период окупације 1915-1918). У времену о којем говориш је латиница у Србији и међу Србима уопште већ била доминантно писмо, а не мало заступљено. А чак ни онда се није нападала са позиција са које је напада Дарко/Радашин, јер фаворизација ћириличног писма углавном не личи на тако јефтин покушај неке врсте егзорцизма.

Чак је струја коју помињеш била „латиничнија“ од оне струје која ју је сменила. Треба рећи да је та недемократска струја донела устав који Србију дефинише као државу грађана, да службени језик назива српскохрватским, а предвиђа и службену употребу латиничног писма. 10 година своје власти је чувала петокраку у републичком грбу и одбијала да то промени. Демократска власт је морала да смени ту „националистичку“ да би вратила на грб крст, рехабилитовала четнике и Равногорски покрет, а уставно дефинисала Србију као националну државу, а у службеној употреби дозволила једино ћирилицу. Штавише, баш у том периоду око 1994. настаје друга најмоћнија странка власти, Југословенска левица или ЈУЛ – странка председникове супруге – која је била ексклузивно латинична и изразито антинационалистичка, чији су функционери чак јавно изједначавали национализам и фашизам, а национализам проглашавали највећим непријатељем тадашње СРЈ.

Мутно* је оно време много било, не дао Бог да се понови више икад.

*не „мутно“ у ужичком смислу.  Smiley
Сачувана
Ђорђе Божовић
језикословац
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Đorđe Božović
Струка: lingvist
Поруке: 4.322

« Одговор #199 у: 00.45 ч. 12.03.2010. »

O, jedan "misaoni" kontinuitet i između onoga i ovoga režima takođe i te kako postoji... Što se nacionalnih ideja tiče, ma to su samo dve strane iste medalje. No, nećemo o tome na forumu. Smiley

*не „мутно“ у ужичком смислу.  Smiley

Bezbeli mutno. Ne dô bog, ali svejedno evo danas trpimo posledice.

I opet imamo istu partiju u vlasti. Ko je tu lud... Cheesy
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 148

« Одговор #200 у: 10.43 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Најсмешније од свега је што још ниси ни стигао да видиш која те је грешка одала.

А струку имаш, она је идентична као и струка Дарка Бабића. Због тога је било подједнако незгодно и навести је и измислити другу, јер у првом случају подстиче сумњу, а у другом би се могао ту наћи неко ко би са пар питања могао то да провери.

Не причај глупости, не трипуј, и што је најважније, не ескивирај и не разводњавај тему...
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #201 у: 11.19 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Ovo što mi sada ćaskamo sa Darkom i Radašinom nije nam palo ovde na pamet samo od sebe. Zapravo je produkt višedecenijske jedne političke struje koja se ideološki oblikovala u osamdesetima (na čelu s Memorandumom SANU), najjače je drmala Srbiju devedesetih (najviše i oličena na najvišem mestu, u Miloševiću), a sada je hvala bogu u opadanju, ali ostaje iza nje, eto, patrljaka te ideologije koji se i dalje čuju... Sve ovo o čemu mi ovde ćaskamo i te kako ima kontinuitet, ima svoje korene i svoju istoriju. Ne znam jesu li Darko i Radašin svesni toga da njihova priča nije ništa novo, i da je deo iste te miloševićevske nacionalne ideologije, zapravo da je njezin izdanak; ali i da nisu, ne čini ih to manje njenim delom i ne odriče im mesto koje njinoj priči u toj jednoj većoj celini duha vremena prethodne Srbije pripada.

Исто тако бих ја могао да кажем да твоји ставови имају корене у диктаторским режимима, најпре интегралног југословенства краља Александра, а затим и комунистичке антисрпске диктатуре Јосипа Броза, те политике слаба Србија-јака Југославија.

Цитат
Elem, stoga i jeste bilo u tim vremenima, možda implicitne, ali ipak opozicije koju pominješ. Primeri bi se mogli naći, ali su svi oni obojeni tim jednim vremenom i jednom ideologijom koja je to vreme i te ljude obeležila. (Setite se onoga što sam pisao o Pravopisu Matice srpske — on, koji je označio izlazak i srpskoga standarda iz srpskohrvatske zajednice, upravo je čedo onih najgorih godina, 1993. i 1994. Nemojte misliti da nije i njegov izlazak bio politički motiviran; dobro, ne sasvim, tek u izvesnoj meri doduše — jer osim Pavla Ivića, tada još uvek nisu i lingvisti kod nas upali u celu tu političku priču, — ali zato evo ih danas mnogi se čuju kako sviraju u te gusle, pa ne sumnjam da možemo očekivati i upravo sada ono što su možda propustili da serviraju osamdesetih i devedesetih.)

Само сачекај да се жуто-плави режим до краја искомпромитује и уруши под теретом пљачки, лоповлука и распродаје ресурса земље, па ћеш тек да видиш какво се гуслање спрема...

Цитат
Pravopis kaže da je latinica jedno od "srpskohrvatskih pisama" (a ne pisama "srpskohrvatskog jezika"), ali isto to kaže i za ćirilicu. Lepo, sve formulacije zajedničkog jezika i poslednja formulacija Pravopisa kažu da je ćirilica jedno od srpskohrvatskih pisama. I, šta ćemo onda? Ajde i nje da se odreknemo, ako nemamo subjektivne aršine? Ali ne, ipak imamo — to srpskohrvatsko pismo ti se sviđa, a samo ovo drugo loše sanjaš.

Прочитај правопис:
То је основна или општа латиница, и на њој се темеље сва савремена национална латиничка писма, међу којима и наше (испрва хрватско, касније српскохрватско)...
Јесмо ли ми то били неписмени пре него што је то хрватско писмо ушло у наш атар, па постало српскохрватско са заједничким језиком? Јел то српски језик настао од српскохрватског? Или теби још увек није јасно ко је домаћин а ко гост?

Цитат
Nemam ništa protiv tvojih snova, ali imam pravo i ja da sanjam svoje. Piši ti i glagoljicom ako hoćeš, i kineskim ideogramima, volja ti kako ćeš pisati i nikoga, uostalom, nije ni briga; ali ako ja i drugi ljudi hoćemo da pišemo i latinicom, pusti nas više na miru da i mi ostvarujemo to svoje pravo. Sebi zabranjuj i planski potiskuj što god hoćeš, ali meni ne smeš da odrekneš pravo na jezik i slobodu pisma. Moj maternji jezik je ravnopravno ćiriličan i latiničan; molim, imam pravo na maternji jezik jednako kao i ti i Darko Babić. Nećeš ništa smišljeno i planski da mi proteruješ, ni mojoj deci ni unucima iz škola i knjiga, jer sam i ja takođe poreski obveznik i imam pravo i na svoj glas. E?   

Моћи ћеш ти да сањаш своје снове, и да приватно пишеш како год ти падне на памет, моћи ћеш као припадник мањине која користи српскохрватски језик да оствариш право и на службену употребу језика и писма у општинама где вас има преко 15%, твоја деца као припадници мањине ће имати права на језик и писмо као и припадници других мањина, али у Србији ће морати да се поштује српски језик и писмо, познавање других писама и језиа ће бити ствар нивоа образовања или поштовања мањинских права, као у свим земљама, нећемо ми бити подручје за експерименте. Све цивилизоване земље тако функционишу.
А ако не волиш ћирилицу, једно од решења би могли бити да емигрираш у Хрватску, оданде су је протерали. Ја одавде немам куда да идем, немам резервну отаџбину.
« Задњи пут промењено: 11.32 ч. 12.03.2010. од Радашин » Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #202 у: 11.54 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Чак је струја коју помињеш била „латиничнија“ од оне струје која ју је сменила. Треба рећи да је та недемократска струја донела устав који Србију дефинише као државу грађана, да службени језик назива српскохрватским, а предвиђа и службену употребу латиничног писма. 10 година своје власти је чувала петокраку у републичком грбу и одбијала да то промени. Демократска власт је морала да смени ту „националистичку“ да би вратила на грб крст, рехабилитовала четнике и Равногорски покрет, а уставно дефинисала Србију као националну државу, а у службеној употреби дозволила једино ћирилицу. Штавише, баш у том периоду око 1994. настаје друга најмоћнија странка власти, Југословенска левица или ЈУЛ – странка председникове супруге – која је била ексклузивно латинична и изразито антинационалистичка, чији су функционери чак јавно изједначавали национализам и фашизам, а национализам проглашавали највећим непријатељем тадашње СРЈ.

То мутно време на подручју језика траје и даље, ништа се практично није изменило, мондијалисти из ДС-а су на истим позицијама на којима су били и мондијалисти јуловци и остали пре њих, идеолошки огртачи се мењају, али суштина остаје иста...
Сачувана
Belopoljanski
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #203 у: 12.50 ч. 12.03.2010. »

Ти још покушаваш да одржаваш тему у животу и добијеш нове реплике? Cheesy
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #204 у: 12.53 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Ти још покушаваш да одржаваш тему у животу и добијеш нове реплике?

Па приметио сам да је било врло живо док мене није било, али сте се нешто ућутали када сам дошао...
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #205 у: 13.52 ч. 12.03.2010. »

Мени би се те лампице палиле и приликом гледања у хеленичка слова, али тај уређај не може да потврди да ли сам ја тај текст заиста и разумео. Може само да потврди да сам га погледао и разазнавао та слова, а то ништа не значи.

Da, a ti imaš tri godine i tek si počeo da učiš čitati i pisati, pa kô dijete, umeš sve da pročitaš slovo po slovo, al’ nakraju nemaš pojma šta si pročitao. Cheesy

Ako imaš mozak razvijen kao u odraslog čoveka, znaš slova, i znaš jezik koji je tim slovima ispisan, — pa ti onda razumeš poruku. Cheesy

E baš me nasmija. Smiley

Ето, је суштина!

Ја видим некакав латински текст и одмах га региструјем као да је написан на хрватском језику. А себе сам дресирао да када наиђем на хрватски језик да га не читам, ухватим неку реч типа "РОТОР" или слово и то је то.

Не знам садржај текста, не знам која је порука.

Ovo je tvoj subjektini doživljaj i subjektivna odluka i nemaš ama baš nikakvo pravo da zahtevaš od drugih da rade isto, A POGOTOVU ne da zahtevaš od države Srbije da legalizuje te tvoje sumanute ideje.

I ako ne možeš da pročitaš šta sam ovde napisala, evo ti Vučko pa prebaci. Mi ovde na forumu umemo sasvim lepo da čitamo i srpsku ćirilicu i srpsku latinicu. Bez razlike.
« Задњи пут промењено: 13.54 ч. 12.03.2010. од Бруни » Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #206 у: 13.59 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Ovo je tvoj subjektini doživljaj i subjektivna odluka i nemaš ama baš nikakvo pravo da zahtevaš od drugih da rade isto. Stoga, ne moraš čitati latinicu, niko te ne tera. Ali ne traži od drugih da prihvate te tvoje sulude ideje.

I ako ne možeš da pročitaš šta sam ovde napisala, evo ti Vučko pa prebaci. Mi ovde na forumu umemo sasvim lepo da čitamo i srpsku ćirilicu i srpsku latinicu. Bez razlike. 

Нико не говори о субјективним доживљавањима, већ о званичној и службеној употреби писма.
Није реч о писањима по форумима, ja sad mogu da pisem celavom gajevicom, или старомъ ћирилицомъ, па да и то сасвим лѣпо читате...
Или се ти то хвалиш да си јако писмена, знаш и ћирилицу и латиницу?  Tongue
Сачувана
Madiuxa
староседелац
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:
Поруке: 7.477

« Одговор #207 у: 14.15 ч. 12.03.2010. »

Nigde u zakonu ne piše da je latinica zabranjena. U Pravopisu piše da srpski jezik ima dva pisma — latinicu i ćirilicu. O čemu mo to ovde davimo konja već četrnaestu stranu? Ne sviđa ti se latinica, nemoj je pisati, nemoj je čitati. To je tvoje pravo. Nemaš pravo drugima da je zabranjuješ, i da proizvoljno tumačiš zakone države Srbije.
Сачувана
Радашин
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:

Струка:

« Одговор #208 у: 14.20 ч. 12.03.2010. »

Цитат
Nigde u zakonu ne piše da je latinica zabranjena

HuhHuh  Huh Huh
Хоћеш ли молим те да ово елаборираш мало, ово схватање закона ми је ново...

Цитат
U Pravopisu piše da srpski jezik ima dva pisma — latinicu i ćirilicu. O čemu mo to ovde davimo konja već četrnaestu stranu? Ne sviđa ti se latinica, nemoj je pisati, nemoj je čitati. To je tvoje pravo. Nemaš pravo drugima da je zabranjuješ, i da proizvoljno tumačiš zakone države Srbije.

У правопису пише ово:

"То је основна или општа латиница, и на њој се темеље сва савремена национална латиничка писма, међу којима и наше (испрва хрватско, касније српскохрватско)..."

Или ми нађи где пише да српски језик има два писма, постави линк, страну...

Сачувана
Дарко Бабић
члан
Ван мреже Ван мреже

Организација:

Име и презиме:
Дарко Бабић
Струка: машинац
Поруке: 101

« Одговор #209 у: 14.20 ч. 12.03.2010. »

Ovo je tvoj subjektini doživljaj i subjektivna odluka i nemaš ama baš nikakvo pravo da zahtevaš od drugih da rade isto, A POGOTOVU ne da zahtevaš od države Srbije da legalizuje te tvoje sumanute ideje.

Од државе тражим да поштује своје акте. Табла са натписом "Опасан пас!" која се налази на капији јесте табла са службеном поруком. То је порука коју сам дужан да прочитам!

Не може мене нико да обавеже да читам српски језик на латиничком писму.

Сачувана

Како треба или никако!
Тагови:
Странице: 1 ... 12 13 [14] 15
  Штампај  

Скочи на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1 RC2 | SMF © 2001-2005, Lewis Media Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!